17 Μαΐου 2022

Τουρισμός: Επιστρέφουν δυναμικά οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών



Μετά από δυόμιση χρόνια πλήρους απαγόρευσης των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το άνοιγμα της εν λογω αγοράς νωρίτερα φέτος δίνει και πάλι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό. Όχι όμως και για την ελληνική ακτοπλοΐα. 


Η ημερήσια εισροή επιβατών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπολογίζεται πως ξεπερνά ήδη, πριν καν αρχίσει το καλοκαίρι τα 1000 άτομα που ταξιδεύουν για ημερήσιες και όχι μόνο εκδρομές από τα παράλια της Τουρκίας σύμφωνα με στοιχεία από τις τουρκικές αρχές αλλά και ελληνικές πηγές. Μια κινητικότητα που πριν την πανδημία στήριζε σημαντικά τις τοπικές οικονομίες των ελληνικών νησιών ειδικά στις εκτός σαιζόν περιόδους.


Ωστόσο οι ακτοπλοϊκές αυτές συνδέσεις που φέρνουν κυρίως ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία και θέλουν είτε να επισκεφτούν για μία ημέρα τα ελληνικά νησιά είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, μονοπωλούνται κατά κόρον από τουρκικές ακτοπλοϊκές εταιρείες. Και αυτό διότι μία παλιά σχετική συμφωνία των δύο κρατών από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000, δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα τούρκικα λιμάνια, ιδιωτικοποιημένα καθώς έιναι πολλά, να χρεώνουν τέλη προσέγγισης στα ελληνικά ακτοπλοϊκά πολύ υψηλότερα από ότι χρεώνονται τα τουρκικά πλοία που επισκέπτονται τα ελληνικά λιμάνια .


Είναι χαρακτηριστικό πως ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία με έδρα τη Ρόδο που πραγματοποιούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια δρομολόγια προς την Μαρμαρίδα σταμάτησε την υπηρεσία, πριν καν την πανδημία, για λόγους έλλειψης ανταγωνιστικότητας στις τιμές των εισιτηρίων. Άλλη πολύ μικρή ελληνική ακτοπλοϊκή που πραγματοποιούσε δρομολόγια από την Μαρμαρίδα στην Τήλο και αλλού, πούλησε το πλοίο σε τούρκικα συμφέροντα που συνεχίζουν αυτά τα δρομολόγια, αναφέρουν πηγές από τη Ρόδο. Αντίστοιχα, βορειότερα στη Σάμο οι καθημερινές συνδέσεις με το Κουσάντασι, κυριαρχούνται από τουρκικά ακτοπλοϊκά.


Όσα πλοία έχουν δρομολογηθεί φέτος, μετά την απελευθέρωση των δρομολογίων μεταξύ των δυο χωρών, στις αρχές Φεβρουαρίου πετυχαίνουν ικανοποιητικές για την εποχή πληρότητες και εκτιμάται πως μόνο κατά την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου έφεραν περί τις 30.000 ταξιδιώτες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Τα δρομολόγια αφορούν κυρίως την Ρόδο, την Κω, την Πάτμο, τη Σάμο, τη Χίο αλλά και την Λήμνο, τη Λέσβο όπως και την Καβάλα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του τουρκικού ναυτιλιακού επιμελητηρίου στη Σμύρνη Yusuf Öztürk μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ κάνει λόγο για καθημερινή αύξηση της επιβατικής κίνησης προσθέτοντας μάλιστα πως τις συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές υπηρεσίες χρησιμοποιούν και έλληνες που ταξιδεύουν προς την Τουρκία για ημερήσιες επισκέψεις ακόμα και για ψώνια.


Τουρισμός: Επιστρέφουν δυναμικά οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών-1


Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα της Τουρκίας για τον τουρισμό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και για τον ελληνικό τουρισμό, τόσο για την δραστηριότητα της κρουαζιέρας όσο και συνολικά, αφού διευρύνει το πλήθος και την διαφοροποίηση των προορισμών για τα μεγάλης διάρκειας ταξίδια που πραγματοποιούνται συχνά από επισκέπτες από την βόρεια Ευρώπη αλλά και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ενισχύει δε ιδιαίτατα τις εταιρείες κρουαζιέρας που δρομολογούν πλοία ανατολική στην Μεσόγειο τα οποία μπορούν να περιλάβουν ταυτόχρονα σε ένα κυκλικό δρομολόγιο τόσο την Κωνσταντινούπολη και την Αλικαρνασσό όσο και τη Μύκονο και την Σαντορίνη.


Σύμφωνα με επίσημα τουρκικά στοιχεία που δημοσιεύει η Χουριέτ, το πρώτο τετράμηνο του 2022, το Κουσάντασι ήταν η πιο πολυσύχναστη από άποψη κίνησης κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου μεταφορών, 32 κρουαζιερόπλοια επισκέφτηκαν το θέρετρο με 21.000 επιβάτες προερχόμενοι οι περισσότεροι και από ελληνικούς προορισμούς . Η Κωνσταντινούπολη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 13 πλοία και 10.600 επισκέπτες. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα λιμάνια της Τουρκίας υποδέχτηκαν φέτος 54 κρουαζιερόπλοια τα περισσότερα εκ των οποίων περιλαμβάνουν στα δρομολόγια και ελληνικά νησιά, που μετέφεραν σχεδόν 35.000 επιβάτες μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

ΠΗΓΗ https://www.moneyreview.gr/