2 Μαρτίου 2022

«Ο Πούτιν θα πληρώσει ακριβό τίμημα»

 

Ήταν η πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν «για την κατάσταση του έθνους». Η εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου στο Κογκρέσο προκάλεσε χειροκροτήματα, όχι μόνο από τους βουλευτές των Δημοκρατικών, αλλά και από πολλούς Ρεπουμπλικανούς. 


Σε μία εποχή που ο πληθωρισμός καλπάζει, οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν δεινά και οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν ευνοούν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα των Δημοκρατικών, η κρίση στην Ουκρανία δίνει και πάλι την ευκαιρία στον Μπάιντεν για μία ηγετική εμφάνιση.

«Θέλω να είμαι σαφής», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Οι δυνάμεις μας δεν εμπλέκονται και δεν πρόκειται να εμπλακούν σε ένοπλη σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις. Δεν πηγαίνουν στην Ευρώπη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά για να υπερασπίσουν τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που ο Πούτιν αποφασίσει να κινηθεί προς τα δυτικά. Γι αυτό έχουμε κινητοποιήσει τις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις, την αεροπορία, τον στόλο, για να προστατεύσουμε τους συμμάχους, περιλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας. Έχω ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό από την επικράτεια του ΝΑΤΟ».

«Ο Πούτιν κερδίζει, αλλά θα πληρώσει»

Η πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ
Χειροκροτήματα και για την πρεσβευτή της Ουκρανίας Οκσάνα Μαρκάροβα, που παρακολούθησε την ομιλία Μπάιντεν

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, μαζί με 30 συμμαχικές χώρες, αποφάσισαν να διαθέσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά τους, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Όσο για τις εξελίξεις στο μέτωπο, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Βλάντιμιρ Πούτιν «δικτάτορα» και προειδοποίησε ότι «μπορεί να κερδίζει έδαφος στο πεδίο της μάχης, αλλά μακροπρόθεσμα θα πληρώσει ακριβό τίμημα. Και οι υπερήφανοι Ουκρανοί, που μάχονται με κάθε ικμάδα της ενέργειάς τους, έχουν αποδείξει στα 30 χρόνια της Ανεξαρτησίας τους ότι δεν ανέχονται όποιον επιχειρεί να τους γυρίσει στο παρελθόν».

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι και οι ΗΠΑ, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροσκάφη, ενώ παράλληλα εξήγγειλε νέα οικονομική βοήθεια 500 εκ. δολαρίων για την Ουκρανία. Σε μία εξαιρετικά σπάνια στιγμή ενότητας στο Κογκρέσο βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών, αλλά και των Ρεπουμπλικανών, διέκοπταν κάθε τόσο την ομιλία Μπάιντεν με επίμονα χειροκροτήματα. Πολλοί είχαν μαζί τους μαντήλια, φουλάρια, κονκάρδες ή αυτοκόλλητα με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας, σε μία συμβολική ένδειξη συμπαράστασης.

«Κορυφαία προτεραιότητα» η καταπολέμηση του πληθωρισμού

Η αίθουσα της ομιλίας στο Καπιτώλιο
Ήταν η πρώτη ομιλία Μπάιντεν για την κατάσταση του έθνους

Περίπου 15 λεπτά διήρκεσαν οι αναφορές στην Ουκρανία, στα υπόλοιπα 45 λεπτά της ομιλίας του ο Αμερικανός πρέοδρος αναφέρθηκε σε εσωτερικά θέματα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ η αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιανουάριο έφτασε το 7,5% σε ετήσια βάση, έναντι 7% τον Δεκέμβριο.Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 40 ετών. Κάποιοι αναλυτές αναμένουν «θεαματική στροφή» στη νομισματική πολιτική της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED) μέσα στον Μάρτιο και η αβεβαιότητα έχει ήδη επηρεάσει τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που φτάνουν πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών.

Μιλώντας στο Κογκρέσο ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται βελτίωση, αλλά δεν παραλείπει να υπενθυμίσει και τα οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων μηνών, που ο ίδιος αποδίδει στην πολιτική των Δημοκρατικών. «Παρά τις επιτυχίες στην οικονομία, το ποσοστό-ρεκόρ στην απασχόληση και τους υψηλότερους μισθούς, πολλές οικογένειες παλεύουν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του σπιτιού» επισημαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ο πληθωρισμός τους κλέβει όσα είχαν κερδίσει. Κορυφαία προτεραιότητα για μένα θα είναι να θέσουμε υπό έλεγχο την εξέλιξη των τιμών» λέει ο Τζο Μπάιντεν. 

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP)