1 Φεβρουαρίου 2022

Χαμός στη Βουλή με τον Πολάκη, αρνιόταν να κατέβει από το βήμα: Διεκόπη οριστικά η συνεδρίαση (βίντεο) Νέα ένταση επικράτησε στην ελληνική Βουλή το βράδυ της Δευτέρας, με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής. Διεκόπη οριστικά η συνεδρίαση, τα tweet του Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη, και πώς ξεκίνησε η ένταση.

Νέα ένταση επικράτησε στην Βουλή με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Ανάπτυξης, επέλεξε να αναφερθεί στο θέμα της υπόθεσης Novartis, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου.
Ο κ. Αθανασίου αφαίρεσε τον λόγο από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διέκοψε τη συνεδρίαση, θέτοντας θέμα για μομφή κατά του συναδέλφου και ζητώντας από τον πρόεδρο του Σώματος να λάβει την τελική απόφαση.

«Δεν συμμορφώνεστε; Σας ανακάλεσα στην τάξη. Σας ανακαλώ τον λόγο. Δεν γίνονται αυτά. Σας στέρησα τον λόγο. Κλείστε το μικρόφωνο, διακόπτεται η συνεδρίαση για πέντε λεπτά. Να κληθεί ο πρόεδρος για να υποβάλει μομφή κατά συναδέλφου εάν το κρίνει» ακούστηκε να λέει ο κ. Αθανασίου.

O Παύλος Πολάκης, μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε στη Βουλή και που είχε ως συνέπεια τη διακοπή της συνεδρίασης, αρνείται να κατέβει από το βήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα δέκα λεπτά συνέχισε να μιλά, παρά το γεγονός ότι οι κάμερες ήταν κλειστές.

Από τη στιγμή της διακοπής της συνεδρίασης πέρασε περίπου μία ώρα με τον Παύλο Πολάκη να έχει κάνει “κατάληψη” στο βήμα της Βουλής. Όπως είπε ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Χαράλαμπος Αθανασίου, έχει κληθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος θα αποφάσιζε αν θα υποβάλει μομφή στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διάλογος είχε ως εξής:
Πολάκης: Σήμερα είχαμε 128 νεκρούς. Το χειρότερο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Φέρτε τα μονοκλωνικά. Προμηθευτείτε πιο γρήγορα τα αντιικα, όπως της Pfizer.

Πάμε στο σκάνδαλο Novartis. Υποχρεούμαι να απαντήσω στην πρόκληση Γεωργιάδη, που ζήτησε να του πούμε συγγνώμη. Δεν θα σου πούμε συγγνώμη. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές, αλλά κρίνονται. Σήμερα καταθέσαμε αίτηση να μας δημοσιοποιηθεί η απόφαση αρχειοθέτησης. Δεν είναι αθώος. Αρχειοθετήθηκε η υπόθεση

Δεν είναι ιδιωτική διαφορά. Αφορά υπουργούς και πολιτικούς και πρέπει να δημοσιοποιηθεί.

Μιλάμε για σκάνδαλο, στο οποίο η Novartis ήρθε σε συμβιβασμό με τις ΗΠΑ και πλήρωσε, γιατί στην Ελλάδα δωροδοκούσε πολιτικούς αξιωματούχους. Και εδώ λέμε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Λέει η απόφαση αρχειοθέτησης... Πάμε στα συγκεκριμένα στοιχεία. Λέει ότι ο Γεωργιάδης δεν λειτούργησε προνομιακά για τη Novartis. Πάμε να δούμε τα πραγματικά στοιχεία που δεν έλαβαν υπόψη τους οι δύο από τους τρεις εισαγγελείς.

Οι άλλες εταιρείες κατακρημνίστηκαν και η Novartis είχε πτώση μόνο 7%.

Αθανασίου: Πηγαίνετε στο θέμα της συνεδρίασης.

Πολάκης: Πάτε να με κόψετε.

Αθανασίου: Κάντε μια επίκαιρη ερώτηση, να σας απαντήσει ο Γεωργιάδης. Θα σας κλείσω το μικρόφωνο. Σας υπενθυμίζω τον κανονισμό. Αν δεν συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις του προεδρείου, θα σας αφαιρέσω τον λόγο

Πολάκης: Κύριε Γεωργιάδη αυτό ζητήσατε;

Αθανασίου: Αφήστε τα αυτά, αν δεν σταματήσετε θα εφαρμόσω τον κανονισμό

Πολάκης: Αυτός είναι ο εξευτελισμός του Κοινοβουλίου

Αθανασίου: Θα μάθετε να σέβεστε τον κανονισμό

Πολάκης: Κύριε Γεωργιάδη επειδή δεν μπορείτε να απαντήσετε, βάλατε τον πρόεδρο να με κόψει;

Αθανασίου: Θα σας ανακαλέσω στην τάξη. Μπείτε στο νομοσχέδιο.

Πολάκης: Παίρνει 130 και χάνει 130 η Novartis. Οι άλλοι πουλάνε 50 και παίρνουν 28. Αυτό δεν είναι προνομιακή μεταχείριση;

Αθανασίου: Σας ανακαλώ στην τάξη (σ.σ. σηκώθηκε όρθιος). Σας ανακαλώ

Πολάκης: Πάμε παρακάτω

Αθανασίου: Θα διακόψω τη Βουλή. Θα καλέσω τον πρόεδρο της Βουλής να σας απευθύνει μομφή

Πολάκης: Καλέστε τον. Θαυμάστε πρόεδρο. Εξευτελισμός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Κύριε Γεωργιάδη σας τα λέω από εδώ...

Παρά τη διακοπή της συνεδρίασης, παρέμεινε στο βήμα της Ολομέλειας, συνεχίζοντας την... αγόρευσή του. Η στάση του προκάλεσε την «έκρηξη» των βουλευτών της ΝΔ, που του φώναζαν πως είναι ντροπιαστική η συμπεριφορά του και πως ευτελίζει το Κοινοβούλιο με την στάση του.

Πολάκης: Πρωτοφανής αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική φίμωση - Αυτό είναι καθεστώς
Ο Παύλος Πολάκης που πρωταγωνίστησε στο σημερινό επεισόδιο στη Βουλή κάνει λόγο για «πρωτοφανή αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική φίμωση».

«Αυτό που ζούμε είναι εκτροπή από τις δημοκρατικές διαδικασίες» έσπευσε να συμπληρώσει ο πρώην αναπληρωτής υπ. Υγείας.

«Αυτό είναι καθεστώς, δεν είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία» πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σοφία Ραχμάνη
https://www.dikaiologitika.gr/