20 Φεβρουαρίου 2022

Τουρισμός: Η άρση των περιορισμών θα φέρει την ανάκαμψη



 Αισιόδοξοι οι διεθνείς φορείς του κλάδου για την καλοκαιρινή κίνηση

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ταξιδιωτικής και τουριστικής πλατφόρμας της Expedia, Πίτερ Κερν, ο οποίος πιστεύει πως το 2023 θα αρχίσει πλέον ο κλάδος να απολαμβάνει την ανάκαμψη, όχι απλώς να την προβλέπει. «Aναφορικά τώρα με το 2022, εκτιμώ πως το φετεινό καλοκαίρι θα έχει τη μεγαλύτερη κίνηση από ποτέ. 


Εδώ και πολύ καιρό μιλούμε για σωρευμένη ζήτηση, αλλά μέχρι στιγμής είναι πολλοί ακόμα οι περιορισμοί, οπότε λίγα μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι», διευκρινίζει. Καθώς στην Ευρώπη αναμένεται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί, στις ΗΠΑ να αρθούν οι κανόνες για την υποχρεωτική μάσκα συνολικά και να ανοίξουν τα σύνορα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως η Αυστραλία, η οποία ακόμα δεν υποδέχεται διεθνείς τουρίστες, πολλά εμπόδια της εποχής της πανδημίας θα αρχίσουν να υποχωρούν. Και δεν είναι μόνον ότι οι άνθρωποι και πάλι θα ταξιδεύουν, αλλά αυτό θα γίνεται σε συνθήκες μεγάλου όγκου και υψηλών τιμών.

Συνεχίζοντας τις σκέψεις του ο κ. Κερν επισημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες εκτιμούν πως η κίνηση τον μήνα Αύγουστο θα φθάσει σε ιστορικά επίπεδα. «Και οι τιμές θα κινούνται και αυτές σε υψηλά επίπεδα, αλλά στο σημείο αυτό πιστεύω ότι οι άνθρωποι διατίθενται να πληρώσουν ό,τι χρειαστεί για να μπορέσουν επιτέλους να αποδράσουν και να επισκεφθούν έναν αγαπημένο τόπο». Συν τοις άλλοις, μέρος της σωρευμένης ζήτησης είναι και οι σωρευμένες αποταμιεύσεις. Οι άνθρωποι, κουρασμένοι από τις δαπάνες για υλικά αγαθά οικιακής χρήσης, είναι έτοιμοι για περιπέτειες είτε πληρώνοντας σε ρευστό είτε με πόντους, που σχετίζονται με την προσήλωσή τους σε μια εταιρεία του κλάδου του τουρισμού. Κατά την εκτίμησή του, επίσης, οι ταξιδιώτες δεν θα στραφούν στη φύση, αλλά στις πόλεις.


«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί να επισκέπτονται μεγάλους βιότοπους και εθνικά πάρκα. Θέλουν να πάνε στη Νέα Υόρκη για ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ», τονίζει, ενώ προσθέτει ότι δέλεαρ αποτελούν και οι ιστορικές ευρωπαϊκές πόλεις, που έχουν και πολιτιστικό ενδιαφέρον και έντονη νυχτερινή ζωή, όπως είναι το Παρίσι, η Φλωρεντία και το Λονδίνο. Ανάλογη προσέγγιση έχει και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, το οποίο ενημέρωσε τις προβλέψεις του, βάσει των οποίων ο τουρισμός και τα ταξίδια στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 6,2%, καλύπτοντας σχεδόν 2 τρισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας. Στη Γηραιά Ηπειρο οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι έχουν ήδη υπερβεί εκείνες του 2021 κατά τουλάχιστον 80%. Ο Μάιστι Ιβινγκ Μπέλις, αντιπρόεδρος της κοινοπραξίας ταξιδιωτικών πρακτόρων Virtuoso, το έχει διαπιστώσει από πρώτο χέρι, ενώ προσφάτως, μιλώντας στο Βloomberg, τόνισε ότι ήδη επιταχύνονται οι κρατήσεις του θέρους, ανατρέποντας την τάση της τελευταίας στιγμής, η οποία κυριαρχούσε στον κλάδο την τελευταία διετία λόγω της αβεβαιότητας της πανδημίας. Στη δε Βρετανία, όπου οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν προ της άφιξης τεστ, ο επικεφαλής της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, προσφάτως δήλωσε ότι αναμένει η επιβατική κίνηση να διαμορφωθεί στο 115% εκείνης του 2019, δηλαδή προ κορωνοϊού.