11 Φεβρουαρίου 2022

Αποδοκίμασε τον Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά: Δήλωση της Ουάσιγκτον προς την ορθή κατεύθυνση… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ισχυρό μάλιστα τρόπο.

Απορρίπτει τις αιτιάσεις του για τα ελληνικά νησιά και σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα που εστάλη στην Άγκυρα από την Ουάσιγκτον είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα.

Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, μετά την ορθή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γπου έβαλε στη θέση του τον Τσαβούσογλου:

Απαντώντας στην ερώτηση της Hellas Journal και του καναλιού OPEN, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε την αμερικανική θέση χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία.

Θέσαμε ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου και για τις απειλές του εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας.

Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Πόπη πρέπει να σου πω ότι στην Ουάσιγκτον λαμβάνουν τελευταία πολλά αρνητικά μηνύματα για την Τουρκία. Οι σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι έξω φρενών και ζητούν την καταδίκη της Τουρκίας για τη βοήθεια που προσφέρει στους τζιχαντιστές.

Και δεν είναι τα συνηθισμένα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα και τη Λευκωσία, για τις απαράδεκτες προκλήσεις και τις παράνομες πράξεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος εκφράζουν δικαιολογημένα παράπονα και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών -πρόσφατα ήταν εδώ και ο κ. Κασουλίδης- έχουν αναδείξει με στοιχεία και αποδείξεις την τουρκική επιθετικότητα.

Στην Ουάσιγκτον δείχνουν πάντα να αντιλαμβάνονται στις ιδιωτικές συζητήσεις την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά αυτός ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Μπλίνκεν -σε αντίθεση με τον προηγούμενο, τον Μάικ Πομπέο- δεν επαναφέρει στην τάξη την Τουρκία δημόσια, με αποτέλεσμα να έχει εκτραχυνθεί η κατάσταση. Το κάνει πάντα ιδιωτικά.

Σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέλεξε τη δημόσια αποδοκιμασία της Τουρκίας.

Η υπόθεση του αγωγού EastMed έστειλε βεβαίως λάθος μήνυμα στην Τουρκία, ότι δήθεν η δική της πίεση ανάγκασε την Αμερική να αποσύρει την υποστήριξη της.

Ενώ στην πραγματικότητα είναι άλλοι λόγοι, αν και εσχάτως στέλνονται κάποια διαφορετικά μηνύματα: ότι δηλαδή, αν οι τρεις χώρες επιθυμούν την κατασκευή του αγωγού, η Ουάσιγκτον δεν θα θέσει κανένα εμπόδιο.

πηγή https://hellasjournal.com/