6 Ιανουαρίου 2022

SOS από ξενοδόχους για τη ρευστότητα – Τα πέντε αιτήματα προς την κυβέρνηση

 


Επιστολή απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προς το κυβερνητικό επιτελείο. Τα 5 αιτήματα των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και την έλλειψη ρευστότητας κρούουν οι ξενοδόχοι με επιστολή τους προς το επιτελείο της κυβέρνησης, ζητώντας τη λήψη τριών μέτρων για τη στήριξη των μονάδων τους. 


Οπως αναφέρουν, οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η νέα παραλλαγή σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε δεινή κατάσταση, με τις 10 ημέρες των εορτών κατά τις οποίες τα ξενοδοχεία κατέγραψαν υψηλές πληρότητες να μην είναι αρκετές για να καλύψουν τις λειτουργικές υποχρεώσεις τους.

Δεδομένου ότι η ρευστότητα αποτελεί το μείζον πρόβλημα των επιχειρήσεων, οι ξενοδόχοι ζητούν αφενός να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που εκκρεμούν προς πληρωμή από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» και αφετέρου να ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.

Αιτούνται, μάλιστα, και πρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα ζητούν:

Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, αφού, όπως αναφέρουν, οι επιχειρήσεις τους προσεχείς 3 μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας.
Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022.
Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022.
«Από την επόμενη εβδομάδα οι πληρότητες των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πέφτουν σε μονοψήφια νούμερα. Κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, όσα λίγα συνέδρια και events επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται. Και η κατάσταση, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου… Οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί που επιβάλλει η νέα μετάλλαξη πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιχειρήσεις εκείνες που προ δύο μηνών επί της ουσίας ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Οι επιχειρήσεις αυτές, παράλληλα με την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτοξεύει στα ύψη τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους δαπάνες.

Οι δέκα ημέρες των εορτών δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε μικρό μέρος των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Και αυτές οι 10 ημέρες όμως αφορούσαν επί της ουσίας μόνο τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, καθώς οι επιχειρήσεις μας στα αστικά κέντρα και την επαρχία παρέμειναν άδειες», επισημαίνεται στην επιστολή, η οποία υπεγράφη από τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Γρηγόρη Τάσιο, και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Μανώλη Τσακαλάκη.

Πηγή euro2day.gr


r