6 Ιανουαρίου 2022

Αλλιώς φανταζόμασταν τα Θεοφάνια στα λιμάνια μας.




 Αλλιώς φανταζόμασταν τα Θεοφάνια στα λιμάνια μας.

Χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και με τακτικές τύπου «αποφασίζουμε και διατάζουμε» δεν λύνεται το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού στα νησιά μας.

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε Χίο και Λέσβο με τη μεταφορά των βαρέων οχημάτων και μηχανημάτων της αναδόχου τεχνικής εταιρείας με το πλοίο Πελαγίτης ανήμερα τη γιορτής των Θεοφανίων, φανερώνει για μια ακόμη φορά την αδυναμία της κυβέρνησης να αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες και τις αποφάσεις  περιφερειακού και δημοτικών συμβουλίων. Μη έχοντας άλλο μέσο, οι πολίτες της Χίου και της Λέσβου αντιδρούν, εμποδίζοντας με τα σώματα τους τον κατάπλου του πλοίου στα λιμάνια των νησιών μας.  

 

Με την εφαρμογή του σχεδίου της για τα κλειστά κέντρα κράτησης η κυβέρνηση θα επιβαρύνει κι άλλο τους κατοίκους των νησιών μας, που ήδη έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα τεράστια υπομονή, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά θα δώσει και τροφή σε ακραίους κύκλους που εκμεταλλεύονται αυτές τις συνθήκες, επιβαρύνοντας και την ίδια την Δημοκρατία.

 

Ο Μιχάλης Μπάκας συντονιστής του χαρτοφυλακίου μετανάστευσης και ασύκλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε σχετικά: «Τα επεισόδια του Φεβρουαρίου του 2020 σε Λέσβο και Χίο, που έφεραν την κυβέρνηση της ΝΔ σε σύγκρουση με το σύνολο των τοπικών κοινωνιών σε Λέσβο και Χίο δεν τους δίδαξαν τίποτα. Καλούμε την κυβέρνηση να μην πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση και προχωρήσει έστω και τώρα στο πάγωμα των ενεργειών της για την κατασκευή των νέων κέντρων κράτησης σε Λέσβο και Χίο, προχωρώντας στη χάραξη μιας αποτελεσματικής ανθρωπιστικής πολιτικής για το προσφυγικό, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Αναθεώρηση των κανονισμών του Δουβλίνου και του πλαισίου του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση, που «προστατεύουν» τις χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά, αφήνοντας μόνες τους, στις τύχες τους, τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.»

 

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Βορείου Αιγαίου