19 Ιανουαρίου 2022

Μιχάλης Αγγελόπουλος : ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΣΑΜΟΥ - ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ


Η πρόσφατη απώλεια του μεγάλου Αλέκου Φασιανού αφήνει ένα μεγάλο κενό στον καλλιτεχνικό κόσμο. Και είναι, γι’ αυτό, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Σάμος αποτελεί μέρος της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς που αφήνει πίσω του ο διεθνούς φήμης ζωγράφος. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση προκειμένου να επιχορηγηθεί με 2.000.000 ευρώ και να ενταχθεί η αποκατάσταση του ΞΕΝΙΑ Βαθέος στον Άξονα Προτεραιότητας 14 ("Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος”, του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη") την επί τοίχο αποκατάσταση και συντήρηση των δύο έργων που ο εξαίρετος ζωγράφος μας είχε φιλοτεχνήσει για το εικονικό τοπόσημο της πόλης. 


Η αποκατάσταση όφειλε να γίνει με τρόπο ο οποίος και θα αναδείκνυε την εποχή που ο Φασιανός δημιούργησε τα έργα, αλλά και τη διαχρονικότητα και την πολιτιστική παρέμβαση που αντιπροσωπεύουν τα “ΞΕΝΙΑ” στην Ελλάδα. 

Χάρις στην εργώδη προσπάθεια της μελετήτριας κας Ελένης Πολυχρονιάδου, των ειδικών επιστημόνων και των τεχνικών υπηρεσιών του ενιαίου Δήμου Σάμου, αυτό επιτεύχθηκε. Και, έτσι, το αραχνιασμένο -εγκαταλελειμμένο επί περίπου 30 χρόνια – ΞΕΝΙΑ στο Βαθύ «πήρε μπροστά». 

Η ολοκλήρωσή του, που προχωρά με σταθερά βήματα, θα αναδείξει με μοναδικό τρόπο την πρωτεύουσα, αλλά και ολόκληρο το νησί. Και, συγχρόνως, με τον καλύτερο τρόπο θα υπηρετήσει και τις αξίες που εκπροσώπησε ο εκλιπών: την ελληνικότητα και το φως!

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος