17 Ιανουαρίου 2022

Οι κινήσεις Μουτζούρη...

 


Οι ερχόμενες περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που ως γνωστόν με το νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση έχουν προσδιοριστεί να γίνουν τον Οκτώβριο του 2023, αν και απέχουν ακόμη χρονικά αρκετά, φαίνεται να υπάρχει μια παρασκηνιακή προς το παρόν κινητικότητα, με διάφορα σενάρια για πιθανές υποψηφιότητες που μπορούν να διεκδικήσουν την περιφερειακή αρχή.

 Κεντρικό ωστόσο πρόσωπο παραμένει ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που όπως όλα δείχνουν, άλλωστε και ο ίδιος το έχει κάνει σαφές, θα ξαναδιεκδικήσει την περιφερειακή αρχή και εκει στοχεύουν όλες οι κινήσεις του, με την προσέγγιση παρατάξεων και συμβούλων που δεν εκλέχτηκαν με τη δική του παράταξη.

 Και αυτές οι κινήσεις, ως ένα βαθμό του «βγήκαν» μέχρι σήμερα, αφού ήδη συνεργάζεται με την παράταξη Χριστόφα και με συμβούλους που αποχώρησαν από την παράταξη Καλογήρου και ανεξαρτοποιήθηκαν, εντάσσοντας τους όλους στην περιφερειακή αρχή και αναθέτοντας τους και θέσεις ευθύνης. Φιλοδοξία και στόχος του Κ. Μουτζούρη είναι να τους έχει μαζί του στο ψηφοδέλτιο του και στις ερχόμενες περιφερειακές αρχές.

 Ωστόσο αυτό που φαίνεται να επιδιώκει και να επιθυμεί διακαώς είναι να έχει πρωτίστως τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, άλλωστε πολιτικά στο χώρο αυτόν ανήκει, γιατί προφανώς θεωρεί ότι μια τέτοια στήριξη του εξασφαλίζει την άνετη επανεκλογή του, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, που η ΝΔ επιλέξει άλλον υποψήφιο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 

Να θυμήσουμε ότι στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ο Κ. Μουτζούρης κατέβηκε ως «αντάρτης», απέναντι στην επιλογή του κυβερνώντος κόμματος, που ήταν η τότε περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου, για την οποία υπήρχαν πολλές ενστάσεις από τοπικά στελέχη τα οποία στήριξαν την υποψηφιότητα του... Πρύτανη και ορισμένα από αυτά μάλιστα συμμετείχαν και στο ψηφοδέλτιο του. Αλλά από τότε πολλά άλλαξαν, πέρα από την κυβέρνηση και οι συσχετισμοί και στο τοπικό πολιτικό σκηνικό και στην ανθρωπογεωγραφία των τοπικών παραγόντων που πάντα παίζουν ρόλο και επηρεάζουν τις εξελίξεις. 

Και οι προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος  

Εχει πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρά τις όποιες κινήσεις προσέγγισης, το κυβερνών κόμμα κρατά «κλειστά τα χαρτιά» του και δείχνει να έχει επιφυλάξεις για στήριξη μιας υποψηφιότητας Μουτζούρη, ενδεχομένως λόγω της στάσης του στο μεταναστευτικό, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν το φως διαρροές από κεντρικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται σε πρόσωπα ως υποψήφια με τη στήριξη της ΝΔ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 Πριν από κάποιους μήνες μιλούσαν για την πιθανή υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Εθν. Αμυνας Αλκ. Στεφανή και εσχάτως και αυτή του νυν αντιπροέδρου της Βουλής Χαρ. Αθανασίου. Δεν γνωρίζουμε αν έχουν βάση όλες αυτές οι διαρροές και άλλες που παρασκηνιακά ακούγονται και ενδεχομένως άλλες που θα ακολουθήσουν, αλλά κατά τη γνώμη μας δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα «ψάχνεται» για την Περιφέρεια μας, δεδομένου ότι είναι η μόνη περιφέρεια, πέρα από αυτή της Κρήτης, που ο περιφερειάρχης αν και ανήκει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, δεν είναι η πρώτη επιλογή που θα προτιμούσε προκειμένου να την στηρίξει.

 Και το εγχείρημα αυτό μοιάζει, στην παρούσα φάση , να έχει τις δυσκολίες του, γιατί με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έπονται των εθνικών, το κυβερνών κόμμα δεν φαίνεται να θέλει να προκαταλάβει αποφάσεις, διχάζοντας ενδεχομένως το εκλογικό του σώμα, σε μια κρίσιμη πολιτική περίοδο, όπου πολλά κρίνονται σε κεντρικό επίπεδο. 

Οπότε το πιθανότερο είναι οι όποιες προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος για το τι μέλλει γενέσθαι με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να περιμένουν την έκβαση του χρόνου των εθνικών εκλογών, για να εκδηλωθούν. 

Και καλά να είναι πρόωρες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπερδεύουν τα πράγματα, γιατί θα υποχρεωθεί να επιλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα... αφήσει, ενδεχομένως δυσαρεστώντας κάποιους για τις επιλογές του. Οπως και να έχει οι εξελίξεις είναι μπροστά και αναμένουμε να δούμε τι τελικά θα προκύψει. 


αναδημοσίευση από https://www.emprosnet.gr/