3 Ιανουαρίου 2022

Καταιγισμός κοινωνικών φορέων κατά της υπερδομής στο Θόλος

 


Ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς του νησιού τάσσονται κατά της δημιουργίας της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος Χίου και καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης να μην επιφυλάξουν για τη Χίο τον ρόλο της φυλακής κατατρεγμένων και τους Χιώτες για δεσμοφύλακές τους. Αναλυτικά:

Κατά της υπερδομής το Εργατικό Κέντρο Χίου
Το Εργατικό Κέντρο Χίου δηλώνει την αντίθεσή  του στην δημιουργία μιας νέας δομής τύπου ΒΙΑΛ στην περιοχή του Θόλους. Τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι λύση του προσφυγικού – μεταναστευτικού δεν είναι η δημιουργία δομών φυλακών στα νησιά μας. Τέτοιου είδους αποφάσεις χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών, που τόσα χρόνια επωμίζονται το βάρος του μεταναστευτικού – προσφυγικού μόνο επιπλέον προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν.

      Ζητάμε:

Να καταργηθούν άμεσα όλα τα hot spot τύπου ΒΙΑΛ, όχι άλλο κέντρο / καταυλισμός στο νησί μας.
Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων στους δικαιούχους πρόσφυγες – μετανάστες έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν από τα νησιά μας και να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν.
Να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για το διάστημα που θα παραμείνουν στο νησί μας (υγεία, παιδεία, πρόνοια).
Να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
Να γίνουν σωστές υποδομές για τους εργαζόμενους μας που απασχολούνται σε αυτές τις δομές (πρόσληψη, ασφάλεια).
Το ΤΕΕ δηλώνει «παρών» στο Θόλος, όπως και στο Αίπος
Η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του περιφερειακού τμήματος Β.Α. Αιγαίου του ΤΕΕ συστρατεύεται με τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού ενάντια στην κατασκευή της νέας υπερδομής στο Θόλος.

Πιστή στο θεσμικό της ρόλο, ενεργώντας σύμφωνα με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των φορέων της Χίου για την αποτροπή της δημιουργίας ενός καταστροφικού για την ανάπτυξη και εξέλιξη του νησιού έργου.

Το ΤΕΕ θα βρίσκεται εκεί, όπως βρίσκονταν και πριν δυο χρόνια προσφέροντας την επιχειρηματολογία στο ΣτΕ για την ακύρωση των εργασιών στο Αίπος.

 Πρόσκληση από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όλα τα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Χίου, αλλά και την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου να συσπειρωθούν, να οργανωθούν και με ψηφίσματα και αγωνιστικότητα να μην επιτρέψουμε να φυλακίζονται και να εγκλωβίζονται στην πατρίδα μας οι κατατρεγμένοι της γης.

Να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα. 

Με τις διεκδικήσεις μας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους εκείνους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους κυνηγημένοι από πολέμους, φτώχεια, εκμετάλλευση κλπ.

Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία, όπως το κάναμε και παλαιότερα. Δεν φοβόμαστε δεν τρομοκρατούμαστε, δεν εφησυχάζουμε. 

Αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, απαιτούμε: 

– Καμία νέα δομή στα νησιά μας ούτε στο Θόλος, ούτε πουθενά. Να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ.

– Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας προς τις χώρες τελικού προορισμού τους.

– Να καταργηθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και όσες άλλες συμφωνίες τους εγκλωβίζουν στα νησιά και τη χώρα.

– Η κυβέρνηση να πιέσει για διαδικασίες ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε. κι από κει να ταξιδεύουν με ασφάλεια στις χώρες τελικού προορισμού τους. Δεν θέλουμε το Αιγαίο και την Μεσόγειο, θάλασσες νεκρών.

– Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρης στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Μειωμένος ΦΠΑ για όλα τα νησιά.

Σύλλογος Γυναικών Χίου: Να μην γίνουν τα νησιά μας φυλακές των κατατρεγμένων
Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου  εκφράζει την αντίθεσή του ,για μια ακόμα φορά στην απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα σχέδια που από καιρό έχει προγραμματίσει για την κατασκευή της  υπερδομής στο Θόλος.

Πριν από 2 χρόνια  όλος ο χιώτικος λαός είχε αποκρούσει και είχε δώσει μάχες με τις δυνάμεις καταστολής, που η κυβέρνηση και ο υπουργός της έστειλαν για να επιβάλουν την απόφαση αυτή.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμία δομή στο νησί, μικρή ή μεγάλη, κλειστή ή ανοιχτή. Είμαστε ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε που θέλουν να γίνουν τα νησιά μας φυλακές των κατατρεγμένων από τους πολέμους ή την φτώχεια που οι ίδιοι προκαλούν στις πατρίδες τους και που τους αναγκάζουν να ξεριζωθούν για να σωθούν.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που μια σειρά φορέων αποφασίζουν, καθώς και της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αιρετών και κατοίκων της Χίου.

Σωματείο Συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ: Δεν θα γίνουμε δεσμοφύλακες προσφύγων
Το Σωματείο Συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της επιτροπής των αιρετών και κατοίκων  της Χίου, καλεί τους συνταξιούχους να δώσουν την απάντησή τους, παρόντες στα καλέσματα της επιτροπής -με μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας – ενάντια στην δημιουργία του νησιού σε φυλακή κατατρεγμένων των πολέμων και επεμβάσεων για τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε και των ΗΠΑ στην περιοχή του Θόλους.

Οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης με τον Χιώτη υπουργό της να μετατρέψουν  το νησί σε αποθήκη ψυχών όσων γλύτωσαν από την φωτιά των πολέμων και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, με τους κατοίκους δεσμοφύλακες, θα πέσουν στο κενό, εκτελώντας εντολές της Ε.Ε., στερώντας τους το δικαίωμα στη ζωή.

Δεν αξίζει στον πολιτισμό και την ιστορία της Χίου μια τέτοια αντιμετώπιση. Δεν θα γίνουμε δεσμοφύλακες κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών. Δεν θα ανεχτούμε παιδικές ψυχές να αντικρύζουν το σύρμα. Δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου μας, η φιλοξενία σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Δεν ανεχόμαστε το ψέμα τους, το δικαίωμα στη ζωή ανήκει σε όλους.

Ψήφισμα Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού κατά της δομής στο Θόλος
Ο Ιδιωτικός Φορέας Τουρισμού Χίου, εκφράζοντας το σύνολο των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο του τόπου μας, καταβάλλει συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες, ενώνοντας για πρώτη φορά σύσσωμες τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε μία από κοινού προσπάθεια, για την ανάδειξη, προβολή και προώθηση της Χίου στο πανελλήνιο και κυρίως στο εξωτερικό. 

Η προσπάθεια αυτή, μέσα σε όλες αυτές υπέρμετρες και αντίξοες συνθήκες που έχουμε κληθεί σαν τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσουμε, βρίσκει πρόσφορο έδαφος και σύντομα πιστεύουμε ότι οι κόποι όλων μας θα ευοδωθούν και η Χίος μας θα αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με βάση την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. 

Ως ενεργά μέλη της χιώτικης κοινωνίας, σε ένα κλάδο που θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος για την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, δηλώνουμε την αντίθεση μας στις μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτικές  χωρίς την σύμφωνη γνώμη των πολιτών της Χίου, χωρίς την συγκατάθεση του δημοτικού συμβουλίου.

Θεωρούμε ότι οι όποιες μονομερείς προσπάθειες που προτίθενται να ξεκινήσουν με υπερμεγέθεις δομές, χωρίς την ύπαρξη κοινού και ευρέως αποδεκτού στρατηγικού σχεδιασμού για την παράλληλη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, θα επιφέρει μη θεμιτά αποτελέσματα και στρέφονται αντίθετα με την τουριστική, κοινωνική και οικονομική ευρωστία του τόπου μας.

Ζητάμε την ποιότητα ζωής που πραγματικά μας αξίζει και έχουμε στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Δεν υπάρχουν ούτε τα χρονικά περιθώρια, ούτε και οι πόροι για να διορθώσουμε τυχόν αστοχίες μιας λανθασμένης απόφασης.


https://astraparis.gr/