3 Αυγούστου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

 

Προς: 
το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου ανατολικής Σάμου

Κοιν:
Αποκεντρωμένη Διοίκηση περιφέρειας Βόρειου  Αιγαίου 

Κύριοι

.-Πρόσφατα με έγγραφο της η αποκεντρωμένη διοίκηση , στα πλαίσια ελέγχου της νομιμότητας και εφαρμογής των αποφάσεων σας, σας  έδωσε εντολή  όπως ισχυρίζεστε,  να επαναφέρετε την μονοδρόμηση της οδού Καλλιστράτους στο τμήμα από Νοσοκομείο μέχρι διασταύρωση Τσουμάκη.

.-Την 28/7/2021 εσείς  προβήκατε αβίαστα ,αν και είχατε την πλήρη ευθύνη που δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε την  δικιά σας απόφαση ,  στην  μονοδρόμηση  του εν λόγο τμήματος τοποθετώντας  το απαγορευτικό  σήμα στην διασταύρωση Νοσοκομείου. 

Η πράξη σας αυτή   μας  θίγει  ανεπανόρθωτα, αφού πλέον δεν έχουμε πρόσβαση με λεωφορείο στα ξενοδοχεία μας (μοναδικό μέσο μεταφοράς από αεροδρόμιο)  και θα αναγκαστούμε  να τα κλείσουμε,  μεσούσης  μάλιστα  της τουριστικής περιόδου.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του κοκ  (ν2696/1999),ορίζει ρητά ότι  Οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων  αυτών έχουν την υποχρέωση της υλοποίησης σε εύλογο  χρονικό διάστημα και των σχετικών αστυνομικών αποφάσεων.

Το αρθρο 10  παράγραφος 1 του κοκ(ν2696/1999), ρητά αναφέρει, ότι η οποιαδήποτε κυκλοφοριακή ρύθμιση δεν πρέπει να επιφέρει  ζημία τρίτων προσώπων  η άλλων έννομων αγαθών.
.- Αυτό που θα μπορούσατε ίσως να  κάνετε , ήταν να επικαλεσθείτε  το άρθρο 10 παράγραφος 1  του κοκ (ν2696/1999) μιας που είχατε και την  απόλυτη ευθύνη  που δεν εκτελέσατε την  απόφαση της αμφιδρόμησης  και να  κλείσετε τον δρόμο στο τέλος της σαιζόν.

. - Θεωρούμε ότι η πράξη σας αυτή είναι  αυθαίρετη , παράνομη και καταχριστική και σας καθιστούμε απόλυτα υπεύθυνους  ,επιφυλασσόμενοι  για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας.

.-Το 2017 με απόφασή της η τότε δημοτική αρχή σωστά  αποφάσισε την πιλοτική   αμφιδρόμηση αυτού του τμήματος  και το 2019 παγίωσε την αμφιδρόμηση , έπειτα από  υποβολή  της απαιτούμενης  συγκοινωνιακής μελέτης. Η απόφαση μάλιστα αυτή έθετε  σαν προϋπόθεση , με φροντίδα του ίδιου του δήμου , να εξευρεθεί χώρος στάθμευσης. 
Η αμφιδρόμηση λειτούργησε άψογα (παρόλο ότι η σήμανση στο εν λόγω τμήμα ηταν ελειπής),  μέχρι τώρα   χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα ,επιβεβαιώνοντας ετσι την μελέτη του συγκοινωνιολόγου,ότι  το τμήμα αυτό δέχεται πολύ μικρότερη κυκλοφορία σε σχέση με το υπόλοιπο τμήμα νοσοκομείο-λιμεναρχείο που δέχεται  και την περισσότερη κυκλοφορία (νοσοκομείο, καλάμι, περιμετρικός). 

.- Δεν είναι δυνατόν με το πρόσχημα της μη εξεύρεσης χώρου στάθμευσης  να  καταργούνται  οι προηγούμενες αποφάσεις,  όταν μάλιστα  ο δήμος έχει  ιδιόκτητο οικόπεδο στην περιοχή αυτή  και θα  μπορούσε να  το διαμορφώσει σε παρκινγκ, ώστε να συμβάλει και  αυτός  τελικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

.- Η αδυναμία αυτή του Δήμου να διαμορφώσει  χώρους στάθμευσης  οφείλεται προφανώς σε αμέλεια.  Ο Δήμος δεν αναλαμβάνει απολύτως καμία ευθύνη, αντίθετα σπεύδει να πλήξει κατά παράβαση του νόμου ν2696/1999 , άρθρο 10 παράγραφος 1 τις τουριστικές επιχειρήσεις, με το να κλείσει στα λεωφορεία  την πρόσβαση προς τα ξενοδοχεία.

- Αλήθεια τι σας οδήγησε στην  τόσο βιαστική πράξη σας,  έχετε καταγεγραμμένο κανένα πρόβλημα από την  αμφίδρομή κυκλοφορία στο τμήμα αυτό  και εάν ναι θα θέλαμε να το δημοσιοποιήσετε . Ο νόμος προβλέπει πριν  την εφαρμογή οποιασδήποτε κυκλοφοριακής ρύθμισης να γίνεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς  με αρμόδια επιτροπή που εισηγείται το θέμα στο ΔΣ για να αποφασίσει. 

 Εμείς θεωρούμε 'ότι το μόνο που θα μπορούσε  να σας  επιβάλει   η αποκεντρωμένη διοίκηση  ήταν ακριβώς   η  υλοποίηση της απόφασή σας  που εξάλλου ήσασταν υποχρεωμένοι να πράξετε. Θεωρούμε ότι πάντα η δημόσια διοίκηση  με την ισχύουσα νομοθεσία,  είναι υποχρεωμένη να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί. Πολύ περισσότερο δε  η  δική μας τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να στέκεται αρωγός  στα προβλήματα των επαγγελματιών και όχι απέναντι,  όταν μάλιστα κατά κοινή ομολογία βρισκόμαστε στην  ποιο επιβαρυμένη  περιοχή της Ευρώπης  και στην ποιο κρίσιμη για την οικονομία μας  τουριστική περίοδο.

.-Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε, όπως εξάλλου μπορεί και να το γνωρίζετε, ότι ήδη επιχειρηματίας της περιοχής προσέφερε έκταση για δημιουργία χώρου στάθμευσης. Μπορείτε να το επικαλεσθείτε στην αποκεντρωμένη διοίκηση έστω  καθυστερημένα να νομιμοποιηθεί  η προηγούμενη απόφασή σας  με την υλοποίηση της και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ
.
.-Κύριοι του Δήμου ζητάμε την συμπαράστασή σας και αγωνιστικά πλέον  όλοι μαζί στα πλαίσια της νομιμότητας , να υλοποιήσουμε την  νομιμότατη απόφαση  σας για την  αμφιδρόμηση στο τμήμα αυτό  της Καλλιστράτους, σε συνεργασία και με τήν Αποκεντρωμένη Διοίκηση.  Δεν νοείται από παραλήψεις  της δημόσιας διοίκησης να την πληρώνουν επαγγελματίες που αγωνίζονται για την επιβίωση τόσο των ίδιων όσο και την πρόοδο του τόπου μας

Σάμος 2/8/2021
για το ξενοδοχείο  Τσουμάκη                            για το ξενοδοχείο  Μυλωνά
για το ξενοδοχείο  Λεοντίδη                             για το ξενοδοχείο Μπέλα Βίστα
για το ξενοδοχείο Χριστινίδη                           για το ξενοδοχείο  Ροδίτη Μόρτζου
 για το πρακτορείο  Έλληνα                               για το πρακτορείο Κασμιρλή