10 Αυγούστου 2021

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού» παραδέχονται Δανία και Ισλανδία!



Μόνο η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη επιμένει στην ανοσία της αγέλης μέσω εμβολισμού

 Στην παραδοχή πως δεν μπορούμε να πετύχουμε ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού προχώρησαν επιστήμονες από τη Δανία και την Ισλανδία.
 

Συγκεκριμένα με την εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα της νόσου COVID-19, η Εθνική Υπηρεσία Λοιμώξεων της Δανίας (Statens Serum Institut / SSI) δήλωσε ότι δεν πιστεύει πλέον ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη ανοσίας της αγέλης μέσω εμβολιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα μπορούσε να συνεχίσει να κυκλοφορεί για τα επόμενα χρόνια.

Δανία: «Δεν μπορούμε να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης»

Η Τίρα Γκρόβε Κράουζε, προσωρινή ακαδημαϊκή διευθύντρια του SSI, υποστήριξε την Πέμπτη (05/08) σε σχετικές δηλώσεις στην «BT» το εξής: «Είναι ουτοπικό το ότι θα αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης με την έννοια ότι δεν θα έχουμε πλέον καμία εξάπλωση της λοίμωξης».

Επί της ουσίας, ανοσία της αγέλης σημαίνει ότι αρκετός αριθμός ατόμων παρουσιάζει ανοσία σε μια μολυσματική ασθένεια, της οποίας ο αριθμός αναπαραγωγής ή ο ρυθμός R (ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από ένα μολυσμένο άτομο), πέφτει κάτω από το 1 χωρίς μέτρα προστασίας σε εφαρμογή.

Πριν από την εμφάνιση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, όπως της Άλφα και της Δέλτα, οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το όριο για την ανοσία της αγέλης είναι μεταξύ 60% και 70% του πληθυσμού.

Ωστόσο, η αυξανόμενη κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα, που μπορεί εύκολα να μολύνει ακόμα και εμβολιασμένα άτομα, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον υπολογισμό.

Κατά συνέπεια, η Τίρα Γκρόβε Κράουζε επεσήμανε: «Εάν τα εμβόλια ήταν 100% αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων και είχαμε 100% κάλυψη εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιών 12 ετών και άνω, τότε θα μπορούσαμε να ελπίζουμε να επιτύχουμε αποτελεσματική ανοσία της αγέλης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Δυστυχώς, όμως, αυτή δεν είναι η πραγματικότητα, δεν μπορούμε να το επιτύχουμε».

Ακόμα, η ίδια παραδέχθηκε ότι θα έχουμε περισσότερες εστίες της νόσου COVID-19, αλλά τόλμησε να εκτιμήσει ότι τα νέα κύματα θα φαίνονται διαφορετικά από αυτά που έχουμε ήδη βιώσει.

Συγκεκριμένα, η επιστήμονας από τη Δανία τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε λοιμώξεις από τη νόσο COVID-19, αλλά δεν θα έχουμε σοβαρές περιπτώσεις στον βαθμό που είχαμε στο παρελθόν, καθώς το εμβόλιο θα μας προστατεύσει αποτελεσματικά από σοβαρές επιπλοκές. Μπαίνουμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα μπορέσουμε να αντέξουμε πολύ υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από πριν, γιατί όσοι μολυνθούν, δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά. Οι απαιτήσεις για τον ορισμό του ποσοστού μόλυνσης ως "υψηλού" έχουν αλλάξει σημαντικά».

Επιπλέον, η Τίρα Γκρόβε Κράουζε πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν απειλεί σοβαρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς «εξακολουθεί να υπάρχει υψηλό επίπεδο προστασίας από την ασθένεια» μιας και, σύμφωνα με την ίδια, «αυτός είναι και ο στόχος των εμβολίων».

Παρ' όλα αυτά, όπως επεσήμανε η προσωρινή ακαδημαϊκή διευθύντρια του SSI, το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια.

Ισλανδία: «Με δύο τρόπους επιτυγχάνεται η ανοσία της αγέλης»

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδίας, Θόρολφουρ Γκούντνασον, έχει επίσης καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή στο ότι ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 δεν οδηγεί στην ελπίδα περί επίτευξης της ανοσίας της αγέλης.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο «Vísir» τη Δευτέρα (09/08), ο Θόρολφουρ Γκούντνασον προειδοποίησε ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 δεν θα τελειώσει σύντομα και ζήτησε άπαντες να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες προκλήσεις.

Άλλωστε, για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα, η Ισλανδία έχει ήδη επαναφέρει κοινωνικούς περιορισμούς, αφού τους είχε καταργήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Εντούτοις, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδίας τόνισε πως η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δύο τρόπους, είτε μέσω της φυσικής εξάπλωσης της μόλυνσης είτε μέσω του εμβολιασμού.

Το ερώτημα για τον Ισλανδό ειδικό είναι «αν είναι λογικό να προσπαθούμε να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης με την αποδυνάμωση των μέτρων περιορισμού».

https://www.pronews.gr/