5 Ιουλίου 2021

Πλήγμα στον εσωτερικό τουρισμό οι κανόνες μετακίνησης με πλοία προς τα νησιά



 Προβληματισμό για την δυνατότητα προσέλκυσης εσωτερικού τουρισμού προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων από τη Δευτέρα.


Με δεδομένο ότι το ποσοστό παραμένει χαμηλό ειδικά στους νέους, ενώ ακόμα και αν κάποιος κάνει τώρα το εμβόλιο θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μέχρι τη δεύτερη δόση για να ταξιδεύει ελεύθερα, στελέχη της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για απώλεια σε μεγάλο βαθμό και του εσωτερικού τουρισμού, από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα δημοφιλή νησιά…

Όχι σελφ τεστ

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις με πλοίο θα ισχύσουν από αύριο Δευτέρα 5 Ιουλίου και αφορούν στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχουν οι επιβάτες.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, δεν θα γίνεται δεκτό πλέον το self test, αλλά θα απαιτείται PCR, rapid ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ έδωσε και λεπτομέρειες για την λειτουργία της Εστίασης με τα νέα μέτρα.
Για τις χερσαίες μετακινήσεις θα αξιολογούνται από την Κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Τι ισχύει από Δευτέρα

Από Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:
Για τους ενήλικες:
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self-test,
Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Στην επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:
α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), όπως ήδη ισχύει.
Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους, όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Επίσης, για τις χερσαίες μετακινήσεις αξιολογούνται από την Κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
https://kerkyra.net/?