Η μία μετά την άλλη πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο υιοθετούν πιο αυστηρό πλαίσιο υποδοχής των Βρετανών τουριστών, φοβούμενες τη μετάλλαξη Δέλτα που… καλπάζει
Η ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του στελέχους Delta σε συνδυασμό και με την πίεση που άσκησε ο γαλλογερμανικός άξονας και δη, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς με σειρά ευρωπαϊκών κρατών να σκληραίνει σήμερα το πλαίσιο υποδοχής Βρετανών τουριστών. Αν και εκτός Ευρώπης, το Χονγκ Κονγκ υιοθέτησε ακόμη σκληρότερη στάση κλείνοντας τελείως τα σύνορα του προς τους Βρετανούς.
Συντονισμένα οι δύο χώρες της Ιβηρικής, Πορτογαλία και Ισπανία αναγκάστηκαν με… βαριά καρδιά λόγω της ζημιάς που θα υποστεί ο τουρισμός τους να αποφασίσουν αυστηριοποίηση του καθεστώτος υποδοχής των Βρετανών τουριστών.
Αλλάζει στάση η Ιβηρική
Η Ισπανία, η οποία μόλις προ ημερών είχε γιορτάσει την τοποθέτηση της στην πράσινη λίστα της Βρετανίας, θα απαιτεί πλέον αρνητικό PCR τεστ κορωνοϊού ή πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο βρετανών τουριστών στα θέρετρα της. Με τον τρόπο αυτό πήρε πίσω την άρση των περιορισμών που είχε αποφασίσει τον περασμένο μήνα.
Η γειτονική Πορτογαλία –την οποία και το Λονδίνο είχε υποβαθμίσει από την «πράσινη» λίστα του στην «πορτοκαλί»- κινήθηκε ακόμη πιο αυστηρά φτάνοντας στο σημείο να επιβάλει στους μη εμβολιασμένους βρετανούς επισκέπτες καραντίνα 14 ημερών, σε χώρο που θα υποδεικνύουν οι ίδιες οι αρχές. Και αυτό με δεδομένο πως ήδη στη Λισαβόνα πάνω από το 70% των νέων κρουσμάτων εμφανίζουν την ινδική μετάλλαξη. Ο νέος κανόνας θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 11 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να επανεξεταστεί η κατάσταση.
Καραντίνα και από τη Μάλτα
Την ίδια γραμμή υιοθέτησε και η Μάλτα, παρά τους δεδομένους ισχυρούς δεσμούς της νησιωτικής χώρας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την Τετάρτη, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, εφόσον δεν έχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, θα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Η απόφαση αφορά επίσης παιδιά και εφήβους, κάτι σημαίνει πως ακόμη και πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί γονείς δεν θα μπορούν να επιλέξουν για τις διακοπές τους τη χώρα, δεδομένου πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως στο εμβολιασμό των παιδιών και νέων κάτω των 17 ετών.
Θυμίζουμε πως, ήδη νωρίτερα μέσα στο μήνα, η Ιταλία ήταν η πρώτη από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που άλλαξε ρότα επαναφέροντας το υποχρεωτικό αρνητικό μοριακό τεστ στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, μαζί με την υποχρέωση πενθήμερης καραντίνας στους μη εμβολιασμένους.
Επιμένει η Μέρκελ
Το ζήτημα της διαχείρισης των βρετανών τουριστών είχε αποτελέσει θέμα συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής, την περασμένη εβδομάδα, με το γαλλογερμανικό άξονα και δη, τη Γερμανία να ασκούν δριμεία κριτικής προς όλες τις χώρες του νότου και την Ελλάδα, για την υπερβολική… χαλάρωση των μέτρων στους τουρίστες και κυρίως τους τουρίστες από τη Βρετανία όπου η Δέλτα καλπάζει.
Σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα σήμερα, το Βερολίνο εξακολουθεί να πιέζει για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής απέναντι στο θέμα και δη, με στόχο την υιοθέτηση συνολικά σκληρότερων μέτρων. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει την πλήρη απαγόρευση της εισόδου όλων των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Εξάλλου, την Παρασκευή, η Γερμανία έβαλε την Πορτογαλία στη λίστα των περιοχών υψηλής ανησυχίας, απαιτώντας έτσι στους τουρίστες της που επιστρέφουν από διακοπές στην Πορτογαλία να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για 14 μέρες.
Χονγκ Κονγκ: Μπλόκο στις αφίξεις
Πάντως, η στοχοποίηση της Βρετανίας λόγω της ραγδαίας διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα οδήγησε και τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να πάνε στο ακραίο μέτρο της πλήρους απαγόρευσης όλων των επιβατικών πτήσεων από τη Βρετανία. Το μπλόκο θα ισχύσει από την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Ιουλίου, και θα αφορά ακόμη και όσους βρέθηκαν στο έδαφος του ΗΒ για πάνω από δύο ώρες λόγω πτήση transit.
Εξάλλου, το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη για τον ίδιο λόγο απαγορεύσει όλες τις αφίξεις από την Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
Πηγή ΟΤ