17 Ιουνίου 2021

ΣΕΤΕ: «Καμπανάκι» κινδύνου για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας



Ο Σύνδεσμος απέστελε επιστολή προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναφέρονται ότι χάνεται η στήριξη του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ


Σήμα κινδύνου για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας , αλλά και τις τουριστικές μονάδες σε αστικούς και ορεινούς προορισμούς εκπέμπει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) καθώς αυτές οι επιχειρήσεις χάνουν την στήριξη του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.


Ειδικότερα όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ σε επιτολή τους προς τους συναρμόδιους Υπουργούς  Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών,  Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στην τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόβλεψη για κάλυψη του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών υπάρχει μόνο για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και οδικών μεταφορών και συγκεκριμένα για το εποχικό προσωπικό αυτών με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.


Με την απόφαση αυτή, μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων στερείται από το μοναδικό στην ουσία μέτρο που θα τις βοηθούσε να λειτουργήσουν τους προσεχείς μήνες.


Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι οι  συνεχούς λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σημειωτέον ποτέ δεν έκλεισαν με κρατική εντολή μετά την 1η Ιουνίου 2020, είναι υποχρεωμένες από την 1η Ιουλίου που έχει ανακοινωθεί πως θα σταματήσει το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, να συνεχίσουν να λειτουργούν με αμφίβολα έσοδα, χωρίς το απολύτως αναγκαίο δίχτυ προστασίας των επιδοτούμενων εισφορών του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, τουλάχιστον για το μέρος του προσωπικού που θα ενταχθεί σε αυτό.


Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν συμπληρώσει ήδη 14 μήνες χωρίς ή με ελάχιστο αντικείμενο δραστηριότητας. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών παρουσίασε το έτος 2020 απώλεια τζίρου άνω του 70% και σήμερα ακόμα υπολειτουργούν, είναι δε άγνωστο αν και πότε στην πραγματικότητα θα επαναλειτουργήσουν – για τις επιχειρήσεις σε ορεινούς προορισμούς και στα αστικά κέντρα πιθανότατα αυτό δε θα συμβεί πριν από τον Σεπτέμβριο.


Τέλος ο ΣΕΤΕ αφού αναγνωρίζει ότι η στήριξη στον τουριστικό τομέα τους προηγούμενους 14 μήνες ήταν σημαντική εκφράζεις τη συνέχεια την ανησυχία του καθώς παρατηρεί να λαμβάνονται αποφάσεις που είναι εξαιρετικά πιθανόν να θέσουν σε αμφισβήτηση τη γιγάντια προσπάθεια του προηγούμενου διαστήματος και να προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημιά στον πρώτο τομέα της ελληνικής οικονομίας.


«Για τους λόγους αυτούς, σας ζητούμε να επανεξετάσετε τον τρόπο εφαρμογής του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως 30/9/2021, εξασφαλίζοντας την επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών των εργαζόμενων που εντάσσονται σε αυτό, σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν λειτουργούν σε 12μηνη ή εποχική βάση» καταληγει η επιστολή του ΣΕΤΕ που την υπογράφει ο πρόεδρος του κ.Γιάννης Ρέτσος.


Τα προβλήματα των ξενοδοχείων ορεινών προορισμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι  την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί  η πρώτη συνάντηση εργασίας των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών Ορεινής – Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα συζητηθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα των ξενοδοχείων ορεινών προορισμών. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης.


Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα που απασχολούν τις μονάδες σε χειμερινούς προορισμούς συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη τον προηγούμενο Δεκέμβριο που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με συντονιστή τον έφορο Δημοσίων Σχέσεων Άγγελο Καλλία, στην οποία πήραν μέρος 17 πρόεδροι τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων από αντίστοιχες δημοφιλείς περιοχές του ορεινού όγκου της χώρας, που κάθε χρόνο υποδέχονται επισκέπτες για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό.


Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων τόνισαν την ανάγκη της απρόσκοπτης ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία (παλαιά και νέα). Επίσης οι επιχειρηματίες ζήτησαν ειδικά μέτρα για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των μονάδων και συγκεκριμένα προτείνουν για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων και υψηλότερο επιδοτήσεις που θα φτάνουν έως και το 80%, για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους.


Επιδιώκουν ακόμη να υπάρξει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δομημένο και επικεντρωμένο αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, στον ορεινό τουρισμό και στα outdoor activities, ώστε να «χτιστεί» ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό προϊόν που θα εντάξει δυναμικά τις περιοχές τους στον τουριστικό χάρτη.


Τέλος, οι εκπρόσωποι της ορεινής ξενοδοχειακής κοινότητας υπενθυμίζουν το αίτημα για επαναφορά του θεσμού της Λευκής Εκπαιδευτικής Εβδομάδας, προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να συνδεθεί η νέα γενιά με τις ειδικές μορφές τουρισμού.


Πηγή ΟΤ