18 Μαΐου 2021

British Airways και Heathrow ζητούν χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια – “Να μπει και η Ελλάδα στην πράσινη λίστα”



 Να κάνει ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση οι επικεφαλής της British Airways και του αεροδρομίου Heathrow στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι πρέπει να ανοίξουν και άλλες συνδέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

 Σημειώνεται ότι η Βρετανία μπορεί να προχώρησε στην άρση των απαγορεύσεων για τα διεθνή ταξίδια από σήμερα, ωστόσο στην “πράσινη λίστα” βρίσκονται μόνο 12 χώρες, από τις οποίες όταν επιστρέψουν οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

“Είναι σαφές για εμάς ότι η Αμερική θα πρέπει να είναι στην πράσινη λίστα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways Σoν Ντόιλ, ενώ ο επικεφαλής του Heathrow είπε ότι στη λίστα πρέπει να περιληφθούν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον πάντως δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν πολύ άμεσα προσθήκες στον κατάλογο αυτόν, λόγω του κινδύνου από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. “Θα διατηρήσουμε ένα πολύ αυστηρό καθεστώς στα σύνορα για το άμεσο μέλλον” ανέφερε ο Τζόνσον, την ώρα που στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να πηγαίνουν διακοπές σε χώρες που δεν βρίσκονται στην ‘πράσινη λίστα’.

Στη Βρετανία το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να καταγράφονται χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων, όμως επικρατεί ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης.

Η εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, δεν εμπόδισε τη σημερινή χαλάρωση των περιορισμών, στο πλαίσιο της οποίας οι φίλοι μπορούν να αγκαλιαστούν ξανά, όμως μπορεί να “φρενάρει” το τελικό βήμα για την έξοδο από το lockdown που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο.

Για διακοπές στην Πορτογαλία

Η τετράμηνη απαγόρευση στα ταξίδια μεταξύ Βρετανίας και Πορτογαλίας έληξε σήμερα, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να σπεύδουν στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Τη Δευτέρα, 22 πτήσεις από τη Βρετανία αναμένεται να προσγειωθούν στην Πορτογαλία, με τις περισσότερες να προορίζονται για τη νότια περιοχή Αλγκάρβε, που είναι γνωστή για τις παραλίες και τα γήπεδα γκολφ και η οποία είχε σχεδόν ερημώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι επισκέπτες από τη Βρετανία πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση με αρνητικό τεστ κορονοϊού των τελευταίων 72 ωρών πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, με προορισμό την Πορτογαλία και ενώ δεν υπάρχει υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα επιστρέφοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα πτήσεων Skyscanner, καταγράφηκε αύξηση 616% σε εβδομαδιαία βάση στις κρατήσεις προς την Πορτογαλία, την εβδομάδα που ανακοινώθηκε ότι η χώρα εντάσσεται στην “πράσινη λίστα”.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία άνοιξε ξανά τα σύνορά της σε ταξιδιώτης από τη Βρετανία καθώς και σε επισκέπτες από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., έπειτα από ένα σκληρό lockdown δύο μηνών, που είχε αποφασιστεί μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στις αρχές του 2021.

Πηγή: enikos.gr