17 Μαΐου 2021

Boυλευτής Σάμου: Η αποκατάσταση των καταστροφών συνεχίζεται



 Για την εξέλιξη του προγράμματος αποκατάστασης των καταστροφών μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Σάμο τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρθηκε ο Boυλευτής Σάμου καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Αναλυτικά:

Από την πρώτη στιγμή του καταστροφικού σεισμού στη Σάμο, η Κυβέρνηση, όπως έχω ξανά επισημάνει, υλοποιεί με γρήγορους ρυθμούς τις εντολές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε προηγούμενη ανάρτηση μου παρέθεσα αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία, που ανέρχονται σε 121 εκατομμύρια ευρώ έως σήμερα.

Ειδικότερα, σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος:

Στοιχεία από Υπουργείο Υποδομών: Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, τα κτήρια που έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα για χρήση, και μετά από τον επανέλεγχο και συναρτώνται με ΠΑΕΕΚ, είναι στο σύνολό τους 284. 
Εξ αυτών έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των γνωμοδοτήσεων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για 124 κτήρια και έχουν οριστικώς εκδοθεί 109 ΠΑΕΕΚ και εκκρεμούν 15. Δύο ΠΑΕΕΚ δεν έχουν εκδοθεί- λόγω αντιρρήσεων του ιδιοκτήτη. Εκ των υπολοίπων, 147 είναι σε εκκρεμότητα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και 61 εκκρεμούν για γνωμοδοτήσεις από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Έχουν διαβιβασθεί στους Δήμους συνολικά 97 ΠΑΕΕΚ, ολοκληρωμένα για κατεδαφίσεις, τα οποία ειδικότερα είναι 51 για τη Δυτική Σάμο και 46 για την Ανατολική Σάμο. Από αυτά έχουν γίνει 10 κατεδαφίσεις στη Δυτική Σάμο και 17 στην Ανατολική Σάμο.

Περιφερειακά έργα Σάμου:

Λιμενικό καταφύγιο Κοκαρίου και Λιμάνι Σάμου: Έγινε δια περιφοράς η κατάθεση των προσφορών, ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση και η ανάθεση. Η συμβασιοποίηση θα γίνει εντός των ημερών.
Έργα για το επαρχιακό οδικό δίκτυο: Τα έργα είναι δημοπρατημένα και θα προχωρήσει η συμβασιοποίηση για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Έργο στα Αυλάκια: Εκκρεμεί η μελέτη στο ΙΓΜΕ και ζητείται παρέμβαση για την επίσπευσή της.
Λιμάνι Πυθαγορείου: Το έργο εκτελείται.

Κτιριακά Περιφέρειας: Απαιτούνται μικρές παρεμβάσεις, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση. Οι σχετικές εργασίες δε θα γίνουν συνολικά για αποφυγή καθυστερήσεων, αλλά θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε παρέμβαση.

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να επισημάνω τη θεμελιώδη συμβολή του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Τριαντόπουλου. Χωρίς την καθοριστική στήριξη του το πρόγραμμα θα ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.

Τέλος, θέλω να επισημάνω την πολύτιμη βοήθεια του κ. Θ. Θαλασσινού.