17 Μαΐου 2021

Ανησυχία γονέων για τους μαθητές Νηπιαγωγείου Ηραίου & Δημοτικού Σχολείου Παγώνδα

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΗΡΑΙΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΓΩΝΔΑ ΣΑΜΟΥ



Ο φονικός σεισμός της 30ης Οκτωβρίου 2020 έπληξε σημαντικά τη στατικότητα των περισσότερων κτιρίων στη Σάμο και δη των παλαιότερων εξ αυτών, κειμένων συνήθως στα χωριά του νησιού. Το αυτό συνέβη και στο χωριό του Παγώνδα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα οικήματα του χωριού να είναι είτε υπό κατάρρευση, είτε ετοιμόρροπα είτε αχαρακτήριστα ως προς τη στατικότητά τους αφού οι ιδιοκτήτες τους δε βρίσκονται στο νησί για να μεριμνήσουν για τα δέοντα. 

Στην ως άνω σχολική μονάδα φοιτούν περί τους 42 μαθητές, εκ των οποίων 29 διαμένουν στον οικισμό του Ηραίου. Επί σειρά ετών, ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου παραλάμβανε τους μαθητές από το Ηραίον και τους αποβίβαζε στην πλατεία του Παγώνδα. Από το σημείο εκείνο και μέχρι τη σχολική μονάδα μεσολαβεί μία διαδρομή περί τα 400 μέτρα, εντελώς ανηφορική, καθ’ όλο το μήκος της οποίας βρίσκονται ετοιμόρροπα κτίρια, προχείρως και άνευ ουδεμίας επιμέλειας και σπουδής στηριγμένα με αδύναμες κατασκευές. Σημειωτέον ότι, μέχρι στιγμής και ένεκα της συνεχούς και σχετικά ισχυρής σεισμικής δραστηριότητος, έχουν σημειωθεί πτώσεις υλικών από τα περιβάλλοντα τη διαδρομή προς το σχολείο κτίρια. 

Αντιλαμβάνεσθε, ότι με την επαναφορά της διά ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων τα παιδιά μας υποχρεούνται να περνούν καθημερινά από το συγκεκριμένο σημείο δύο φορές, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε ανυπολόγιστου μεγέθους κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητά τους και την υγεία τους, αφού ανά πάσα στιγμή είναι πιθανή η κατάρρευση ενός εκ των οικημάτων αυτών ή έστω η πτώση βαριών οικοδομικών υλικών. Άλλωστε για τον ασφαλή χαρακτήρα της περί ης ο λόγος διαδρομής δε μας έχει ενημερώσει αρμοδίως κανένας επίσημος φορέας ή δημόσια υπηρεσία.
Προς αποφυγή τραυματισμού των παιδιών μας και εν όψει της εκκωφαντικής απουσίας όλων των καθ’ ύλην αρμοδίων για την επίλυση του ζητήματος, έχουμε δυστυχώς απαγορεύσει την προσέλευσή τους στο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη μας κάθε δυσχερή συνέπεια της συγκεκριμένης απόφασης. 
Προκειμένου, ωστόσο να μη στερήσουμε από τα παιδιά μας το ουσιώδες αγαθό της μάθησης, έχουμε ήδη με έγγραφό μας προτείνει την επαναφορά της τηλεκπαίδευσης μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και εν πάση περιπτώσει μέχρι την οριστική επίλυση του ως άνω εκτεθέντος ζητήματος.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα για το καλό των παιδιών μας και σάς γνωρίζουμε ότι για το θέμα έχει επιληφθεί ήδη η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σάμου διά της εγέρσεως προκαταρκτικής έρευνας. 

Απόρροια της συνέχισης της υφιστάμενης κατάστασης θα είναι η δημιουργία μαθητών «δύο ταχυτήτων» και η συνακόλουθη γέννηση δυσθεώρητα μεγάλων εκπαιδευτικών ανισοτήτων διά του αποκλεισμού μερίδας μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι σίγουρα άδικο και ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι αρκετοί μαθητές του σχολείου μας ενδεχομένως να αδυνατούν να προβιβαστούν στην επόμενη τάξη λόγω μαθησιακών κενών δημιουργούμενων από αυτή την κατάσταση. 
Ευελπιστούμε στην αποδοχή και στην ευόδωση των δίκαιων αιτημάτων μας προκειμένου να μπορέσουν και τα παιδιά μας να μετέχουν ισότιμα στην εκπαίδευση και να αρθούν οι όποιες κοινωνικές ανισότητες των «μη προνομιούχων» μαθητών των σχολείων μας. 
Ευχαριστούμε θερμά το Δικηγορικό Γραφείο Δημητρίου Ι. Βούρου για την καθοριστική του συμβολή και τη νομική του καθοδήγηση στον αγώνα μας για την προφύλαξη, διασφάλιση και κατοχύρωση των εννόμων συμφερόντων των παιδιών μας.

Σάμος, 14.05.2021
Για το Δ.Σ
-Ο- 
Πρόεδρος

Μιλτιάδης Ι. Γαρουφαλλής