8 Μαρτίου 2021

Τουρισμός καλεί Σταϊκούρα – Χατζηδάκη για οικονομικά μέτρα όλο το 2021- Από μέσα Μαΐου – αρχές Ιουνίου η έναρξη της φετινής σεζόν



 Δεν προβλέπουν έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας πριν από τα μέσα Μαϊου ξενοδόχοι και λοιποί τουριστικοί φορείς, οι οποίοι ζητούν πλέον συντεταγμένα, μέτρα στήριξης για όλο το 2021, δεδομένου ότι η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω σε σχέση με τις εκτιμήσεις στο τέλος της περασμένης χρονιάς που έκαναν λόγο για στήριξη κυρίως το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έστειλε επιστολή στους Χρήστο Σταϊκούρα υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για οικονομικά μέτρα που θα χρειαστεί ο κλάδος τους επόμενους μήνες, ενώ νέα μέτρα στήριξης ζητεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

«Επειδή δεν διαφαίνεται έναρξη τουριστικής δραστηριότητας πριν από τα μέσα Μαΐου, κρίνουμε πλέον πως ο τομέας που έχασε το 78% του εισοδήματός του την χρονιά που μας πέρασε, θα χρειαστεί μορφές στήριξης για όλο το 2021», αναφέρει στην επιστολή του προς το οικονομικό επιτελείο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος τοποθετεί την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν τον ερχόμενο Ιούνιο για τις εποχικές επιχειρήσεις, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και τα σκληρά lockdowns που επιβάλλονται σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Η χρονιά δεν θα είναι και η καλύτερη, όμως πρέπει να ανοίξουμε πάση θυσία. Το 2021 θα είναι άλλη μια χρονιά επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και απαιτούνται εμπροσθοβαρή μέτρα για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο, νέα συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα για επιμήκυνση των δανείων και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών».

Οι τουριστικοί φορείς θεωρούν σημαντική την πολιτική βούληση για να ανοίξουν όλα τα σύνορα της χώρας και να επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες στον τουρισμό, ωστόσο επισημαίνουν και τις δυσκολίες που ανακύπτουν, δεδομένου ότι π.χ. θα πρέπει οι ομάδες εργασίας δύο χωρών να συμφωνήσουν σε όλα σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή υγειονομικές επιτροπές και υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Τάξης. Επιιπλέον στέκονται και στο θέμα της οργάνωσης των υποδομών με σημαντικό το ζήτημα π.χ. για το άνοιγμα περισσότερων χερσαίων συνόρων για να διευκολυνθεί ο οδικός τουρισμός.

Τα μέτρα στήριξης
Ο ΣΕΤΕ στην επιστολή του επισημαίνει ότι «έχουμε πλήρη κατανόηση ότι οι δημοσιονομικές αντοχές του κράτους έχουν φτάσει στα όριά τους και το τεράστιο οικονομικό πακέτο που έχει διοχετευτεί στην αγορά από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, εγκυμονεί κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής. Για τον λόγο αυτό, πάλι εγκαίρως, είχαμε δημόσια τονίσει και το επαναλαμβάνουμε και τώρα, πως κάθε μελλοντική στήριξη ή συνέχιση υφιστάμενης από τον Απρίλιο και μετά, θα πρέπει να είναι απόλυτα στοχευμένη, με υψηλούς κόφτες που θα πρέπει να βασίζονται σε ποσοστά απομείωσης τζίρου (που μπορεί να φτάνουν και το 50%) και μεγάλες χρονικές περιόδους σύγκρισης, οι οποίες κατά την άποψή μας πρέπει να είναι το διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο δυναμικός τομέας του τουρισμού, ο οποίος έχει στηριχθεί έως σήμερα, θα διασφαλίσει τα αναγκαία εργαλεία επανεκκίνησης που θα του επιτρέψουν να ξεκινήσει την πορεία του προς την επάνοδο στα προ πανδημίας επίπεδα, προς όφελος κοινωνίας και οικονομίας».

Με τα δεδομένα αυτά, τα σημαντικότερα μέτρα που ο κλάδος κρίνει ότι έχουν βοηθήσει τον τουρισμό και μπορούν να συνεχίσουν να τον βοηθούν, είναι σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ τα εξής:

1. Αναστολές: Θα πρέπει να συνεχιστούν για τους ΚΑΔ τουρισμού- μεταφορών, σίγουρα για τον Απρίλιο και τον Μάιο, με τους απαραίτητους όμως ‘’κόφτες’’.

2. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Το πρόγραμμα αυτό, που βοήθησε στη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα αμοιβή για τον εργαζόμενο μεγαλύτερη από τον πραγματικό χρόνο απασχόλησής του, πρέπει να συνεχιστεί για τον τουρισμό και τις μεταφορές όλο το 2021, πάλι όμως με υψηλούς κόφτες απώλειας εσόδων του 2020, σε σύγκριση με το 2019.

3. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών: «Το πολύ πετυχημένο μέτρο που ίσχυσε για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο του 2020 και για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο 2020 έως και το τέλος Μαρτίου 2021, είχε πολύ θετική επίπτωση στη διατήρηση θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, εξοικονομώντας από το κράτος χρήματα από αναστολές και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα κανονικούς μισθούς για τους εργαζόμενους», αναφέρει ο ΣΕΤΕ. «Εδώ να θυμίσουμε, ότι από τον Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα, το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων 12μηνης λειτουργίας, χωρίς να είναι κλειστό με κρατική εντολή, ουσιαστικά δεν λειτουργεί, αφού ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και η 7ήμερη καραντίνα για κάθε είσοδο ταξιδιώτη από το εξωτερικό. Κρίνουμε λοιπόν, πως το μέτρο αυτό πρέπει να καλύψει και τα τουριστικά γραφεία-λεωφορεία, αλλά και τις μεταφορές, ειδικά μόλις σταματήσει το μέτρο των αναστολών, πάλι με υψηλούς κόφτες απώλειας εσόδων, μέχρι το τέλος του 2021».

4. Επιδότηση παγίων δαπανών: «Από αυτά που γνωρίζουμε και τις πλήρεις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, φαίνεται καταρχάς εξαιρετικό στη σχεδίασή του μέτρο, στοχευμένο, που απευθύνεται στις επιχειρήσεις που ρίσκαραν να λειτουργήσουν μέσα στο 2020, παράγοντας τελικά ζημιές. Θεωρούμε πως το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί για το συγκεκριμένο μέτρο -που σημειωτέον αφορά όλη την οικονομία και όχι μόνο τον τουρισμό- δεν θα είναι επαρκές. Και επειδή μαγικός τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων δεν υπάρχει, εξετάστε την περίπτωση μεταφοράς κονδυλίων από το οριζόντιο μέτρο της Επιστρεπτέας 7, σε αυτό το νέο εργαλείο, που και ουσιαστικό είναι και απόλυτα στοχευμένο, βασισμένο σε πραγματικές δαπάνες και πραγματικές ζημιές», αναφέρει ο ΣΕΤΕ.

5. Ενοίκια: Με δεδομένα αφενός, για την απραγία του τουρισμού τους τελευταίους πέντε μήνες και αφετέρου, το γεγονός ότι λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, ο Απρίλιος φαίνεται και αυτός χαμένος τουριστικά, τα μισθώματα Απριλίου για τον τουρισμό, ή πρέπει και αυτά να είναι μηδέν, ή για το 3μηνο Απριλίου- Μαΐου- Ιουνίου, να επανέλθει η μείωση του -40% για τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Πηγή: newmoney.gr