4 Ιουνίου 2025

Μαξίμου / Διαφθορά και Σαμαράς πολιορκούν την κυβέρνηση

 

Περπατησιά ανοίγει (μετά τον Δένδια) και ο Χατζηδάκης. Βουλευτές της ΝΔ προειδοποιούν για απώλεια στήριξης αν υπάρξει πρόβλημα με τις αγροτικές επιδοτήσεις
Πρόκειται σαφώς για θαύμα: Όσο περισσότερο βουλιάζει η κυβέρνηση στα εσωτερικά σκάνδαλα, στη διαφθορά και στη διεθνή απαξίωση τόσο οι βολικές δημοσκοπήσεις την επιβραβεύουν βελτιώνοντας τα ποσοστά της. Οι φιλόδοξοι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Κωστής Χατζηδάκης, με διαφορετικό τρόπο καθένας, ανοίγουν περπατησιά ενόψει της διαδοχής, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζεται από τα δεξιά του και το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά με τις ευλογίες του Κώστα Καραμανλή.


Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και ευρωπαϊκός διασυρμός της χώρας, πόρισμα για τα Τέμπη που επισφραγίζει τη συγκάλυψη του δυστυχήματος με τους 57 νεκρούς, ευρωπαϊκά κονδύλια στον «Αττίλα» μέσω του προγράμματος «SAFE», αιγυπτιακός κόλαφος για τη Μονή Αικατερίνης στο Σινά είναι ο απολογισμός μόνο της περασμένης εβδομάδας για την κυβέρνηση. Μπορεί να πέσει μια ολόκληρη κυβέρνηση από έναν «αμαρτωλό», όπως παραδέχονται οι πάντες, οργανισμό σαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Δύσκολα και μόνο εάν η Ε.Ε., εκτός από το βαρύ πρόστιμο των 280 εκατομμυρίων, αποφασίσει να παγώσει μέχρι το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ή εάν η αποκάλυψη της διαφθοράς οδηγήσει στη μείωση του ποσού των ετήσιων επιδοτήσεων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ασφυξία τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και θα είχε μείζονες συνέπειες. Τους βουλευτές, πάντως, της Ν.Δ. τούς διαβεβαιώνουν ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τις ευρωπαϊκές Αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα καλύψει τους αγρότες αλλά μαζί και τους απατεώνες που ευθύνονται με τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και θα προστατεύσει τις εταιρείες που ενέχονται.

Με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση η φαυλότητα της μητσοτακικής διακυβέρνησης. Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν η προβλεπόμενη: Απέδωσε τη φαυλότητα της διακυβέρνησής του στις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού κόσμου.

Ευρωπαϊκό χρήμα στον «Αττίλα» για εξοπλισμούς 
Εάν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει συνέπειες στις γαλάζιες πελατείες της περιφέρειας, το ναυάγιο του «SAFE» αποδομεί ό,τι έχει απομείνει από το «εθνικό και πατριωτικό προσωπείο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κάτι που φρόντισε εκ των προτέρων να αναδείξει με το άρθρο του στα Νέα ο Αντ. Σαμαράς. Η κυβέρνηση επιχείρησε για ακόμη μία φορά να καλύψει την αποτυχία του πρωθυπουργού με τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με τα οποία η συμμετοχή της Τουρκίας στις επιδοτήσεις της Ε.Ε. για τα εξοπλιστικά προγράμματα -το «SAFE» αποτελεί τον πυρήνα για την υπό διαμόρφωση αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης- τελεί υπό την αίρεση της ομοφωνίας και άρα του θεωρητικού βέτο της Ελλάδας. Το ψέμα αυτή τη φορά το κατέρριψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος, μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης, χαρακτήρισε απερίφραστα το «SAFE» «κερκόπορτα». Στο Μαξίμου ακόμη «ψάχνονται» για το χτύπημα του υπουργού τους. Φυσικά, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει βέτο στη συμμετοχή των τουρκικών επιχειρήσεων ούτε ο Ταγίπ Ερντογάν θα άρει το casus belli, όπως βιάστηκε μέσα στην αμηχανία του να δηλώσει ότι θα του ζητήσει ο πρωθυπουργός. Ήδη μέσω διαρροών στον τουρκικό Τύπο χαρακτήρισε το αίτημα «προκλητικό». Το «SAFE» θα εξελιχθεί σε στρατηγική ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και της χώρας.

Οι δελφίνοι ανοίγουν περπατησιά
Το ζήτημα έχει και ενδοκυβερνητικές διαστάσεις. Ο φιλόδοξος υπουργός Άμυνας παίρνει εγκαίρως μέτρα. Παράλληλα κάνει αισθητή την παρουσία του για να προβάλει ως αντίπαλο δέος του Κωστή Χατζηδάκη που έχει ανοίξει περπατησιά και, όπως λένε οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ, ασκεί αυτόνομη εξουσία, έχει δικούς του ανθρώπους σε όλους τους κρίσιμους τομείς και εμφανίζει ότι η ανασυγκρότηση της κυβέρνησης είναι δικό του επίτευγμα. Λέγεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης δυσανασχετεί με την υπερπροβολή του αντιπροέδρου του, παρότι γίνεται σιωπηρή παράδοση-παραλαβή σε κρίσιμους τομείς.

Η πρόταση για Προανακριτική που κατέθεσε η Ν.Δ. επαναφέρει τον εφιάλτη των Τεμπών, επισφραγίζοντας την ήδη παγιωμένη αντίληψη στη συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης, ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επιχειρεί τη συγκάλυψη των ευθυνών της με έναν συνδυασμό πολιτικών χειρισμών και παρεμβάσεων σε όλο το φάσμα των ενεχομένων, από τη δικαστική εξουσία μέχρι τους εμπειρογνώμονες οι οποίοι κατέθεσαν αμφιλεγόμενες πραγματογνωμοσύνες που ευνοούν το δικό της αφήγημα. Απέναντί της η κυβέρνηση δεν έχει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τους συγγενείς των θυμάτων και την εμβληματική πλέον Μαρία Καρυστιανού, η οποία απάντησε: «Πόση απαξίωση, πόση ύβρις, πόση αλαζονεία! Σταματήστε να παίζετε με τη νοημοσύνη μας».

Αγωνία για το νέο δεξιό κόμμα
Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση αγωνιά για το εάν ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ξαναχτύπησε με αφορμή τη Μονή του Σινά, θα κάνει ή όχι κόμμα. Η πρώτη μέτρηση της Interview που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι ένα ποσοστό 21% διάκειται ευνοϊκά απέναντι σε ενδεχόμενο εγχείρημα. Άρα αποτελεί πηγή δυνητικών ψηφοφόρων. Το ερώτημα υπάρχει και σε άλλες εταιρείες, που όμως προτίμησαν να μην το δημοσιοποιήσουν. Προφανώς γιατί το αποτέλεσμα δεν αρέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, που τον θέλει να ξεκινά από πολύ πιο χαμηλά.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν επιδοθεί σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν ότι η κυβέρνηση ανακάμπτει και πως βρίσκεται ήδη στο 30%, που είναι ο στόχος του Κ. Μητσοτάκη για τις εκλογές. Ωστόσο οι αριθμοί δεν ευνοούν. Η μεν MRB από το 20,4% πήγε τη Ν.Δ. στο 22,7%, η δε Metron Analysis από το 20,9% στο 22,6%. Μεσοσταθμικά το σύνολο των μετρήσεων που δημοσιεύτηκαν από τις 9 Απριλίου και μετά δείχνουν την κυβέρνηση λίγο πάνω από το 24% και κάτω από το όριο του 25% που είναι απαραίτητο για το μπόνους των εδρών. Συνολικά, ο Κ. Μητσοτάκης έχει μεν τον έλεγχο του συστήματος εξουσίας, καθώς έχει μετατραπεί σε καθεστώς, ωστόσο είναι πλέον εμφανές ότι κινείται σε κενό νομιμοποίησης.