ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Με το βλέμμα στο ΕΣΥ, το οποίο πρέπει να «θωρακιστεί» από το τρίτο κύμα, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν σήμερα νέα μέτρα προς την κυβέρνηση.
Τα σενάρια είναι όλα ανοιχτά, με μεγάλη μερίδα των ειδικών να ισχυρίζεται πως ένα «σκληρό» lockdown λίγων εβδομάδων για τις «κόκκινες» περιοχές θα ανέκοπτε την αύξηση που έρχεται, όπως αποτυπώθηκε και από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα προχθές. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση, αφού έχει στα χέρια της σημερινές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα ακολουθήσει αυτές των δύο προηγούμενων ημερών, στις οποίες οι επιδημιολόγοι-μέλη της επιτροπής ανασκόπησαν τα τελευταία και ιδιαιτέρως ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα.
Τετραψήφια
Για τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτή την εβδομάδα η επιδημία έχει ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα -χθες 1.070-, με αποκορύφωμα την Τρίτη, όταν ξεπέρασαν τα 1.200. Την περασμένη εβδομάδα τα νέα περιστατικά κυμάνθηκαν λίγο περισσότερα από 800, αγγίζοντας την Παρασκευή τα 941. Με αυτά τα δεδομένα, το Rt στο 1,1 στην Αττική και τις νέες εισαγωγές διαρκώς να «τσιμπάνε», οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι η στιγμή για αυστηρά μέτρα και όχι για μέτρα μερικής αποτελεσματικότητας που δεν θα αποτελέσουν ισχυρό ανάχωμα στο τρίτο κύμα.
Ετσι, μόνο η αναστολή της δυνατότητας click in a shop για συγκεκριμένα καταστήματα, που θεωρείται «κλειδωμένη», αποτελεί μέτρο μερικής αποτελεσματικότητας. Τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν ότι πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον περιορισμούς, ενδεχομένως με την πλήρη αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμη και του click away, και πιθανώς αυστηροποίηση στους όρους μετακίνησης. Μια πιθανή παρέμβαση που βρίσκεται «στο τραπέζι» στην περίπτωση της Αττικής -η οποία εξαιρείται λόγω πυκνότητας πληθυσμού από το «απαγορευτικό» στην κυκλοφορία στις 6 το απόγευμα- είναι ο περιορισμός της κινητικότητας τα Σαββατοκύριακα, με επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ για αυτές τις δύο ημέρες, καθώς τις καθημερινές θεωρείται ότι θα επιφέρει τελικά επιδημιολογική επιβάρυνση λόγω συνωστισμού σε καταστήματα και δρόμους.
Για τα Γυμνάσια
Εκείνο που προβληματίζει έντονα είναι τα Γυμνάσια, τα οποία για Αττική και «κόκκινες» περιοχές λειτουργούν μόλις μία εβδομάδα. Μερίδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι πρέπει να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση, με άλλους να είναι πιο μετριοπαθείς περιμένοντας τι θα αποφασιστεί για τους υπόλοιπους τομείς και με την πρόθεση εάν μείνει κάτι ανοιχτό να είναι τα σχολεία. Οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, πάντως, είναι δυσοίωνες, για αυτό και δεν αποκλείεται η εισήγηση των ειδικών να αφορά σε ένα καθολικό lockdown σε περιοχές με μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι η Αττική.
Είναι ενδεικτικό ότι η σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικά της Αττικής οδηγεί σε μια προδιαγεγραμμένη και ασφυκτική κατάσταση, την οποία έχει ήδη βιώσει η Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες οι νέες εισαγωγές ξεπέρασαν τις 190, με περισσότερες από τις μισές να είναι στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου. Από το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 533 είναι στην Αττική. Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών και το κέντρο της Αθήνας «φλέγονται», με 101 και 129 κρούσματα αντίστοιχα. Η επιβάρυνση είναι σημαντική σε όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Προτάσεις για «κοκκίνισμα»
Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιδημιολόγων αποτυπώθηκε μεγάλη ανησυχία ειδικά για το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια.
Εκτός της Αττικής, όμως, σήμα κινδύνου εκπέμπεται και από άλλες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδημιολόγοι εισηγούνται το «κοκκίνισμα» τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και ολόκληρης της Αχαΐας – μέχρι τώρα στο «κόκκινο» ήταν ο Δήμος Πατρέων μόνο.
Οι σχετικές ανακοινώσεις για την αλλαγή… χρώματος στις περιοχές αναμένονται σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντοπίστηκε ακόμη ένα κρούσμα της «βρετανικής» μετάλλαξης σε Κέντρο Υγείας της Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών με μεταλλαγμένα στελέχη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 206.
Σύγκριση με Ευρώπη
Η Ελλάδα, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη επιδημιολογική… θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό αποτυπώνεται για ακόμη μία εβδομάδα στους επικαιροποιημένους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Στο χάρτη, που παρουσιάζει συνδυαστικά τα νέα κρούσματα κορονοϊού, τον αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται ανά χώρα, αλλά και το ποσοστό θετικότητας που προκύπτει από αυτά, η χώρα μας είναι «πορτοκαλί», εκτός από τα νησιά του Ιονίου που είναι πράσινα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές είναι «βαμμένες» σε βαθύ κόκκινο.
Τα αδιάθετα εμβόλια
Τις αδιάθετες δόσεις των εμβολιαστικών κέντρων μπορούν να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο εμβολιασμός των οποίων αποτελεί πάντα πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Στη σκιά της όχι αναμενόμενης κάλυψης των υγειονομικών, ιδιαίτερα του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και της πρόθεσης ολοένα και περισσότερων πλέον να θωρακιστούν έναντι της Covid-19, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι υγειονομικοί «μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιήσουν τις αδιάθετες δόσεις όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, παραμένουν στις ομάδες προτεραιοποίησης και μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr».
Συνολικά, έως χθες οι εμβολιασμοί που είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας ανέρχονταν σε 359.723, με όσους έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου να ανέρχονται σε 291.259.
Για AstraΖeneca
Σήμερα το μεσημέρι αναμένονται ανακοινώσεις και για τον προγραμματισμό χορήγησης του εμβολίου της AstraΖeneca, μετά το «όχι» των επιστημόνων να χορηγείται σε άτομα άνω των 65, σύμφωνα με πληροφορίες. Το γεγονός αυτό φέρνει αναπροσαρμογή της σειράς των εμβολιασμών και είναι αρκετά πιθανόν να ανοίξουν νωρίτερα τα ραντεβού για άτομα κάτω των 65 και χωρίς βαριά υποκείμενα νοσήματα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου