Του Θανάση Αργυράκη*
Μετά τις δηλώσεις των Τούρκων προέδρου και αντιπροέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, και Φουάτ Οκτάϋ, των οποίων κοινή συνισταμένη ήταν ότι η Ελλάδα και Κύπρος φταίνε για όλα, καθώς και ότι η Κύπρος πρέπει να διχοτομηθεί, τώρα σειρά είχε ο υπουργός Αμυνας της γείτονος, Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, «απαίτησε» από τους Ελληνες πολιτικούς, στρατιωτικούς και πολιτειακούς παράγοντες να μην πλησιάζουν τα νησιά στο Αιγαίο που είναι κοντά στην Τουρκία.
Βασικό μοτίβο όλων των τελευταίων τοποθετήσεων των Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων είναι:
1. Να κερδίσουν πόντους στο «παιχνίδι επίρριψης» ευθυνών, εμφανίζοντας την Τουρκία ως δύναμη του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, και να «ενοχοποιήσουν» την Ελλάδα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ως την αποζητούσα την ένταση στην περιοχή.
2. Να θέσουν από μηδενική βάση το Κυπριακό, η νέα διεθνής Διάσκεψη για το οποίο έχει προγραμματιστεί από τον ΟΗΕ τις επόμενες εβδομάδες, εντός του Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρούν να διαγράψουν με μια μονοκοντυλιά το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που γέννησε η τουρκική εισβολή και κατοχή.
Πολύ περισσότερο, θέλουν να διατηρήσουν το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυήσεων. Κοντολογίς, επιδιώκουν να διαγραφεί ό,τι κερδήθηκε στην τελευταία διεθνή Διάσκεψη, στο ελβετικό θέρετρο, Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, και να ρίξουν στον κάλαθο των αχρήστων το ονομαζόμενο «έγγραφο Γκουτιέρες».
Μηνύματα από τον Καύκασο
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι σήμερα ο Χ.Ακάρ επέλεξε να στείλει μηνύματα τόσο προς την Αθήνα όσο και γενικότερα προς τη διεθνή κοινότητα, από την κοινή άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αζερικές, από το Κάρς, στα πρόθυρα της γεωγραφικής περιοχής του Καυκάσου.
Επρόκειτο για την πολλοστή παρουσία σε κοινή στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνέδραμε καθοριστικά η Τουρκία, με ανοικτή στρατιωτική ενίσχυση, στον πόλεμο που διεξήγαγε κατά της Αρμενίας.
Σε ομιλία του, λοιπόν, με το πέρας στρατιωτικής άσκησης, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνο-τουρκικά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να σημειωθεί πως η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στον Καύκασο, όπου έφτασε στο σημείο να στήσει ακόμα και παρελάσεις στο Μπακού, παρουσία και του Τ.Ερντογάν, για τη νίκη σε βάρος των Αρμενίων, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις τόσο στη Μόσχα, όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδίως το Παρίσι.
Αποστρατιωτικοποίηση - εξοπλισμοί
Ο Χουλούσι Ακάρ, λοιπόν, επαναλαμβάνοντας το γνωστό τουρκικό αφήγημα, είπε ότι, ναι μεν η Τουρκία θέλει τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα εξαπέλυσε εκ νέου «προειδοποιήσεις» να μην πλησιάζουν Ελληνες παράγοντες τα ελληνικά νησιά απέναντι από την Τουρκία. Κάτι που επαναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα, κλιμακώνοντας ωστόσο τους τόνους το τελευταίο διάστημα.
Ο ίδιος, κατά την ομιλία του, υποστήριξε ότι ήδη ξεκίνησε ο ελληνο-τουρκικός διάλογος στο ΝΑΤΟ, καθώς και ότι η Τουρκία έχει προσκαλέσει την Ελλάδα να ανοίξει διάλογο σε επίπεδο στρατιωτικών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
«Πραγματοποιούνται –ανέφερε- συναντήσεις υπό το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, αναμένουμε να πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνάντηση στην Άγκυρα -δύο πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα- στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Έχουμε προσκαλέσει τους Έλληνες γείτονές μας και με την άφιξή τους, εκτιμούμε ότι θα διεξαχθεί ένας καλύτερος διάλογος και πως μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων».
Κοντολογίς, λέγει ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε συνομιλίες, αλλά οι Ελληνες πολιτειακοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, δυναμιτίζουν το κλίμα.
Πρόκειται, βέβαια, για το συνηθισμένο, βολικό για την Αγκυρα, προπαγανδιστικό αφήγημα. «Μπορείτε να κάνετε τις επισκέψεις σας, να μιλάτε, αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει οι επισκέψεις της Προέδρου (σ.σ. Προέδρου της Δημοκρατίας), του πρωθυπουργού, υπουργών, αρχηγών του Επιτελείου και στρατιωτικών σε νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία, όπως 300 μέτρα, 500 μέτρα, 3 χλμ, 5 χλμ, να μετατρέπονται σε κάτι που προκαλεί ένταση ή την αυξάνει», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν περιορίστηκε, όμως, εκεί. Εφτασε στο σημείο να δίδει … συμβουλές και για τους ελληνικούς εξοπλισμούς. «Συμβουλεύουμε –είπε- τους Έλληνες γείτονες μας να μην επιδίδονται σε πρακτικές και σε κούρσα εξοπλισμών που είναι αντίθετες και δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας».
Και, βέβαια, κατά τη μόνιμη επωδό της Αγκυρας, η οποία επιδιώκει να εντάξει στην ατζέντα του ελληνο-τουρκικού διαλόγου πλειάδα θεμάτων, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αποστρατιωτικοποίησή ελληνικών νησιών, αλλά και στο εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.
Κι’ όλα αυτά, όταν είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει αποβατική στρατιά στα παράλιά της, ενώ έχει βεβαρημένο παρελθόν ωμών εισβολών, όπως στην Κύπρο, και πρόσφατα στη Συρία.
«Υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», είπε. Και πρόσθεσε: «Αυτές είναι πολύ σημαντικές. Μία εξ’ αυτών, για παράδειγμα, είναι ότι ορισμένα νησιά δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν. Όμως εξοπλίζετε αυτά τα νησιά, 16 από τα 23 νησιά. Πώς θα εξηγήσετε 10 μίλια εναέριου χώρου, όταν τα χωρικά ύδατα είναι 6 μίλια, όταν δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο παράδειγμα στον κόσμο; Αυτό δεν είναι δυνατό. Αυτά πρέπει να εξεταστούν, να συζητηθούν».
Στρατιωτικές ασκήσεις
Ο Χ.Ακάρ, επίσης, προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο, ισχυριζόμενος για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα, με τις στρατιωτικές κινήσεις και ασκήσεις της στην περιοχή, κλιμακώνει την ένταση.
Προφανώς, προσποιείται απώλεια μνήμης, και αποφεύγει κάθε αναφορά στο γεγονός ότι επί σειρά μηνών ο τουρκικός πολεμικός στόλος, «συνοδεύοντας» το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, μπαινοέβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ακόμα και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στο Καστελόριζο.
Κάτι, εξάλλου, που στάθηκε η αφορμή να προειδοποιήσει η ΕΕ την Τουρκία ακόμα και με κυρώσεις. Άλλο, βέβαια, εάν, για λόγους συμφερόντων μεγάλων χωρών – μελών της, δεν το έκανε. Τα ίδια και πολύ χειρότερα έχει πράξει η Τουρκία και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τώρα, λοιπόν, ανοίγοντας διάλογο με την ΕΕ, και ευελπιστώντας να γίνει το ίδιο και με τις ΗΠΑ, η Αγκυρα ζητάει να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της από τις επιθετικές κινήσεις του προηγούμενου διαστήματος τόσο στην Α.Μεσόγειο, την Κύπρο και το Καστελόριζο, όσο και στον Καύκασο, τη Λιβύη, τη Συρία και αλλού.
Γι’ αυτό, άλλωστε, ανεβάζει τον πήχη στο «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» (blame game) σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο Χ.Ακάρ, πάντως, ξεπερνώντας τα όρια του θεατρινισμού, έφτασε στο σημείο να πει ότι η Ελλάδα παραποιεί την πραγματικότητα, αφού «αφήνει υπόνοιες ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις (σ.σ. της Τουρκίας) σχετίζονται με ένταση» στην περιοχή.
«Όλοι θα κάνουν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις», είπε, αλλά «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διεξάγονται ωσάν να αποτελεί στόχο η γειτονική χώρα», πρόσθεσε, αφήνοντας και πάλι να εννοηθεί ότι οι ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις αποτελούν απειλή για την Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι αυτό το αφήγημα το παραθέτει η Αγκυρα και εντός του ΝΑΤΟ, βρίσκοντας μάλιστα ευήκοα ώτα στην ηγεσία του Οργανισμού.
Οι Έλληνες, επέμεινε, «δεν πρέπει να αυξάνουν τις εντάσεις. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν γλώσσα που κλιμακώνει την ένταση. Πραγματικά, πρέπει να εγκαταλείψουν τη γλώσσα των απειλών. Ετσι δεν θα πάνε ποτέ πουθενά. Αποκλείεται να δεχτούμε τη γλώσσα των απειλών».
Επιπλέον, είπε, «πρέπει να σταματήσουν να παρουσιάζουν τα ζητήματα και τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ωσάν να είναι μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, Τουρκίας και ΗΠΑ ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
«Η Κύπρος εθνική μας υπόθεση»
Από τις αναφορές του Χ.Ακάρ δεν θα μπορούσε να λείψει το Κυπριακό. Θέμα που «καίει» την Αγκυρα ενόψει της διεθνούς Διάσκεψης.
Κατά τον Ακάρ, λοιπόν, «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Είμαστε πολύ αποφασισμένοι για αυτό. Αυτό που περιμένουμε από τα τρίτα μέρη (σ.σ. ΗΠΑ και ΕΕ) είναι να είναι αντικειμενικά, είτε πρόκειται για την Κύπρο, είτε για το Αιγαίο είτε για τη Μεσόγειο. Να αξιολογήσουν τα προβλήματα με έναν ορθολογικό, λογικό και σώφρονα τρόπο».
Να διατηρηθεί το «καθεστώς εγγυήσεων»
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι ο Χ.Ακάρ επέμεινε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και, πολύ περισσότερο, ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Κοντολογίς, η Αγκυρα επιμένει ότι, στον 21ο αιώνα, ανεξάρτητα κράτη, όπως η Κύπρος, μέλη του ΟΗΕ και της ΕΕ, πρέπει να βρίσκονται υπό την απειλή μιας τρίτης χώρας. Της Τουρκίας. Προκειμένου, εξάλλου, η Αγκυρα να μην χάσει το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» της, τα κατεχόμενα, επιμένει να ισχύει το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυήσεων, που άνοιξε, το 1974, το δρόμο στον Αττίλα.
Να σημειωθεί ότι, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βρετανία, έχουν δηλώσει ότι αποποιούνται του «δικαιώματος» της εγγυήτριας δύναμης. Παρά ταύτα, η Τουρκία επιμένει.
«Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι για την Κύπρο –είπε ο Ακάρ- είναι ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα. Κανένα κράτος απ’ έξω, είτε από την ΕΕ, είτε οι ΗΠΑ, δεν έχει το δικαίωμα να έλθει και να έχει λόγο εδώ. Αυτή τη στιγμή, λόγο έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Τουρκία, που είναι οι εγγυήτριες χώρες. Εμείς, ως Τουρκία, δεν έχουμε εγκαταλείψει αυτά τα δικαιώματα των εγγυήσεων, και δεν θα το κάνουμε».
Πηγή: lawandorder.gr