Η ζωή στο νησί έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους 11 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της καραντίνας και της οικονομικής κατάρρευσης που επακολούθησε, ιδίως των τουριστικών επιχειρήσεων.
Την άσχημη κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει ο φονικός σεισμός των 7 R της 30ης Οκτωβρίου με τεράστιες καταστροφικές συνέπειες σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. Διανύουμε τον 3ο μήνα πλέον από το σεισμό και έχουμε πλήρη καταγραφή των καταστροφών σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές (λιμάνια, δρόμοι, σχολεία, μνημεία, εκκλησίες, επιχειρήσεις, σπίτια, κατοικίες, λοιπά οικοδομήματα) και μπορούμε να αξιολογήσουμε την ανταπόκριση και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση με τους κρατικούς της φορείς.
Είχαμε την έκδοση με αρκετή καθυστέρηση των ΚΥΑ που αφορούν την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης Σάμου (Ικαρίας και Χίου), της Στεγαστικής Συνδρομής και των διαδικασιών χορήγησης ΣΣ καθώς και της επιδότησης ενοικίου (ΦΕΚ 5293/Β/1-12-2020, ΦΕΚ 5458/Β/10-12-2020, ΦΕΚ 5500/Β/14-12-2020).
Στην περιοχή του Β. Αιγαίου στις 12.6.2017 έγινε σεισμός στη Βρίσα Λέσβου και τότε εκδόθηκαν μεταξύ άλλων οι σχετικές ΚΥΑ (ΦΕΚ 2584/25.7.2017 για τη ΣΣ και το ΦΕΚ 3490/5.10.2017 για την χορήγηση επιδότησης για κατεδάφιση σεισμοπλήκτων κτιρίων με αποφάσεις ΠΑΕΕΚ.
Από την σύγκριση που κάνουμε στις αποφάσεις που εκδόθηκαν για τους δύο σεισμούς στη Σάμο και στη Λέσβο, σεισμούς που έγιναν στην ίδια γεωγραφική νησιωτική περιοχή με διαφορά 3 ετών, βλέπουμε για το σεισμό της Σάμου να μην υπάρχει καθόλου προσαύξηση λόγω νησιωτικότητας και παραμεθορίου περιοχής, να μην υπάρχει προσαύξηση για παραδοσιακούς/ιστορικούς οικισμούς και να μην υπάρχει για τη Σάμο απόφαση για την επιδότηση κατεδάφισης επικίνδυνων κτιρίων με ΠΑΕΕΚ).
Να ληφθεί επιπλέον ως δεδομένο ότι πρώτον η Στεγαστική Συνδρομή έχει για κύρια κατοικία δωρεάν κρατική αρωγή το 80% και το 20% άτοκο δάνειο από τράπεζες (ποιες τράπεζες θα δώσουν δάνεια αυτή την εποχή;) και δεύτερον ότι στη Σάμο έχουμε τουλάχιστον 20% αυξημένο κόστος οικοδομικών υλικών που θα απαιτηθούν για τις επισκευές και ανακατασκευές κτιρίων σε σχέση με την ηπειρωτικό Ελλάδα. Για δε τις επισκευές τα ποσά που θα δοθούν ως ενίσχυση είναι πολύ λιγότερα από τις πραγματικές δαπάνες που απαιτούνται και επομένως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συμπληρώσουν αρκετά δικά τους χρήματα για την ολοκλήρωση της επισκευής.
Στην Στεγαστική Συνδρομή συμπεριλαμβάνεται και η αμοιβή μελέτης και επίβλεψης του μηχανικού (που κανονικά έπρεπε να είναι επιπλέον ξεχωριστή επιλέξιμη δαπάνη), οπότε απομειώνεται ακόμη περισσότερο η δωρεάν οικονομική ενίσχυση του κράτους προς τους ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, παραθέτουμε το ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΛΕΣΒΟ και ΣΑΜΟ που συνέταξε ο πολιτικός μηχανικός Βασίλειος Τεντόμας, ο οποίος είχε οριστεί ως συντονιστής για το σεισμό της Βρίσας από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πασιφανές ότι πρόκειται περί άδικης μεταχείρισης της σεισμόπληκτης Σάμου και δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι.
Το στοιχειώδες που πρέπει να κάνουμε είναι να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση ως Δήμος Ανατολικής Σάμου (και φορείς της Σάμου που συμμετέχουν στο άτυπο Συντονιστικό) να έχουμε τουλάχιστον ίση μεταχείριση με τις αποφάσεις και τα μέτρα που πάρθηκαν στη γειτονική Βρίσα Λέσβου το 2017.
Καταθέτουμε την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση και να ζητήσει:
1. Να διορθωθεί το ΦΕΚ 5293/Β/1-12-2020 για τη Στεγαστική Συνδρομή στο σεισμό της Σάμου (Ικαρίας και Λέσβου) και να προστεθεί παράγραφος με τη προσαύξηση λόγω νησιωτικότητας και παραμεθορίου περιοχής τουλάχιστον 10% και για τους παραδοσιακούς/ιστορικούς οικισμούς προσαύξηση τουλάχιστον 20%.
Οι προσαυξήσεις αυτές θα ισχύουν για τις επισκευές και ανακατασκευές κτιρίων καθώς και για την επιδότηση κατεδάφισης κτιρίων.
2. Να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση επιδότησης για κατεδάφιση σεισμοπλήκτων κτιρίων με αποφάσεις ΠΑΕΕΚ, παρόμοια με το ΦΕΚ 3490/5.10.2017 (Βρίσα Λέσβου). α) Η Επιδότηση κατεδάφισης να είναι τουλάχιστον 10 €/κυβ. μέτρο, που υπολογίζεται σύμφωνα με τον όγκο του υπερκείμενου του εδάφους κτιρίου που θα κατεδαφιστεί, όπως περιγράφεται στο ΠΑΕΕΚ που εκδίδει η ΔΑΕΦΚ. Β) Σε περίπτωση που τίθενται ειδικοί όροι διατήρησης όψεων ή στοιχείων κτιρίου να υπάρχει προσαύξηση 20%. γ) Δικαιούχοι επιδότησης κατεδάφισης είναι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που έχουν εκδοθεί ΠΑΕΕΚ.
3. Να διορθωθεί το ΦΕΚ 5500/14.12.2020 για επιδότηση ενοικίου στη Σάμο ώστε να μην υπάρχουν οι περιοριστικές διατάξεις των 25 χιλιομέτρων (ενδεχόμενη δεύτερη οικία στο χωριό) και να συμπεριληφθούν και οι διαμένοντες σε ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης περιοχών με απόφαση του Δημάρχου (λόγω επικινδυνότητας όμορων κτιρίων).