26 Ιανουαρίου 2021

Με χρονόμετρο οι αγορές καταναλωτών – Αμφίβολίες ακόμη και για το άνοιγμα των σχολείων

 

Τρομάζουν ακόμη και τους ειδικούς οι εικόνες συνωστισμού και οι ουρές δεκάδων πολιτών -με μάσκες αλλά χωρίς αποστάσεις- έξω από καταστήματα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, διεμήνυσε πως συζητιέται να τεθεί σε λειτουργία εφαρμογή, η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να μπει κόφτης στα sms στο 13033.

Αγορές με… χρονόμετρο
“Μπορεί να υπάρξουν άλλα συστήματα σε σχέση με το χρονόμετρο από την πλατφόρμα του e-katanalotis, τα οποία συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη”, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

“Ο κόφτης στα γραπτά μηνύματα δεν μπορεί να μπει, γιατί το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο του χαρτιού. Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δε θα μπει”, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε λελογισμένη την αύξηση που παρατηρήθηκε στα SMS με αφορμή το άνοιγμα της αγοράς, σημειώνοντας πως “υπάρχει και μια υποκατάσταση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν φόρμες”.”Άρα στην πραγματικότητα το ποσοστό κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως στον αριθμό των SMS είμαστε μόνο +13%, κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 4.000.000 την ημέρα“, επισήμανε.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ζητά την παρέμβαση της επιτροπής μετά τις εικόνες συνωστισμού, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

“Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη”, σημείωσε μιλώντας στο Mega και υπενθύμισε ότι τέτοιες εικόνες “είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις, αλλά συνωστισμό”.

Σύψας: “Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή”
Όπως επεσήμανε ο Ν. Σύψας, η κινητικότητα μπορεί να φέρει αύξηση κρουσμάτων. Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτή η κατάσταση να “μπλοκάρει” το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου.

“Τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα. Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή”, είπε και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού “οι μαθητές λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά την διασπορά της νόσου”

Βατόπουλος: Αν αυξηθούν τα κρούσματα, θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη του κορονοϊού και με δεδομένο ότι έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα και στη χώρα μας, τόνισε ότι είναι απαραίτητο “να γίνονται περισσότερα τεστ και αυστηρότερα μέτρα”.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο “Θέμα 104,6” για τις εικόνες του Σαββατοκύριακου με την έντονη κινητικότητα, σημείωσε ότι “προφανώς υπάρχει ανησυχία για αναζωπύρωση των κρουσμάτων”.

Ενώ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα “να γίνει εισήγηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου”. Όπως εξήγησε, “αυξημένη κινητικότητα σημαίνει αυξημένα κρούσματα”.

Νέα οδηγία της ΕΛ.ΑΣ.: Πρόστιμα για πολλαπλά sms
Ο Σταύρος Μπαλάσκας, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε: “βγήκαν όλοι έξω (το Σαββατοκύριακο). Είχαμε ουρές 100 και 200 μέτρων κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και ιδιαίτερα στην Ερμού. Ομως έγινε χαμός σε όλη την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Πάτρα. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα είναι σε αυτή την έκταση”.

Ο κ. Μπαλάσκας, αποκάλυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις βεβαιώθηκαν πρόστιμα έξω από καταστήματα για υπέρβαση ορίου sms, κατόπιν μιας νέας εντολής της ΕΛ.ΑΣ που προβλέπει “να μπορούμε να ελέγχουμε τα sms και να κάνουμε αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης αγοράς”.

Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε πως αρκετοί πολίτες έσβηναν τα sms και έστελναν άλλα, ενώ κάποιοι δεν είχαν στείλει καθόλου. Σε κάποιες περιπτώσεις “παρατηρήθηκαν αποκλίσεις 4, 5, 6 και 7 ωρών (από το όριο των 2 ωρών)”, είπε.

Ππηγή thetoc.gr