18 Οκτωβρίου 2020

Φίλης για ελληνοτουρκικά: Η Γερμανία μπορεί να αντιδράσει αλλά δεν θέλει

 

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής ανέφερε πως η χώρα μας δεν πρέπει να λέει ότι η κόκκινη ζώνη είναι τα 6 μίλια αλλά πρέπει να υπάρξει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια
Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη, ανέφερε πως η Γερμανία μπορεί να αντιδράσει στο θέμα των ελληνοτουρκικών, αλλά δεν θέλει, ενώ τόνισε πως η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο, αλλά να διαπραγματευτεί με τους δικούς της όρους. Επίσης, ανέφερε πως η χώρα μας δεν πρέπει να λέει ότι η κόκκινη ζώνη είναι τα 6 μίλια και ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

«Η Γερμανία δεν θέλει να αντιδράσει, όχι ότι δεν μπορεί. Ο Ερντογάν δεν θέλει πόλεμο, αλλά θέλει να φέρει την Ελλάδα στα γόνατα για να πάει σε συζήτηση με τους δικούς του όρους» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο Παναγιώτης Παστουσέας, αντιναύαρχος ε.α. δήλωσε πως εφόσον η Ε.Ε. δεν επιβάλει κυρώσεις, είναι ώρα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Επίσης, πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί σύγκρουση, αλλά να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως η κρίσιμη περίοδος είναι μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

«Ο Ερντογάν θέλει να μας σύρει σε τραπέζι διαπραγμάτευσης για όλα τα θέματα, αλλά δεν επιθυμεί μία σύγκρουση ευρύτερη. Θέλει ένα μικρό επεισόδιο χωρίς θύματα. Δεν επιθυμεί γενικότερη σύγκρουση, ειδικά στο ναυτικό πεδίο γιατί ξέρει ότι θα χάσει. Πρέπει να δείχνουμε ότι εμείς θα πάμε σε επεισόδιο με αποτελέσματα δυσβάσταχτα και όχι ένα επεισοδιάκι» ανέφερε ο κ. Παστουσέας.

Συμφωνόντας ο κ. Φίλης τόνισε ότι «δεν πρέπει να λέμε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 μίλια. Φοβούνται τον Ερντογάν γιατί θεωρούν ότι σοβαρολογεί. Για να μας πάρουν σοβαρά πρέπει να δείξουμε ότι σοβαρολογούμε κι εμείς».


https://www.ethnos.gr/