15 Σεπτεμβρίου 2020

Κάνει τα κουμάντα του για μόνιμη δομή στον Καρά Τεπέ ο Μηταράκης – 2,75 εκατ. ευρώ για μισθώσεις γεωτεμαχίων


Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, είναι η γνωστή φράση κι έρχεται μάλλον να κουμπώσει και στην περίπτωση της νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο, μετά την καταστροφή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης, καθώς και του καταυλισμού τη Μόριας.



Η επιλογή ως προσωρινής λύσης της περιοχής του Καρά Τεπέ έρχεται όλο και πιο κοντά ως η εγκατάσταση για την μόνιμη δομή του νησιού, με τα δεδομένα πρώτον ότι υπάρχει πολύ μεγάλος διαθέσιμος χώρος και δεύτερον την απροθυμία ή και άρνηση της τοπικής αυτοδιοίκησης να προτείνει άλλον χώρο.

Με αυτά κατά νου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης κατ΄ αρχήν επισπεύδει τις εργασίες για την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών με την ανάπτυξη ικανού αριθμού σκηνών και άλλων χώρων εξυπηρέτησης της δομής και παράλληλα οργανώνει την μονιμοποίηση της δομής στην περιοχή.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να εγκρίνει με απόφαση που υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, την ανάληψη οικονομικής υποχρέωσης ποσού 2.750.000 ευρώ, για την μίσθωση γεωτεμαχίων στην περιοχή του Καρά Τεπέ έως το 2025 (550.000 ευρώ ετησίως).

Στη ευρύτερη περιοχή υπάρχει διαθέσιμη έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, εκ των οποίων η μισή είναι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (πεδίο βολής) και η άλλη ανήκει σε ιδιώτες, την οποία και προσβλέπει ότι θα μισθώσει για την δημιουργία της νέας δομής.

Έχοντας, λοιπόν, στο χέρι την συγκεκριμένη περιοχή προσώρας ως προσωρινή δομή, ο κ. Μηταράκης δεν θα διστάσει και μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να προχωρήσει στην μετατροπή της σε μόνιμη. Είναι δε βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει αυτή την προοπτική, προκειμένου να πιέσει ή και να εκβιάσει λύση από την τοπική αυτοδιοίκηση για άλλο σημείο του νησιού, που θα είναι πιο μακριά από την όλη και τον οικιστικό ιστό, γενικώς.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι με απόφαση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη  εγκρίθηκε η δέσµευση πίστωσης 142.051,77 ευρώ, προκειµένου να καλυφθεί η δαπάνη για την µίσθωση γεωτεµαχίων στην Λέσβο µε σκοπό την δηµιουργία προσωρινής δοµής (προφανώς Καρά Τεπέ) φιλοξενίας αιτούντων άσυλο έως την 31.12.2020.

Η απόφαση Μηταράκη για έγκριση των 2.750.000 ευρώ