2 Ιουλίου 2020

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα


Με τον ίδιο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού των τελευταίων ημερών του Ιουνίου, «μπήκε» και ο Ιούλιος, ένας μήνας που είναι κρίσιμος για την εξέλιξη της επιδημίας λόγω του περαιτέρω ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας μας σε τουρίστες.


Χθες ανακοινώθηκαν 23 νέα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων έντεκα χαρακτηρίζονται εισαγόμενα: από τα σύνορα στον Προμαχώνα (4) από την Αλβανία (2) και από πτήσεις από το εξωτερικό (4), ενώ ένα αφορά Ελληνοαμερικανό που επισκέφθηκε την Κάρπαθο. Οκτώ νέα κρούσματα καταγράφηκαν από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην Καστοριά και από ένα σε Ροδόπη και Αττική. Σημειώνεται ότι συνολικά τον Ιούνιο καταγράφηκαν στον ΕΟΔΥ 492 κρούσματα SARS-CoV-2, έναντι 326 τον Μάιο. Τα δε εισαγόμενα κρούσματα τριπλασιάστηκαν τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο (από 45 σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό σε 130), γεγονός αναμενόμενο αφού μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησε και το άνοιγμα των συνόρων. Στα θετικά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι εκτός από τα εισαγόμενα, τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν στην πλειονότητά τους γνωστές τοπικές εστίες (π.χ. Ξάνθη), και πολύ λίγα ήταν τα λεγόμενα «ορφανά», ενώ παράλληλα ο αριθμός των νοσηλευόμενων σοβαρών περιστατικών της COVID-19 παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την άφιξη τουριστών στη χώρα. Οπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας, τα πρώτα αποτελέσματα από τις επιπτώσεις του ανοίγματος του τουρισμού στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας αναμένονται σε μία με δύο εβδομάδες, και βάσει αυτών θα επανεξεταστεί η στρατηγική περιορισμού της διασποράς της νόσου. Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε ακόμα και να υπάρξουν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων με κάποιες χώρες εάν το επιβάλλουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ των τουριστών από άλλες χώρες ως μία ελεγχόμενη κατάσταση με δεδομένο ότι με τη φόρμα PLF (φόρμα εντοπισμού επιβατών) είναι εύκολη και η ιχνηλάτηση των επαφών ατόμων που μπορεί να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, ο μεγάλος κίνδυνος παραμένει η συμπεριφορά των Ελλήνων κυρίως νέων, που δεν τηρούν όσο θα έπρεπε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως έχουν δείξει τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε χώρους διασκέδασης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κακές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο «κλείσιμο» ολόκληρου νησιού.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών στη χώρα μας ήταν έως και χθες το απόγευμα 3.432. Εννέα ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ χθες –τουλάχιστον έως αργά το απόγευμα– δεν κατεγράφη νέος θάνατος.

https://www.kathimerini.gr/