2 Ιουλίου 2020

Με το βλέμμα στον τουρισμό η κυβέρνηση


Κρίσιμες για την πορεία παρακολούθησης των μέτρων ανοίγματος της τουριστικής σεζόν είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες. Είναι σαφές για την κυβέρνηση ότι το πρωτόκολλο θα πρέπει να τηρηθεί ως έχει, με κριτήριο τον αλγόριθμο βάσει του οποίου αποφασίζεται ποιος θα περνάει από δειγματοληπτικό έλεγχο, ώστε να είναι το βασικό εργαλείο καταγραφής της κατάστασης αλλά και πιθανής αλλαγής κάποιων αποφάσεων.
Οι επόμενες αποφάσεις θα ληφθούν στις 15 Ιουλίου και μέχρι τότε θα παραμείνει η απαγόρευση για απευθείας πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία.

Αυτή τη στιγμή επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες από τις χώρες της Ε.Ε. και κάποιες ακόμα (στο πλαίσιο του προσδιορισμού EU plus που έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες), ενώ για τους εκτός Ευρώπης επισκέπτες πολλά θα κριθούν από την αμοιβαιότητα. Από τις χερσαίες εισόδους, ανοιχτή για τουρίστες είναι μόνο εκείνη του Προμαχώνα. Οι συνοριακές διαβάσεις Νυμφαίας, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς, Κήπων και Ευζώνων –όπως επίσης ο Προμαχώνας– εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται αμιγώς για βασικούς σκοπούς (essential travels).

Τις αμέσως επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τους υπολογισμούς, ώστε, αν χρειαστεί, να στηριχθούν περαιτέρω όχι μόνο οι ομάδες εργαζομένων που έχουν άμεση σχέση με τη θερινή σεζόν (τουρισμός, εστίαση), αλλά και οι υπόλοιποι. Ενα από τα σενάρια που συζητείται εντόνως είναι αυτή τη φορά να επιδοτηθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές, ώστε στα μέτρα να περιληφθούν όσο γίνεται περισσότεροι. Σε γενικές γραμμές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στην υγειονομική προετοιμασία της χώρας, όσον αφορά όλα όσα έχουν επιτευχθεί αυτή τη στιγμή με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και αυτά που ακολουθούν και στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη ηγετών του Smart Covid Management Group, ενώ χθες μίλησε με αφορμή τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το υπουργείο Υγείας, μέσω της οποίας αυξάνεται σημαντικά η δυναμικότητα του Συστήματος σε 174 μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες αυξημένης φροντίδας. Οπως επισήμανε χθες ο κ. Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο η χώρα διέθετε 5,5 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 12 μονάδες. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φθάσει στις 7 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους. Και με τις νέες δωρεές, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή τις 12 έως το τέλος του 2020. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έγιναν για να βρεθούν μηχανήματα για τις ΜΕΘ το προηγούμενο χρονικό διάστημα. «Ολους τους προηγούμενους μήνες, το δημόσιο σύστημα φανέρωσε τις τεράστιες, αλλά αναξιοποίητες δυνάμεις του. Η πολιτεία απέδειξε ότι με σωστό σχέδιο, ανοιχτό μυαλό και τολμηρή διοίκηση μπορεί να τις κινητοποιήσει. Ενώ η κοινωνία διέψευσε όσους υποστηρίζουν πως αδρανεί», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος όχι μόνο για τη δωρεά του, αλλά, όπως είπε, διότι με τη συγκεκριμένη προσφορά επιβεβαιώνει το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που έχει η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.