7 Ιουλίου 2020

Υφ. Τουρισμού: Στόχος να αποκτήσει κάθε Περιφέρεια τη δική της αυτόνομη τουριστική ταυτότητα - ΟΕΝΕΤ


Προς: Αξιότιμο Υφυπουργό Τουρισμού, κο Μάνο Κόνσολα

Θέμα: Όλες οι Περιφέρειες της Χώρας στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης.


Αγαπητέ Υπουργέ,
   Εξαιρετική η πρόταση σου, με πολλούς αποδέκτες, που για πρώτη φορά αναδεικνύεται δημόσια, με συγκεκριμένο σχέδιο και στόχους..

Όντως η υπερσυγκέντρωση τουριστικών δραστηριοτήτων στις πέντε Περιφέρειες της Χώρας, χρόνια παθογένεια/στρέβλωση, υπονομεύει την αειφορία και την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, διευρύνει τις ανισότητες και το ΧΑΣΜΑ μεταξύ των Περιφερειών —«Τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων»— και πλήττει τη ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των Φυσικών και Ανθρωπογενών συστημάτων, υποβαθμίζοντας Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής και Παρεχόμενων Υπηρεσιών, εις βάρος της Αναγνωρισιμότητας και Ανταγωνιστικότητας μας.
   Ο χώρο-χρονο-«συνωστισμός» των συνολικών ετήσιων τουριστικών εισπράξεων, με το 87-89% αυτών να εισρέει σε πέντε Περιφέρειες της Χώρας, το ~ 70% στο 4μηνο (Ιουνίου-Σεπτεμβρίου) και το ~60% στο 3μηνο (Ιουλίου-Αυγούστου), αδικεί/ζημιώνει το τόπο και τη μικρη μας Χώρα, καθιστώντας την ακόμα μικρότερη ,αφού τη συρρικνώνει, ακόμα περισσότερο, σε λίγες δεκάδες αναγνωρίσιμους/αναπτυγμένους Προορισμούς, αντι των εκατοντάδων/χιλιάδων, που διαθέτει η Πατρίδα μας, με τους αναρίθμητους και ιδιαίτερα πλούσιους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους και αξίες τους και τις αντίστοιχες εναλλακτικές τους μορφές Τουρισμού, που θα έπρεπε, προ πολλού, να είχαν αναδειχθεί διεθνώς και όχι, οπως συμβαίνει σήμερα, να ... «κατρακυλούν» σε Αναγνωρισιμότητα (μέχρι και αρνητική), Ανταγωνιστικότητα, Επισκεψιμότητα κλπ.
   Πληττεται έτσι έμμεσα το ΑΕΠ, η Απασχόληση, το Εισόδημα, η Ποιότητα Ζωής και άμεσα η Τοπική και Περιφερειακή Οικονομία, αποστερώντας μας, από όσα δικαιωματικά έπρεπε να έχουμε και να απολαμβάνουμε, σε αντιστοιχία τουλαχιστον με τα όσα καταβάλλουμε, προσφέρουμε/διαθέτουμε  και εργαζόμαστε, εδώ στα πολύπαθα νησιά (Λεσβο, Χίο, Σάμο) της Περιφέρειας μας (με τις Οικογενειακές/Πολύ Μικρές/Μικρές επιχειρήσεις/καταλυματα της), τελευταίας στην Ανταγωνιστικότητα μεταξύ των 268 Περιφερειών της Ε.Ε., με τις ετήσιες τουριστικές της εισπράξεις να μην ξεπερνούν το 1% των συνολικών Χώρας!

Αγαπητέ Υπουργέ,
   Προσβλέποντας στην υλοποίηση, του φιλόδοξου, αλλά και εξαιρετικά αναγκαίου για την Ανάπτυξη της Χώρας μας σχεδίου σου, των εννέα στόχων , για να δει επιτέλους και η (ξεχασμένη και αδικημένη, από πολλά και πολλούς, εδώ και χρόνια) Περιφέρεια μας άσπρη μέρα, προσδωκούμε  στην άμεση κατάθεση του σχετικού Νομοσχεδίου —αφουγκραζόμενος τη βάση, τους απλούς Πολίτες Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών, ιδιαίτερα των «δυσκολων/προβληματικών Προορισμών/Περιφερειων», επισκεπτόμενος συχνά τους τόπους όπου ζούν και δουλεύουν— προκειμένου να αμβλυνθεί το ΧΑΣΜΑ που τους/τις χωρίζει, με επιμήκυνση της τουριστικής τους περιοδου και αύξηση της κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης, τα δυο μεγάλα ζητούμενα για τη Τουριστική Ανάπτυξη και όχι μόνο...!


Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Περικλής Π. Αντωνίου,
Μέλος του Δ.Σ.του Ξ.Ε.Ε.
Τ.Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου


Υ.Γ. 1.Ειναι και αλλά πολλά, που πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο Τουρισμού, που όμως πολλά από αυτά είναι αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων και δεν είναι ούτε κάν συναρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο όμως καλείται συχνά να ... «απολογηθεί», για πράξεις ή παραλήψεις άλλων!
Όση πίεση ασκήθηκε προ ετών, για τον ΣΕΤΕ, προκειμένου να αναγορευθεί σε Κοινωνικό Εταίρο, άλλη τόση και περισσότερη, πρέπει να ασκηθεί σήμερα για να αναβαθμιστεί το Υπουργείο Τουρισμού, καταλαμβάνοντας τουλαχιστον τη τρίτη, αν όχι τη δεύτερη, θέση στην ιεραρχία , μεταξύ των «Παραγωγικών» Υπουργείων, με εμπλουτισμό των αρμοδιοτήτων/συναρμοδιοτήτων του και τη θέσπιση Διυπουργικού Οργάνου Τουρισμού, με Πρόεδρο τον ίδιο το Πρωθυπουργό!
Προς τούτο συνηγορεί επίσης και το ότι, ο Τουρσμος στην Ελλάδα , κυριως ως Παραγωγικός Τομέας (που άντεξε και στη Κρίση), συμμετέχει στο ΑΕΠ και στην ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, υπερδιπλάσια των αντίστοιχων μέσων ορων στην Ε.Ε.!!!
       2.1. Τονίζουμε/συστήνουμε, στη τελευταία παράγραφο της επιστολής, «αφουγκραζόμενος τη βάση», διότι οι προκάτοχες Πολιτικές Ηγεσίες δεν μας είχαν συνηθίσει να απαντούν/ανταποκρίνονται σε επιστολές/αιτήματα/προτάσεις Δημοτών/Επιχειρήσεων/Φορέων, ενδιαφερομένων ή και θιγόμενων, νοιώθοντας όλοι μας ΑΣΗΜΑΝΤΟΙ, ενδεικτικό των σημερινών αδιεξόδων και της απαγοήτευσης και απομάκρυνσης μας,των Πολιτών, από τη συμμετοχη τους στα κοινά —μακράν της...Αθηναΐκης Κοινωνίας του Περικλή, του Χρυσού Αιώνα— «τακτική», που δεν πρέπει να έχει συνέχεια σήμερα και που έμπρακτα άλλωστε απεδείξες αγαπητέ Υπουργέ , για τη σημασία, που δίνεις στο να αφουγκράζεσαι αιτήματα/προτάσεις, με την άμεση απόφαση σου, να παρατείνεις τη καταληκτική ημερομηνια ,του Προγράμματος του Υπουργείου «Τουρισμός για όλους», όταν τούτο σου ζητήθηκε, μέσω της συνεργάτιδας σου, κας Σοφίας Ιωάννου.
      2.2. Προς τούτο, δεν θα ήταν άστοχη, η σύσταση Ειδικού Οργάνου, σε κάθε Οντότητα του Δημόσιου/Αυτοδιοικητικού Τομέα, στελεχωμένο με έμπειρο, υψηλών προσόντων, Προσωπικό, ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ αιτημάτων/προτάσεων/προβλημάτων   κ.λ.π. Πολιτών/Επιχειρήσεων/Φορέων κ.α., συνεπικουρώντας το έργο  των Πολιτικών Ηγεσιών και Υπηρεσιών.