21 Απριλίου 2020

Άμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, ζητούν οι αστυνομικοί


Αδιέξοδη χαρακτηρίζει η Ένωση Αξιωματικών ΕΛΑΣ περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την πολιτική του εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά, που εφαρμόζεται από το 2016, με αφορμή τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, 18 Απριλίου 2020, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου.


Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που κοινοποιεί και στους συναρμόδιους υπουργούς κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νότη Μηταράκη, η Ένωση τον καλεί να πάρει την απόφαση για άμεση μετακίνηση όλων των προσφύγων και μεταναστών σε δομές της ενδοχώρας και «να παραμείνει μόνο μια μικρή δομή καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας μικρού αριθμού αλλοδαπών, αναλογικά με τον πληθυσμό των νησιών, όπως ισχύει για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα».

Επισημαίνει δε ότι «αποτέλεσμα της υπερπλήρωσης των δομών είναι οι συνεχείς εντάσεις και η παγίωση μιας έκρυθμης κατάστασης, που καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τη διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας», ενώ αναφερόμενη στα χθεσινά επεισόδια στην ΒΙΑΛ τονίζει ότι «χάρις στην ετοιμότητα, τον ηρωισμό και την υπερπροσπάθεια των αστυνομικών και των πυροσβεστών δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματίας».

Και καταλήγει: «Η χώρα μας διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Τώρα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να αναγνωριστεί το έργο των αστυνομικών του Βορείου Αιγαίου και να καθιερωθεί το επίδομα μεταναστευτικής κρίσης. Έχουν ήδη κατατεθεί από τις συνδικαλιστικές ενώσεις πλήρως αιτιολογημένες και κοστολογημένες προτάσεις επ’ αυτού. Εάν δεν τις έχουν θέσει υπόψη σας, ευχαρίστως να σας τις επανυποβάλλουμε».