27 Μαρτίου 2020

Έβλεπε τον κορονοϊό νάρχεται κι έκανε επιτάξεις για τις υπερδομές ο Μηταράκης!


Τον απίστευτο ισχυρισμό ότι η επικείμενη κρίση της δημόσιας υγείας λόγω του κορονοϊού, καθώς και η ρητορική και οι πιέσεις της Τουρκίας, ήταν εκείνα που βάρυναν στις επιτάξεις – με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στα νησιά, διατύπωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.


Μιλώντας στην Βουλή, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, για την κύρωση των δύο ΠΝΠ (επιτάξεις και αναστολή αιτήσεων ασύλου), ισχυρίσθηκε ότι «την από 10 Φεβρουαρίου ΠΝΠ για τα κέντρα των νησιών, νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να την υποστηρίξω σήμερα, από ότι θα ήταν την ημέρα δημοσίευσης. Ήμασταν υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε τα νησιά από την τότε επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας του κορονοϊού, αλλά και από την αυξημένη ρητορική της γείτονος χώρας για την χρήση των μεταναστευτικών ροών ως εργαλείο πίεσης».

Επίσης, υπεραμύνθηκε των επιτάξεων, υποστηρίζοντας ότι «πρώτον, διότι διαθέσιμες δημόσιες γαίες δεν ήταν καλύτερες για τις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε νησί υπήρχαν κρατικές εκτάσεις, όπως π.χ. το αεροδρόμιο των Ολύμπων στη Χίο που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια τέτοια τοποθεσία δημιουργούσε ζητήματα στον παραγωγικό ιστό. Δεύτερον, υπήρχαν ιδιωτικές γαίες, διαθέσιμες προς ενοικίαση, αλλά οι διαδικασίες θα απαιτούσαν χρόνο. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης τι εννοεί ως επίταξη η ΠΝΠ, προβλέπει ρητά ότι είναι “αναγκαστική ενοικίαση”, για τρία μόνο χρόνια, και έναντι αποζημίωσης που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες».

Ισχυρίσθηκε, τέλος, ότι «δεν υπάρχει πλέον κανείς στα νησιά που έχει μείνει πάνω από 14 μήνες μετά και την τελευταία κίνηση αποσυμφόρησης που κάναμε μέσα στο Μάρτιο» και υποστήριξε ότι «στο τέλος Μαρτίου, για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό, να έχουμε λιγότερους στα νησιά από ότι είχαμε στα τέλη  του 2019»

https://astraparis.gr/