19 Φεβρουαρίου 2020

Δεν πέτυχε η… κολοκυθιά Μουτζούρη – Μηταράκη



Άδοξο τέλος φαίνεται να έχει το on air deal (σε τηλεοπτική εκπομπή) της περασμένης Δευτέρας του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη, για το «πάγωμα» των επιτάξεων και την επανεκκίνηση διαλόγου και μάλιστα από μηδενική βάση.

Το τελευταίο, αυτό δηλαδή της μηδενικής βάσης, με διευκρίνιση σε περί διαμονής, δυναμικότητας των δομών κ.λπ. το ανέφερε ο κ. Μουτζούρης και το απεδέχθη στον «αέρα» και μάλιστα δις ο κ. Μηταράκης, λέγοντας χαρακτηριστικά «δέχομαι»
.

Στην πορεία φάνηκε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης εννοούσε πως η συμφωνία αφορά μόνον την υπόδειξη νέων χώρων για την κατασκευή των υπερδομών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά κι όχι όλα τα υπόλοιπα που ανέφερε ο συνομιλητής του.

Αυτό ακριβώς, καθώς και το ογκούμενο στα νησιά κλίμα δυσαρέσκειας και αντιδράσεων κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών, αλλά και της αδράνειας για παράδειγμα στη Χίο (και στα άλλα νησιά, βεβαίως) της δημοτικής αρχής και της επαμφοτερίζουσας στάσης του αντιπεριφερειάρχη να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις, ανάγκασε τον κ. Μουτζούρη να δηλώσει την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, ότι δεν θα συμμετάσχει σε νέα συζήτηση με τον κ. Μηταράκη. «Ας μην περιμένει αδίκως», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Από την άλλη ο κ. Μηταράκης, θέλοντας να δείξει ότι δεν υποκύπτει σε πιέσεις επανέρχεται και δηλώνει ότι είναι θέμα ημερών η έναρξη των εργασιών, κάτι – άλλωστε – που εδώ και πολλές ημέρες έχει δηλώσει ειδικά δε μετά την έκδοση της ΚΥΑ με τις αδειοδοτήσεις των περιφράξεων και των χωματουργικών εργασιών μόνο πρακτικής φύσεως δυσκολίες υπήρχαν (οργάνωση και μεταφορά συνεργείων, μηχανημάτων και εξοπλισμού κ.λπ.).

Ως εκ τούτου το πιο δυνατό σενάριο που «παίζει» είναι εκείνο του επικοινωνιακού σόου με το περίφημο «πάγωμα», το οποίο – ταυτόχρονα – θα διευκόλυνε σε τοπικό επίπεδο στη Χίο, αλλά και στα άλλα νησιά και την προσέγγιση με την κυβέρνηση για μια συμβιβαστική λύση. Άλλωστε, είχαν διαφανεί – ειδικά στη Χίο – πλείστες τέτοιες προθέσεις.

Ωστόσο, οι ογκούμενες αντιδράσεις, η έναρξη διαδικασιών οργάνωσης κινητοποιήσεων ακόμα και έξω από την «ομπρέλα» των δήμων και της περιφέρειας και η πίεση σε δημάρχους και περιφερειακή αρχή ανάγκασε όσους είχαν τάση να φανούν «πρόθυμοι» να το ξανασκεφτούν.

Αυτό δείχνει τελικά και η απόφαση του κ. Μουτζούρη, αλλά και σε επίπεδο Χίου ειδικότερα η σπουδή του δημάρχου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Παύλου Καλογεράκη να συγκληθεί εκτάκτως το σώμα την προσεχή Δευτέρα, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, πριν καλά – καλά φτάσουν τα ανάλογα αιτήματα των δημοτικών παρατάξεων, όπως είχε συμφωνηθεί στην χθεσινοβραδυνή (Δευτέρα) λαϊκή συνέλευση στην ΠΕΚΕΒ.

https://astraparis.gr/