3 Ιουλίου 2018

«Οχι» στις αιτήσεις ασύλου προσφύγων από τον Κουρτς


ΡΩΜΗ.
Την ώρα που δοκιμαζόταν η συνοχή της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο, το μεταναστευτικό εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών και η δημιουργική ασάφεια των αποτελεσμάτων της Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα πριν από μία εβδομάδα, αφήνει περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών. Ετσι, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε χθες πως είναι αντίθετος να δοθεί στους μετανάστες η δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο στην Ε.Ε. από τις «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης», που προβλέπουν να δημιουργήσουν οι ηγέτες των «28» εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου. «Ανήκω σε εκείνους που λένε πως, αν επιτραπούν οι αιτήσεις ασύλου, θα δημιουργηθεί ένας αδιανόητος παράγοντας έλξης», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό O1 ο επικεφαλής της κυβέρνησης, η χώρα του οποίου ανέλαβε προχθές την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.


Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί φέτος στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη, με μεγάλη αύξηση στη ροή τους να καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς προσπαθούν να προλάβουν τη σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε., ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση. Περίπου 204 άνθρωποι έχουν πνιγεί τις τελευταίες ημέρες αφού επιβιβάστηκαν από διακινητές σε μη ασφαλή πλοιάρια, με 103 να χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγιο την Παρασκευή και πολλούς άλλους να πνίγονται προχθές όταν φουσκωτή βάρκα ανατράπηκε ανατολικά της Τρίπολης, με 41 πρόσφυγες να διασώζονται.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, προτείνει τον σχηματισμό «μιας συμμαχίας στην Ευρώπη μεταξύ των κινημάτων που συμμερίζονται την ιδεολογία της Λέγκας», στην οποία θα συμμετέχουν «όλα τα ελεύθερα και κυρίαρχα κινήματα που θέλουν να υπερασπιστούν τους λαούς και τα σύνορά τους». Εκκληση προς τον Σαλβίνι να επιστρέψει στις τάξεις της Κεντροδεξιάς απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, επισημαίνοντας ότι η συγκυβέρνηση με τα 5 Αστέρια «αντιβαίνει στη φύση της Λέγκας».