6 Φεβρουαρίου 2018

Αντιρρήσεις για τον τρόπο εκτέλεσης


Την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών για το πρόγραμμα της δακοκτονίας στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αποφάσισε την Πέμπτη το βράδυ, κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τα τελευταία χρόνια, το έργο εκτελείται από ιδιωτική εταιρεία που το αναλαμβάνει, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Την περίοδο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και στην αρχή των Περιφερειακών, οι ψεκασμοί γινόταν με πρόσληψη εργατών από τις ίδιες τις Νομαρχίες ή Περιφέρειες που εκτελούσαν το έργο.


Στη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κ. Αδαμίδης, ενημέρωσε ότι σε συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε να συζητηθεί εκ του μηδενός όλη διαδικασία της δακοκτονίας:

«Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε για κάποιες περιοχές και συγκεκριμένα για τη Σάμο, στη δική μας Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ ολοκλήρωσε μια χρονιά εφαρμογής, δεν συνεχίστηκε περαιτέρω επειδή δεν είχε άλλη χρηματοδότηση. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο μήπως το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Το βέβαιο είναι, ότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας χρειάζεται επανασχεδιασμό από μηδενική βάση σε πανελλαδικό επίπεδο».

Τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε χρόνο με την εκτέλεση του έργου της δακοκτονίας και τις γκρίνιες από την πλευρά των παραγωγών και αγροτών για πλημμελή ψεκασμό ή μεγάλο πληθυσμό δάκου που προκαλεί ζημιά στα ελαιόδεντρα, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της εκτέλεσης του έργου με τον τρόπο που γινόταν παλαιότερα, δηλαδή με την πρόσληψη εργατών υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με τον τρόπο που γίνεται σήμερα η δακοκτονία.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στρατής Κόρακας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η δακοκτονία πρέπει να γυρίσει στα χέρια της Περιφέρειας: «Θα πρέπει ακόμη, να αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια που διατίθενται για το σκοπό αυτό. Επί νομαρχίας, μόνο στη Λέσβο, ο προϋπολογισμός ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια ευρώ και τα συνεργεία των εργαζομένων ήταν τριπλάσια από τα σημερινά».