6 Φεβρουαρίου 2018

Σε απολογία 27 δημοτικοί σύμβουλοι


Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το μεσημέρι της Παρασκευής, η είδηση ότι 27 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λέσβου, καλούνται από Δευτέρα σε απολογία για την υπόθεση της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Λέσβου με τη ΔΕΔΑΠΑΛ, που αφορά στη συλλογή των χόρτων και των κλαδιών από τα πάρκα του νησιού μας και τον τεμαχισμό τους, με κλαδοτεμαχιστή. Το κόστος της εν λόγω σύμβασης, ήταν 500 χιλιάδες ευρώ.


Το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, από την οποία είχε αποχωρήσει η αντιπολίτευση και είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη συνέχεια, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στον τύπο. Υπήρξαν δε αντιδράσεις και ψίθυροι και εντός της παράταξης Γαληνού από ομάδα διαφωνούντων, που ισχυριζόταν ότι αυτές οι ενέργειες δεν είναι απόλυτα νόμιμες. Η απόφαση φέρεται να ελήφθη μέσα στο 2016 ή στο τέλος του 2015 και στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Η νομιμοποίηση της απόφασης ανακούφισε προσωρινά την τότε διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ, καθώς και το Δήμο Λέσβου, λίγο αργότερα, όμως, όταν η σύμβαση εστάλη στο Ελεγκτικό Συμβούλιο προς έγκριση, αφού ήταν στο όριο των 500 χιλιάδων ευρώ, απορρίφθηκε και δεν υπογράφηκε ποτέ.

Η επίδοση των κλήσεων στους 27 δημοτικούς συμβούλους, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε έντονο προβληματισμό και αμηχανία, αφού κανείς δεν περίμενε ότι θα πάρει μια τέτοια τροπή η υπόθεση.

Κλήση για κατάθεση στον Ανακριτή φαίνεται ότι έλαβε και ο ίδιος ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, καθώς και το στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ενέκρινε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αρκετοί από τους κληθέντες δημοτικούς συμβούλους, αναρωτιούνταν για ποιο λόγο ανακινείται τώρα αυτή η υπόθεση και γιατί δεν κλήθηκαν για παράδειγμα, για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί μη έγκρισης της άδειας επέκτασης του Lidl, αλλά καλούνται για μια προγραμματική σύμβαση του Δήμου Λέσβου με μια Δημοτική Επιχείρηση.

Φαίνεται ότι η υπόθεση έχει μεγάλο βάθος και σχετίζεται με όλα εκείνα που έγιναν στη ΔΕΔΑΠΑΛ και στο Δήμο Λέσβου την περίοδο 2015-2016, όταν το προσφυγικό ήταν σε έξαρση.            Μ. Χατζηγεωργίου

dimokratis