14 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΑΜΟΥ



Προϊστάμενοι και υφιστάμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στη Σάμο ενώ ξέρουν πολύ καλά να εφαρμόζουν τη χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία, τόσο καλά και αυστηρά που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν τον κοσμάκη στα όρια της απελπισίας, στην περίπτωση του ΚΥΤ Σάμου κλείνουν τα μάτια όχι μόνο ερμητικά, αλλά και προκλητικά. Με πάνω από 3.500 χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες, η παράνομη λειτουργία του Κέντρου ουσιαστικά αναδεικνύει τη σιωπηρή συναίνεση και συμμετοχή τους.



Καθημερινώς από τους συμπολίτες μας ακούμε την έκφραση «ου μπλέξεις με δαύτους», η οποία πλέον έχει ενσωματωθεί στα λαϊκά μας γνωμικά. Όταν απευθυνόμαστε στις δημόσιες υπηρεσίες για να ενημερωθούμε και να βγάλουμε άκρη για θέματα που μας απασχολούν, αν δε φάμε τοίχο, τρώμε τον Άννα και τον κολλητό του τον Καϊάφα.

Στον αντίποδα, οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Μεταναστών Σάμου, όπως μόνο όλοι οι άλλοι βλέπουμε, έχουν επεκταθεί. Εκατοντάδες τσαντιρονοικοκυριά έχουν στηθεί ακόμη και μέσα σε πευκόφυτη και δασική έκταση παρακείμενου ακινήτου, όμορου με το Κέντρο, δηλαδή εκτός των ορίων και της ιδιοκτησίας του... «δημοσίου», όπως μας λένε ότι είναι, ή όπως τους έχουν πει να μας λεν. Τι κι αν τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε η οδηγία του Αρείου Πάγου: «Οδηγίες για την ποινική αντιμετώπιση προσβολών κατά του περιβάλλοντος», απ ότι φαίνεται αυτή η οδηγία εδώ, στη Σάμο, δεν έφτασε ποτέ, ή κι αν έφτασε η Διεύθυνση Δασών Σάμου εφαρμόζει το «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι το τμήμα που έχουν καταλάβει οι σκηνές των μεταναστών εμπίπτει εντός των ορίων του αναρτημένου δασικού χάρτη της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων. Αφού δεν τα καταφέραμε με τις φωτιές, ίσως να δούμε πεύκα να πέφτουν. Με ποια δικαιολογία; Θα μας πει ο Μουζάλας.     

Επιπλέον των παραβάσεων της δασικής νομοθεσίας στο Κέντρο μεταναστών Σάμου, δεδομένη είναι και η καταστρατήγηση του χωροταξικού. Αρμόδια υπηρεσία για την τήρηση και την εφαρμογή του είναι η Υ.Δ.Ο.Μ του Δήμου αλλά και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Το Κέντρο εκτείνεται εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμού, εκτός της πολεοδομικής ανέχειας, αλλά εντός της απόλυτης χωροταξικής και πολεοδομικής αναρχίας. Εν αντιθέσει με το Κέντρο μεταναστών, όταν κάποιος ιδιοκτήτης θελήσει στη συγκεκριμένη περιοχή να οικοδομήσει χρειάζεται να περάσει γενεές δεκατέσσερις. Οφείλει, πάντα κατά την ΥΔΟΜ, ν’ ακολουθήσει πιστά τους όρους και περιορισμούς του χωροταξικού και των χρήσεων γης, να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Επιτροπής του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, να διατηρήσει στο έπακρο την κατάτμηση των τεσσάρων στρεμμάτων και τις αποστάσεις από το γείτονα σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ απαραιτήτως, ανεξάρτητα από τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης, να φέρει πράξη χαρακτηρισμού από τη δασική υπηρεσία, μάλιστα τελεσίδικη. Με λίγα λόγια να εγκαταλείψει την προσπάθεια, πριν καν την ονειρευτεί. Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι πολλοί «ανυπάκουοι» συνδημότες μας έχουν επιλέξει την παράνομη οδό χτίζοντας αυθαίρετα ακόμη και διώροφα κτίσματα, παντού. Παρόλα αυτά, ακόμη και αυτές οι αυθαιρεσίες ωχριούν μπροστά στο απόλυτο πολεοδομικό χάος που επικρατεί στο ΚΥΤ Σάμου, ειδικά όταν αυτό το χάος δεσπόζει πάνω από την πόλη μας, πανοραμικά. 

Για τη σύνδεση του ΚΥΤ με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, ούτε λόγος. Η ΔΕΗ άπλωσε τις κολώνες και τα καλώδιά της όπου τη βόλευε «ρίχνοντας», δυστυχώς, όλα τα φώτα στην πιο αντιαισθητική πλευρά της Σάμου, όταν σε σημεία της Περιμετρικής και σε δρόμους ακόμη και επαρχιακούς από και προς τα χωριά μας χρειάζεσαι εν έτη 2017  φακό για να τους περπατήσεις. Η Τεχνική Υπηρεσία Σάμου, έσπευσε να εργαστεί και ακόμη εργάζεται για την υδροδότηση του Κέντρου, όταν τα χωριά μας υποφέρουν από τη λειψυδρία και την κακή ποιότητα του νερού, ενώ πολλές φορές με θράσος, λόγω της ύπαρξης του Κέντρου, αυτή η υπηρεσία διακόπτει την υδροδότηση των κατοίκων και των επιχειρήσεων της πόλης μας. 

Με αυτές τις πραγματικές διαπιστώσεις το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν αυτοί οι κ.κ για το φορολογούμενο πολίτη αυτού του νησιού είναι να τον ακούσουν πριν τον απορρίψουν, να τον εξυπηρετούν άμεσα και όχι να τον αδειάζουν αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία του, να πάψουν να τον τιμωρούν εξαντλώντας τους νόμους και το Σύνταγμα.

Με αυτές τις πραγματικές κάτω από τη μύτη μας διαπιστώσεις, τα non paper του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στη Σάμο προφανώς δίνουν και παίρνουν χωρίς αναστολές, ενδοιασμούς, χωρίς φόβο. Ο Μουζάλας ενεργεί ως ο απόλυτος προϊστάμενος όλων και υπεράνω όλων! 

Είμαστε όλοι, κι εμείς, άνθρωποι με δικαιώματα.
Μήπως τελικά αυτό είναι το πρόβλημα;  Γιατί ή αξία και η έννοια του δημόσιου συμφέροντος για το νησί μας έχει χαθεί.