14 Σεπτεμβρίου 2017

Η άποψη ενός συμπολίτη μας όπως αναρτήθηκε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης περί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Σαμιώτες σχετικά με τους χιλιάδες μετανάστες στο νησί μας


Αρκετοί Βαθιώτες (μεταξύ αυτών και εγώ) θέλουμε να μεταβούμε στην Αθήνα για θέματα υγείας και συνεχώς το αναβάλλουμε , φοβούμενοι ότι γυρνώντας πίσω θα βρούμε το σπίτι μας στάχτες και αποκαίδια ή στη καλύτερη περίπτωση διαρρηγμένο. Ειδικά εμείς που μένουμε στα περίχωρα της πόλης, δεν πάμε ούτε μέχρι το Κοκκάρι. Από Καλάμι μέχρι Βαρελλά, οι κάτοικοι δεν ανοίγουν ούτε τα παράθυρα των σπιτιών τους. Να μην πούμε βέβαια τι γίνεται στις εγκαταστάσεις της παραλιακής (μπασκετάκια, τέννις, παιδικές χαρές κ.τ.λ.)

Ευτυχώς η πυροσβεστική, οι εθελοντές και η αστυνομία ''υπερβάλλοντας εαυτούς'' έχουν ανταπεξέλθει σε κάθε περίπτωση. Αλλά το κακό δεν αργεί να γίνει.
Eύλογα λοιπόν δημιουργείται το ερώτημα: Τι είδους ομηρεία είναι αυτή που βιώνουμε και μέχρι που μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; (φυσικά αναφέρομαι στο τεράστιο πρόβλημα των μεταναστών.) 
Πιστεύω ότι ο κ. Μουζάλας γνωρίζει οτι κάθε μέρος έχει την δυναμική του. Το Βαθύ με 5500 κατοίκους, οριακά ίσως, μπορεί να δεχτεί 300 μετανάστες. Εξάλλου το κέντρο κράτησης (έτσι λεγόνταν όταν φτιάχτηκε, αργότερα μετονομάστηκε σε hot spot) ήταν αρχικά για 240 άτομα και όχι για 4000 που είναι σήμερα.
Νομίζω ότι η κατάσταση ήδη βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το μόνο που μένει πια είναι οι τοπικοί μας ''άρχοντες'' (Βουλευτής, Δήμαρχος, Αντιπεριφεριάρχης) που εντός ολίγου θα σκάσει στα χέρια τους ''μεγάλη βόμβα, μεταφορικά'' να αφήσουν τις ιδεοληψίες και τις ντροπές και να απαιτήσουν άμεσα οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν το ταξίδι τους, γιατί σε λίγο αναγκαστικά θα ξεκινήσει το δικό μας. Ας καταλάβουν ότι για κάτι τέτοια ζητήματα τους χρειαζόμαστε.. Κάτι αποχετεύσεις, κανένα άσπρισμα και κανένα καθάρισμα δρόμων, τα κάνουμε και μόνοι μας. 
Φυσικά, κανείς δεν δικαιούται να πει κουβέντα για τους Σαμιώτες, που έχουν επομιστεί όλο αυτό το δυσανάλογο φορτίο του μεταναστευτικού εδώ και τόσα χρόνια αδιαμαρτήρητα, προσφέροντας μάλιστα τα μέγιστα σε θέματα φιλανθρωπίας, αλληλεγγύης και ανοχής. 
Τώρα, κάποιοι που περιστασιακά βολεύονται από αυτήν την κατάσταση να γνωρίζουν πως όταν το καράβι αρχίσει να βάζει νερά, σε λίγο όλοι θα βρίσκονται στη θάλασσα, μηδενός εξαιρουμένου. Επίσης κάποια σχόλια περί ρατσισμού, ξενοφοβισμού κ.λ.π. δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν, γιατί η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και δεν είναι ώρα για παπαρολογίες. Αρκετά!!!!!!!!!!!