14 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ


Άρθρο του Πολιτικού Μηχανικού κ.Βασίλη Βασιλείου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Αγαπητοί Συμπατριώτες, όλοι σας γνωρίζετε τους αγώνες που έχω κάνει χρόνια τώρα, επισημαίνοντας όλα τα κακώς κείμενα στην Πόλη μας και προτείνοντας λύσεις. Δυστυχώς απευθύνομαι σε ώτα μη ακουόντων. Οι αρμόδιοι του Δήμου, όχι μόνο δεν έκαναν κάτι για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά το αντίθετο την ΔΥΣΚΟΛΕΨΑΝ. Και για να γίνω ποιο σαφής:

1. Τα βράδια η Πόλη μας είναι έρμαια ομάδων Μεταναστών, από 5 έως 10 άτομα, οι οποίες λυμαίνονται όλες της περιοχές, με αποτέλεσμα τις διαρρήξεις, κλοπές, απόπειρες βιασμών, βιασμούς, μαχαιρώματα και πολλές άλλες αξιόποινες πράξεις.

2. Οι Γυναίκες τα βράδια ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να κυκλοφορήσουν μόνες τους, ο Δημοτικός Κήπος, οι Παιδικές Χαρές, τα παγκάκια και άλλα σημεία της Πόλης μας έχουν γίνει γκέτο, με ότι αυτό συνεπάγεται, αρρώστιες, δυσοσμίες και κυρίως στον Δημοτικό Κήπου, όπου η δυσοσμία είναι αισθητή και στους πέριξ δρόμους. Η Αστυνόμευση και κυρίως τα βράδια είναι ελλιπής, ίσως λόγω έλλειψης προσωπικού και συνήθως η Αστυνομία φτάνει κατόπιν εορτής.
ΠΟΤΑΣΗ: Το HOT SPOT να κλείνει μετά την Δύση του Ηλίου και να υπάρχουν συνεχείς βραδινές περιπολίες για έλεγχο και διάλυση των ομάδων των μεταναστών.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Μη μας πει ο Κος Δήμαρχος, ότι αυτό είναι δουλειά της Αστυνομίας, γιατί η ενίσχυση της  Αστυνομίας, με το απαραίτητο προσωπικό, είναι και δικιά του ευθύνη.

3. Το έργο της Παραλιακής Ζώνης, ξεπεράστηκε και καταστράφηκε πριν παραδοθεί. Τον περασμένο Χειμώνα η θάλασσα έφθασε στο πεζοδρόμιο, αυτό τον Χειμώνα ή το πολύ τον επόμενο, το φαινόμενο της πλημύρας αναμένεται να επαναληφτεί. Τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα λακκούβες, τα λιθόστρωτα πολύ ανώμαλα, με αποτέλεσμα  τον τραυματισμό πολλών  συμπολιτών μας. Η διάβρωση του υπεδάφους έχει προχωρήσει, σε σημείο που καθίσταται επικίνδυνο. Το βασικότερο πρόβλημα νομίζω ότι είναι το Κυκλοφοριακό. Η ΠΟΛΗ ΑΣΦΙΚΤΙΑ. Είχαμε Λεωφόρο και την κάναμε ΜΟΝΟΠΑΤΙ!!! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βάλαμε και τα ΚΕΡΑΚΙΑ στην τούρτα, δηλαδή τα κολωνάκια!!! Έτσι, η συνεχής ροη των αυτοκινήτων που πρέπει να υπάρχει σε μία πόλη, μπλοκαρίστηκε, με αποτέλεσμα όταν σταματάει πούλμαν, ταξί, ΙΧ , για την αποβίβαση επιβατών, να δημιουργείται ουρά αυτοκινήτων. Τα λιγοστά μικρά παρκινγκ που υπάρχουν και μάλιστα σε ακατάλληλες θέσεις και μικρού μεγέθους, δεν εξυπηρετούν την τροφοδοσία των καταστημάτων διότι συνήθως είναι καταλυμένα από ΙΧ και κυρίως από ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Αποτέλεσμα, τα φορτηγά να ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια και στην πλατεία προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους!!! Όσο για κόμβους αναστροφής ούτε συζήτηση. Από το Γεφυράκι μέχρι το Λιμεναρχείο αν χρειασθεί να γυρίσεις πίσω πρέπει να παρανομήσεις!!! Οι κλήσεις πέφτουν σωρηδόν, ο κόσμος εξαγριώνεται , η κατάσταση όμως δεν διορθώνεται.   
                                      
ΠΡΟΤΑΣΗ: Α). Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα τα κολονάκια και η μεσαία γραμμή να γίνει διακεκομμένη. Έτσι θα ξεμπλοκαριστεί η κυκλοφορία και θα έχουμε συνεχή ροή των αυτοκινήτων. Αλήθεια σε τι εξυπηρετούν τα κολωνάκια; Μήπως η ζημιά που προκαλούν είναι μεγαλύτερη  από το ανύπαρκτο (κατ’ εμέ) όφελός  τους; Μην μου πείτε ότι εμποδίζουν το παρκάρισμα, διότι και αν παρκάρει κάποιος ασυνείδητος, ή εξ ανάγκης, εφόσον η γραμμή θα είναι διακεκομμένη, δεν σταματά η κυκλοφορία. Εν κατακλείδι, αφού η λύση αυτή ΔΕΝ περπατάει, γιατί να μην δοκιμάσουμε και χωρίς κολωνάκια;  Β). Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει η εσωτερική λωρίδα του δρόμου να δοθεί στο εσωτερικό πεζοδρόμιο, ώστε να υπάρξει ζωτικός χώρος για τα μαγαζιά και την κίνηση των πολιτών. Να χαραχθεί νέα λεωφόρος, αντάξια της πόλης μας, με ενδιάμεσο παρτέρι και εις βάρος του απέραντου  και αχρησιμοποίητου προς την θάλασσα πεζοδρομίου. Έτσι επιτυγχάνουμε την άνετη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, δίνουμε ζωτικό χώρο στα μαγαζιά και απομακρύνουμε τα καυσαέρια από τα τραπεζοκαθίσματα. Γ). Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να κατασκευαστούν, δύο κόμβοι αναστροφής. Ο ένας έμπροσθεν του Λιμεναρχείου, μπαζώνοντας την θάλασσα από το νέο κτίριο μέχρι την παιδική χαρά, άλλωστε η θάλασσα σε αυτό το σημείο δεν χρησιμοποιείται από τους πολίτες.  Έτσι εκτός από τον κόμβο, δημιουργούμε και ένα παρκινγκ για αυτούς που έρχονται από το Καλάμι. Ο άλλος, στη θέση του Ξενία, αφού πρώτα κατεδαφισθεί  και με τον τρόπο αυτό αναδεικνύουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης, το μοναδικό αξιοθέατο που έχουμε και το έχουμε κρυμμένο.

4. Ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε πρόκειται να λειτουργήσει. Η παρ’ ολίγο πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει μετατραπεί, από το Νησί μέχρι την Πρωτεύουσα, σε μια απέραντη χαβούζα!!! Η μεγάλη απόσταση και τα πολλά αντλιοστάσια δημιουργούν τεράστια προβλήματα και στην κατασκευή και στην λειτουργία του έργου. Πριν από πολλά χρόνια, όταν άρχιζε η Β’ φάση κατασκευής του έργου, είχα προειδοποιήσει ότι το έργο αυτό έπρεπε να εγκαταλειφτεί και είχα προτείνει την θέση μετά της Μαούνες. Η θέση αυτή έχει τα εξής πλεονεκτήματα. Μικρό κόστος λόγω μικρής απόστασης, ένα μόνο αντλιοστάσιο, μεταφορά των λυμάτων με βαρύτητα, άρα μικρό κόστος κατασκευής και λειτουργίας. Η εναπόθεση των καθαρών προϊόντων του βιολογικού θα γινόταν στην θάλασσα με υποθαλάσσιο αγωγό αναλόγου μήκους, η να διατεθούν για άρδευση της περιοχής. Πιστεύω ότι η λύση αυτή θα προταθεί στο μέλλον.

5. Ο περιφερειακός δρόμος, αυτή η καρμανιόλα της πόλης, αποτελεί το χείριστο παράδειγμα οδοποιίας για φοιτητές. Καταλήξαμε σε μια ασύμφορη χάραξη, προκειμένου ο κάθε Δήμαρχος να εξυπηρετήσει τους φίλους του, χωρίς μελέτη του υπεδάφους. Τι να πρωτοαναφέρω; Τον μετακινούμενο περίφημο κόμβο στις τρείς εκκλησιές με τα πολλά λάθη σήμανσης, τα πελώρια άοπλα τοιχία που συνεχώς αναποδο γυρίζουν  χωρίς να ξαναφτιάχνονται; Η το χειρότερο που έφτιαξαν μια λεωφόρο μόνο για ΙΧ; Πούλμαν και φορτηγά δεν κυκλοφορούν, γιατί δεν εξασφαλίσανε εισόδους προς την πόλη. Εδώ οι αθεόφοβοι δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε μία διάβαση πεζών, στο πιο πολυσύχναστο και επικίνδυνο σημείο της πόλης. Εννοώ την έξοδο του HOTSPOT στον περιφερειακό όπου κάθε μέρα εκατοντάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα αυτοκίνητα!!!

Αγαπητοί συμπολίτες θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πολλά, λυπάμαι που δεν έχω κάτι ευχάριστο για την αγαπημένη μας πόλη και παρακαλώ τον Κο Δήμαρχο  δημοσίως να μας ενημερώσει για τα πεπραγμένα του, μια και κλίνει τριετία, ώστε να καταλάβουμε και εμείς, πως είναι δυνατόν, αυτή η πόλη να συγκαταλέγεται μέσα στις 10 καλλίτερες της Ευρώπης!!!!!
Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, σταματήστε να ζείτε στον κόσμο σας και να τα βλέπετε όλα ωραία . Ακούστε τον κόσμο που σας ψήφισε και τον προδώσατε για λίγα γλειφιτζούρια.

Τελειώνοντας, προς το παρόν, θα σας έλεγα:
ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΑΙΔΕΥΟΥΣΙ ΠΟΛΙΤΑΣ
Και σπαταλάνε τα λεφτά του κράτους σε αποτυχημένα έργα

ΣΑΜΟΣ 12.09.2017
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ