6 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ ΟΙ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ QATAR


Ξαφνικά 5 χώρες του αραβικού κόσμου θεωρούν ότι το Qatar υποθάλπει την τρομοκρατία του DAESH, δίνοντάς του χρήματα.
Και πολλοί έσπευσαν να θριαμβολογήσουν, άλλοι μεν υπέρ της πολιτικής Τραμπ, ο οποίος τα βρήκε με την Σαουδική Αραβία (αφού έκλεισε μία τεράστια συμφωνία), βγάζοντας εκ νέου το Ιράν από την σαλαμούρα (ναυτικός όρος για συντήρηση), και βαφτίζοντάς το ξανά κράτος τρομοκράτη, και άρα η στάση της Σαουδικής Αραβίας κατά του Qatar προήλθε λόγω αυτής της συμφωνίας.

Άλλοι πάλι θριαμβολογούν για το μεγάλο πλήγμα που επιτυγχάνεται στους τρομοκράτες και άλλοι για την μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδος να αναλάβει την διπλωματική εκπροσώπηση και της Αιγύπτου στο Qatar, τώρα που διακόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους.
(Αυτό ναι με είναι εξαιρετικό γιατί δείχνει εμπιστοσύνη προς την χώρα μας, πλήν όμως μην αναμένουμε ότι θα διαρκέσει και ότι θα μας προσφέρει κάτι σημαντικό οπωσδήποτε) .
Όμως όλα αυτά μοιάζουν παράλογα αν εξετάσουμε τα μέχρι τώρα στοιχεία που είναι γνωστά.
1. Είναι γνωστό ότι τους τρομοκράτες του DAESH χρηματοδοτούσαν κρυφά πλούσιες οικογένειες /φατρίες από χώρες της αραβικής χερσονήσου, (και από την Αίγυπτο), όπως επίσης διαπιστώθηκε ότι και η Τουρκία έμμεσα τους χρηματοδοτούσε με το λαθρεμπόριο πετρελαίου που άφηνε να γίνεται.
2. Παρά τις χρηματοδοτήσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί άμεσα κάποια κυβέρνηση για επίσημη χρηματοδότηση , πόσο μάλλον όταν οι χώρες αυτές μετέχουν στην παγκόσμια συμμαχία κατά του Daesh (και το Qatar) , την “Global Coalition”, η οποία είναι η μεγαλύτερη συμμαχία που έγινε ποτέ στην ιστορία και αποτελείται από 70 κράτη μέλη και διεθνείς οργανισμούς.
3. Μέσα στα μέλη της είναι και πάρα πολλές μουσουλμανικές χώρες: Αίγυπτος, Κατάρ, Λιβύη, Ιράκ Ιορδανία, Λίβανος, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Ντζιμπουτί, Μαρόκο, Νιγηρία, Σομαλία, Τυνησία, Arab League, NATO, EE, Αφγανιστάν, Τουρκία, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες (πλην Ρωσίας), ΗΠΑ, Καναδάς Παναμάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότιος Κορέα, Ταϊβάν, (όχι η Κίνα).
4. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιτίθενται στην συμβιβαστική πολιτική του Κατάρ προς το Ιράν, αλλά και για την υποστήριξη στην Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Μετά από αυτά είναι σίγουρο ότι σε όλους μας γεννιούνται απορίες για τα παρακάτω:
1. Πως οι αραβικές χώρες αλληλοκατηγορούνται ότι υποθάλπουν την τρομοκρατία, αφού μετέχουν κι αυτές μαζί στην παγκόσμια συμμαχία;
- Η απάντηση είναι προφανής: Επίσημα οι κυβερνήσεις δεν εμπλέκονται αλλά κλείνουν τα μάτια στην χρηματοδότηση από οικογένειες /φατρίες κατά το παραδοσιακό αραβικό σύστημα, όπως και στην χρηματοδότηση και καθοδήγηση από συγκεκριμένα εξτρεμιστικά θρησκευτικά κέντρα.
2. Πως η μεγαλύτερη συμμαχία χωρών και διεθνών οργανισμών η οποία έγινε ποτέ στην ιστορία, δεν μπορεί να κατανικήσει μερικές χιλιάδες τρομοκράτες περιορισμένους μάλιστα σε μία μικρή περιοχή;
- Μα επειδή υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία αφενός αλλά και μεταξύ των μουσουλμανικών αραβικών χωρών οι οποίες αντιπαλεύονται μεταξύ τους. Κάποιες μάλιστα από αυτές βλέπουν τους τρομοκράτες θετικά ως ομο-δογματικούς, άλλες δε ως εργαλεία που εξυπηρετούν τους ιδιοτελείς στόχους και συμφέροντά τους.
Πέραν αυτών θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε μυστική επικοινωνία του πρέσβη του Κατάρ στις ΗΠΑ με τις Ισραηλινές υπηρεσίες, πράγμα που έκανε έξαλλους όλους σχεδόν τους άραβες.
Καταλήγοντας, εύλογα αναρωτιόμαστε για τους πραγματικούς λόγους αποκλεισμού του Qatar από τις άλλες αραβικές χώρες, κάποιες εκ των οποίων έχουν επί μακρόν στενή σχέση με την ισλαμική τρομοκρατία. όχι μόνο του DAESH αλλά και άλλων τρομοκρατικών ομάδων φανατικών ισλαμιστών, οι οποίες άλλοτε συνεργάζονται και άλλοτε αντιπαλεύονται αιματηρά η μία την άλλη.
Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος σήμερα του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών