26 Ιουνίου 2017

Τι απέγινε ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ του 3%;


Του Γιώργου Φιντικάκη

Ο καινούργιος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη γεννηθεί, ο παλιός δεν έχει ακόμη πεθάνει. Σε αυτό το μεταίχμιο βρίσκεται η κυβερνώσα παράταξη, όπου ο νέος ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει ότι κομίζει το καινούργιο, ωστόσο νοσταλεί όλο και περισσότερο τον παλιό του εαυτό, όπως δείχνουν και μια σειρά από δημόσιες συμπεριφορές και τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών.


Ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το παίξει εκσυγχρονιστικό, πουλάει σε εσωτερικό και εξωτερικό την πολυδιαφημισμένη στροφή στον ρεαλισμό, και πολιορκεί το κέντρο, όπως δείχνει και το άνοιγμα του Πρωθυπουργού προς το ΠΑΣΟΚ μέσω της χθεσινής του συνέντευξης στην "Νέα Σελίδα". Την ίδια όμως στιγμή ο παλαιός ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχει παροπλιστεί, ούτε και έχει αποχωρήσει από τα πράγματα. Να τα ψηφίζουμε όλα αλλά να μην τα υιοθετούμε, είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Να βάλουμε τα νέα διόδια στην Εγνατία και μετά να τα ξηλώσουμε, είναι η δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη. Να μην κάνουμε άκρατες αποκρατικοποιήσεις καθώς δεν είναι στην φιλοσοφία μου, υποστηρίζει ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, που προσέφυγε πρόσφατα στη διαιτησία για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Να αναβαθμίσουμε τα πανεπιστήμια, αλλά ταυτόχρονα να συμμετάσχουν στην διοίκησή τους οι φοιτητές και να επανέλθει το φοιτητικό άσυλο, είναι η άποψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γιαβρόγλου.

Στην πραγματικότητα ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ του 3% δεν έφυγε ποτέ, το φάντασμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι ακόμη εδώ. Μπορεί ο ίδιος να βρίσκεται δύο χρόνια τώρα εκτός κυβέρνησης, αλλά το σπέρμα της ιδεολογίας του αναγνωρίζεται εύκολα σε πολλά προβεβλημένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί το γκρουπ αυτό να μην είναι ενιαίο - σε άλλη κατεύθυνση να κοιτάζουν οι "53" που είναι διασπασμένοι και αλλού ο Σκουρλέτης, που αποτελεί μια κατηγορία μόνος του- το αποτέλεσμα όμως δεν αλλάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να διαψεύσει τον εαυτό του, μια ανακατωσούρα ακόμη επικρατεί εντός του, όλες οι παραπάνω λογικές και νοοτροπίες συνυπάρχουν, οι δύο ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται και αγαπιώνται ταυτόχρονα σε διάφορα γήπεδα, πότε στα μακροοικονομικά, πότε στα διόδια, πότε στις ιδιωτικοποιήσεις.

"Πήραν τον Τσίπρα στο λαιμό τους"

Κάποιοι εκτιμούν ότι η αποτυχία στο θέμα απομείωσης του χρέους θα κάνει ακόμη πιο ηχηρή αυτή την συνύπαρξη. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, είναι σαφές ότι μυρίζονται οι υπουργοί τον ανασχηματισμό και πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι για να αποσείσουν την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, και να πιάσουν στασίδι για την επόμενη ημέρα. Χρεώνουν σε Τσακαλώτο και Χουλιαράκη ότι θυσίασαν στο όνομα του καθαρού διαδρόμου για το χρέος, τον δρόμο προς την πραγματική ανάπτυξη, και ότι ανέδειξαν επικοινωνιακά σε θέμα κορυφαίας σημασίας την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, με αποτέλεσμα να πάρουν στο λαιμό τους τον Πρωθυπουργό που εμφανίζεται τώρα να περνά κάτω από τον πήχη. "Κάποιοι θα πληρώσουν ότι πήραν τον Τσίπρα στον λαιμό τους", είναι η φράση συνεργάτη πρωτοκλασσάτου υπουργού.

Για όλα τα γούστα

Εάν συνθέσει κανείς όλες αυτές τις διαφορετικές μεταξύ τους πολιτικές διαπιστώνει ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα για όλα τα γούστα. Και υπέρ και εναντίον της ανάπτυξης, και με την συμφωνία, και ο κάθε υπουργός να δίνει στα κλεφτά μια "καραμέλα" στην πελατεία του, και με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και λίγο με τον κρατισμό. Σαν άλλος "χαμαιλέοντας", παίζει με πολλά πρόσωπα, ακολουθώντας την συνταγή του "λίγο απ’ όλα", προκειμένου όσο αυτό είναι δυνατόν, να μένουν όλοι ικανοποιημένοι: Και το μπερδεμένο αριστερό ακροατήριο μετά την υποχώρηση "στα 97 από τα 100" του παλιού συριζαϊκού προγράμματος, όπως χαρακτηριστικά λέει στέλεχος υπουργείου, και οι δανειστές στους οποίους πουλάει την στροφή στον εκσυγχρονισμό, αλλά και οι επενδυτές.

Το αριστερό ακροατήριο

Χαρακτηριστική είναι η "αντίσταση" που υποτίθεται ότι έκανε τόσους μήνες στους δανειστές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ιδεολογικά προτάγματα του τύπου "εσείς θέλετε να μας κάνετε σκλάβους", όπως λέγεται ότι τους είχε πει με αφορμή την πίεση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Στόχευε στο αριστερό ακροατήριο, άσχετα αν μετά συμβιβάστηκε, όπως και στην περίπτωση του αφορολόγητου. Στο ίδιο ακροατήριο στοχεύει η πρόσφατη προσφυγή στην διαιτησία από τον Γ. Σταθάκη για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μια από τις κόκκινες σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υποχωρεί παντού, προφανώς ελπίζει ότι μια "υψωμένη κόκκινη σημαία" στη Χαλκιδική μπορεί να προσφέρει μια ελπίδα στον απογοητευμένο αριστερό ψηφοφόρο.

Η τρόικα από την πλευρά της έχει στείλει το μήνυμα ότι το φάντασμα του πρώιμου ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να στοιχειώνει κάποιους υπουργούς, και ότι δουλειά έτσι δεν γίνεται, ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι του ανασχηματισμού και ως διαπραγματευτικό όπλο ενόψει του "συναινετικού" κλίματος που θέλει να δημιουργήσει και του ανοίγματος που κάνει προς το κέντρο, όπως στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Κυκλοφορεί ξανά ότι θα επιθυμούσε να βάλει σε κρίσιμους θώκους στελέχη που έχουν διατελέσει υπουργοί σε κυβερνήσεις ή ευρύτερα αποδεκτά πρόσωπα.

Ποιός κάνει κουμάντο

Την ίδια στιγμή οι ενδείξεις ότι πολιτικές που έρχονται από τις ημέρες του πρωιμου ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και πολλές. Ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος φωνάζει για την υπερφορολόγηση, εντούτοις στελέχη της κυβέρνησης αντιτείνουν ότι η μείωση των φόρων πρέπει να αφορά κυρίως στο κοινωνικό κράτος. Ενώ είναι πασιφανές πως το κράτος στην Ελλάδα χρήζει συρρίκνωσης σε κρίσιμους τομείς και επανασχεδιασμό εκ του μηδενός σε άλλους, κορυφαίοι υπουργοί χαρακτηρίζουν ως στρατηγική επιλογή να παραμείνει το Δημόσιο στα επίπεδα του 40%-45% του ΑΕΠ, αντί να μειωθεί π.χ. στα επίπεδα της Βουλγαρίας, όπου δεν ξεπερνά το 30%-35%. Και ενώ για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας χρειάζεται μια δυναμική επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αυτό το "κλίκ" σε πολιτικό επίπεδο, δεν έχει ακόμη φανεί. "Το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης θα έχει αναφορά σε πολλά μικρά και μεσαία έργα, όχι σε λίγα και φαραωνικά", είπε στην συνέντευξή του στην Αυγή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποννοώντας τις αποκρατικοποιήσεις.

.liberal.