10 Μαΐου 2017

Παράνομες ναυλώσεις και προσφυγικό οι «πονοκέφαλοι» για το yachting


Σημαντική δυναμική μπορεί να δώσει το yachting στην Ελληνική οικονομία σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τους ανθρώπους του κλάδου στο πλαίσιο του 16ου East Med Yacht Show.

Ωστόσο βαρόμετρο για την πορεία του κλάδου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του είναι η πορεία των εξελίξεων στο μέτωπο του προσφυγικού, αλλά και η αντμετώπιση του προβλήματος των «γκρίζων ναυλώσεων», δηλαδή παράνομων ναυλώσεων.


Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι, ειδικά για τα ιστιοπλοϊκά καταμαράν και τα μηχανοκίνητα χαμηλού κόστους. Αντίθετα, τα επανδρωμένα με οκτώ και δέκα άτομα πλήρωμα θα παραμείνουν για άλλη μια χρονιά σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος το ελληνικό επαγγελματικό yachting μπορεί να συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία όπως μέχρι το 2008, δηλαδή το 2,8% από το 18% που συνείσφερε ο τουρισμός στο ΑΕΠ. «Η Ελλάδα προσφέρει στους λάτρεις του yachting αμέτρητες ευκαιρίες, αλλά παράλληλα απαιτείται ένα σταθερό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, διαφήμιση του ελληνικού yachting παγκοσμίως καθώς και να κάνουμε την ελληνική σημαία ελκυστική και ανταγωνιστική για τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά σκάφη.

Αντί να βλέπουμε τις διάφορες κόκκινες, κίτρινες, πράσινες σημαίες να κυματίζουν στα πελάγη -και στα περισσότερα όχι νόμιμα- να αγωνιστούμε ώστε η περήφανη ελληνική σημαία να κυματίζει στα πελάγη μας στα εξαιρετικής κατασκευής ελληνικά πλοία, επανδρωμένα από ελληνικά πληρώματα» σημείωσε ο κ. Στελλιάτος.

«Η γαλάζια ανάπτυξη παραμένει διαχρονικά συνδεδεμένη με τον ελληνικό λαό. Μια χώρα, 97η σε έκταση αλλά 11η σε ακτογραμμές, προσφέρεται για τον θαλάσσιο τουρισμό. Στη δύσκολη αυτήν περίοδο για την Ελλάδα οφείλουν όλες οι πλευρές να συνεργαστούν και να ενώσουν τη δημιουργικότητά τους. Μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα μια νέα προσπάθεια.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χτίζει μια συνολική πολιτική για τον θαλάσσιο τουρισμό, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας» τόνισε με αφορμή το 16ο East Med Yacht Show, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε:
Ο τομεάρχης ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, έθεσε το θέμας της υπερφορολόγησης αλλά και της ανάγκης να γίνει θέσπιση ηλεκτρονικού μητρώου.

Τέλος, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σημείωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει στη στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης. Η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει να δώσει ώθηση στον κλάδο αυτόν του τουρισμού με την ανάπτυξη μαρινών, μεταξύ άλλων, στα κρίσιμα αυτά χρόνια για την Ελλάδα.

Γιώργος Αλεξάκης


Πηγή: reporter.gr