19 Μαΐου 2017

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ..ΜΠΟΡΟΥΝ !!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ !!!!!




Τα πράγματα έχουν μπερδευτεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Περιφερειακή αρχή η οποία όλα δείχνουν ότι πλέον δυσκολεύετε να περάσει τις προτάσεις της..

Η διαφοροποίηση 3 έως 5 περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας η οποίοι δεν ..ψηφίζουν με τίποτα τις προτάσεις της περιφερειακής αρχής, έχει αρχίσει και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα..


Συγκεκριμένα, εδώ και ..δυο συμβούλια η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να "περάσει" από το Περιφερειακό συμβούλιο τη πρόταση για μεταφορά της αρμοδιότητας των απευθείας αναθέσεων των δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή..

Όμως δεν μπορεί..

Στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο έγινε ψηφοφορία αλλά συγκέντρωσε 20 θετικούς ψήφους ενώ χρειαζόταν ..21 !!!

Στο τελευταίο που έγινε την Τετάρτη προσπάθησε να φέρει ξανά το θέμα αλλά πάλι τα "κουκιά" δεν έβγαιναν, οπότε μπροστά στον κίνδυνο να γίνει η ψηφοφορία και να απορριφθεί πάλι, η Περιφερειακή αρχή αποφάσισε να το... αποσύρει !!!!

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση και τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης η οποία για λόγους διαφάνειας δεν δέχεται αυτή η αρμοδιότητα να μεταφερθεί στην οικονομική επιτροπή, θέλουν δηλαδή για τις αναθέσεις που γίνονται να γνωρίζουν τι συμβαίνει και να περνούν από το Περιφερειακό συμβούλιο που είναι οπωσδήποτε ένα πιο "ανοικτό" σώμα...

Τόσο η παράταξη Γιακαλή όσο και οι παρατάξεις της κας Κυρίτση και της Ανταρσία αντέδρασαν, ενώ για το θέμα επιστολή έστειλε στο πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Στρατής Κόρακας που λέει πολλά και ενδιαφέροντα...

Η επιστολή...


Προς τον κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β.Αιγαίου

Κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα θα θέλαμε να εκφράσουμε -και εγγράφως- την διαμαρτυρία μας για την εξέλιξη που είχε η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστική  ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής και του Προεδρείου.

Είναι ευνόητη σκοπιμότητα που οδήγησε την Περιφερειακή Αρχή να αποσύρει το θέμα "Μεταβίβαση της αρμοδιότητας των απευθείας αναθέσεων των δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου", του οποίου η συζήτηση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί και διαφαινόταν ότι δεν θα ετύγχανε της έγκρισης της πλειοψηφίας των μελών του Π.Σ.

Αντίθετα διαφαινόταν ότι θα είχε την στήριξη της η πρόταση να τεθεί ένα όριο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και όχι είκοσι χιλιάδων (20.000) που ζητούσε η εισήγηση.

Θεωρούμε όμως ότι το Προεδρείο, διαφυλάσσοντας το κύρος του, δεν έπρεπε να αποδεχτεί αυτή την αυθαιρεσία.

Αυτό το επεισόδιο, που οδήγησε στην διαμαρτυρία και αποχώρηση ολόκληρης της αντιπολίτευσης, έδειξε, για πολλοστή φορά, την απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την παραπέρα υποβάθμιση της λειτουργίας του.

Πιστεύουμε ότι δεν πάει άλλο.

Επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας, που κάνουμε συνεχώς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, εδώ και πάνω από ένα χρόνο : Να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη λειτουργία του.

Το αίτημα αυτό  συμμερίζονται όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Συνεπώς σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Π.Σ. έπρεπε να είχε ήδη συγκληθεί

Κύριε Πρόεδρε,

Σήμερα επαναλαμβάνουμε αυτό το αίτημα, θεωρώντας ότι έχει πάρει εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα. Φυσικά δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι η "ρίζα του κακού" είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, (που ολοκληρώθηκε  με τον "Καλλικράτη") που απαξιώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο και μετατρέπει την Περιφέρεια στο μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι μια συζήτηση για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου θα αποβεί ωφέλιμη και θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν ορισμένες αδυναμίες, έστω λειτουργικές ανεξάρτητα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Με τιμή
Στρατής Κόρακας
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου