19 Μαΐου 2017

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;; ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ..



Γράφαμε και χθες ότι η διαφοροποίηση 3 έως 5 περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας η οποίοι δεν ..ψηφίζουν με τίποτα τις προτάσεις της περιφερειακής αρχής, έχει αρχίσει και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα..
Περιγράψαμε ήδη ότι, εδώ και ..δυο συμβούλια η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να "περάσει" από το Περιφερειακό συμβούλιο τη πρόταση για ..."μεταφορά της αρμοδιότητας των απευθείας αναθέσεων των δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή".. χωρίς όμως να τα καταφέρνει..


Χθες γράψαμε για την αντίδραση Γιακαλη, Κυρίτση, την παράταξη της Ανταρσία, καθώς επίσης και για την επιστολή Κόρακα που ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική..

Σήμερα είχαμε και την αντίδραση και άλλων περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης.. της Αγλαΐας  Αργυρούδη, της Μαρίας Νικολάρα και του Γιάννη Σπιλάνη που και αυτοί με την σειρά τους έστειλαν επιστολή που διατυπώνουν την αντίδραση τους και διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Η επιστολή...


Με κοινή επιστολή μας σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, πριν τη χτεσινή, 2η μέσα σε λίγες μέρες, συνεδρίαση του Π.Σ για την μεταφορά της αρμοδιότητας των απ’ ευθείας αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών από το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) στην Οικονομική Επιτροπή (ΟΕ), και του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η Περιφερειακή Αρχή εξαιτίας της απόφασης ορισμένων συμβούλων της πλειοψηφίας να διαφοροποιούνται από τις προτάσεις της και τη δημιουργία ενός νέου τοπίου, αναδείξαμε  το πρωτεύον θέμα αυτό της λειτουργίας του ΠΣ ως κεντρικού οργάνου της Περιφέρειας που ασκεί με βάση τον νόμο ΟΛΕΣ τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και την ανάγκη πρόταξης αυτής της συζήτησης.


Στα πλαίσια αυτά δημοσιοποιούμε και στην κοινή γνώμη τις απόψεις και την πρωτοβουλία μας αυτή με την παρούσα επιστολή.
Το θέμα της μη σωστής λειτουργίας του ΠΣ έχει τεθεί από όλες τις παρατάξεις σε όλους τους τόνους και από πολύ νωρίς. Εχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί θέματα πρακτικά (πχ. ετήσιος προγραμματισμός τακτικών συνεδριάσεων, αναβάθμιση εξοπλισμού της τηλεδιάσκεψης) αλλά και θέματα ουσίας (πχ. τρόπος εισαγωγής και συζήτησης θεμάτων, διαδικασία ψηφοφοριών, συζήτηση θεμάτων που θέτει η αντιπολίτευση κλπ).
Η ευχέρεια που δίνει ο εκλογικός νόμος να διοικείται η Περιφέρεια με μια πλαστή πλειοψηφία σε σχέση με τη βούληση του εκλογικού σώματος, αγνοώντας τις προτάσεις αλλά και την παρουσία της αντιπολίτευσης, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα και την διαφοροποίηση συμβούλων της πλειοψηφίας, αποδεικνύει στους πολίτες ότι εν τέλει οδηγεί σε αδιέξοδα ακόμα και στην ίδια την λειτουργία της Περιφέρειας για τα οποία δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση.
Πάγια πρακτική σε κάθε θέμα μετά την εισήγηση (τις περισσότερες φορές από υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι από τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα), είναι να τοποθετούμαστε οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και να προχωρά ο Πρόεδρος σε ψηφοφορία χωρίς πολιτική απάντηση.

Η πολιτική τοποθέτηση απουσιάζει ακόμη και στη κατάθεση του προϋπολογισμού, αλλά και στον απολογισμό.

Μπορεί να φανταστεί κανείς  τον Προϋπολογισμό του Κράτους, το κορυφαίο πολιτικό εργαλείο, να μην τον παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός αλλά ο Διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου που είναι υπεύθυνος για τη τεχνική σύνταξη αλλά όχι για το σχεδιασμό στη κατανομή των δαπανών;
Στα πλαίσια αυτά με την επιστολή μας -και ενόψει των αλλαγών που προωθεί η Κυβέρνηση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής και στην Αυτοδιοίκηση- καλέσαμε το σύνολο των μελών του Π.Σ να λειτουργήσουμε από τώρα σε συνθήκες «συναίνεσης» που πολλοί επικαλούνται, όχι σαν αναγκαστική λύση στα αδιέξοδα αλλά σαν λύση συμφέροντος των νησιών του Β.Αιγαίου και των πολιτών τους.
Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, έδινε μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε εντέλει πως θα κάνουμε ουσιαστική τη λειτουργία του ΠΣ.

Το οποίο πρέπει να ασχολείται με τα κύρια θέματα και κυρίως τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση του σε όλες τις πτυχές του, με  δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο.
Αντί  να ασχολείται είτε με δευτερεύοντα θέματα (πχ. ορισμούς μελών επιτροπών και ανοίγματα λογαριασμών), είτε με σημαντικά θέματα που έρχονται στο ΠΣ αποσπασματικά και χωρίς πολιτική εισήγηση (πχ. συνεχείς τροποποιήσεις τακτικού προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος).
Αντίθετα τα «σημαντικά» θέματα περνούν μέχρι σήμερα χωρίς δημοσιότητα (παρά τις αντιρρήσεις μελών της αντιπολίτευσης) από τα πέντε διορισμένα και ελεγχόμενα από την Περιφερειακή Αρχή μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Ποιος είναι ο λόγος;

Προφανώς να μην γίνεται αντιληπτό από όλους, που πηγαίνουν τα όποια χρήματα έχει η Περιφέρεια στη διάθεση της και με ποιες διαδικασίες.
Με απτά παραδείγματα από τη μέχρι τώρα λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής τεκμηριώσαμε ότι η Περιφερειακή Αρχή λειτουργεί χωρίς σχέδιο και χρησιμοποιεί την ευχέρεια που της παρέχει ο νόμος  και η πλειοψηφία, να ασκεί πολιτική με «άρωμα» άλλων εποχών, που με την ένταση της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι, θα έπρεπε να είχε μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο.
Ωστόσο στο χτεσινό Π.Σ η Περιφερειακή Αρχή έκανε ότι μπορούσε για να «εκβιάσει» τη συνέχιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.
Αρνούμενη τη πρόταση που υποβλήθηκε από την αντιπολίτευση να μεταβιβαστεί στην ΟΕ μέρος της αρμοδιότητας που θα μπορούσε να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες είτε μέχρι ορισμένου ποσού, είτε του είδους των δαπανών. Αρνούμενη εντέλει  το διάλογο που πρότεινε η αντιπολίτευση
Αποκρύπτοντας τη δυνατότητα αντιμετώπισης των επειγόντων θεμάτων μέσω άλλων διαδικασιών όπως είναι απόφαση Περιφερειάρχη, έκδοση Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής (ΧΕΠ) ή πάγιας προκαταβολής.
Τα παραπάνω δείχνουν τη σκοπιμότητα της αρνητικής στάσης της Περιφερειακής Αρχής να συζητήσει επί της ουσίας το θέμα, γεγονός που οδήγησε στην ξαφνική απόσυρση του από την ημερήσια διάταξη όταν έγινε προφανές ότι δεν υπήρχε η απόλυτη πλειοψηφία.
Η Περιφερειακή Αρχή θέλει να κρατήσει τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού με οποιοδήποτε κόστος για τη λειτουργία της Περιφέρειας και για τους κατοίκους της Περιφέρειας.
Κατανοούμε την αγωνία των υπηρεσιακών παραγόντων –που επιστράτευσε χτες η Περ. Αρχή - για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας, γι αυτό τόσο εμείς που υπογράφουμε το κείμενο όσο και όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης υποβάλλαμε προτάσεις οι οποίες αγνοήθηκαν απ την Περ.Αρχή.
Εκεί θα πρέπει να αναζητήσουν τις ευθύνες τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι πολίτες των νησιών μας.
Θεωρούμε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν ένα μεγάλο, διαρκές και στείρο  ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ. Αντίθετα εμείς και πολλοί άλλοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης πολιτευόμαστε  με εποικοδομητική κριτική και προτάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα. Και εξακολουθούμε με την ίδια διάθεση.
Όμως αρνούμαστε να δώσουμε λευκή επιταγή, όπως είναι να περνούν τα θέματα από την ΟΕ χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε εποικοδομητικά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης.
Είναι ανάγκη να αντιληφθεί η Περιφερειακή Αρχή ότι για να μπορέσει το Π.Σ να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες αυτές, θα πρέπει να προηγηθεί ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος να εμβαθυνθεί η δημοκρατία και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα.

Και γι αυτό όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να γίνει άμεσα συζήτηση για τη λειτουργία του ΠΣ, των Επιτροπών και των Νομικών Προσώπων της Περιφέρειας.

Δεν ζητάμε να πάρουμε μέρος της εξουσίας της Περιφερειακής Αρχής. Ζητάμε να μπούμε σε μια περίοδο ουσιαστικής λειτουργίας του ΠΣ και περιμένουμε απτές αποδείξεις. Ζητάμε να ξεκινήσει μια νέα εποχή στο Β.Αιγαίο .


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Αγλαΐα  Αργυρούδη
Μαρία Νικολάρα
Γιάννης Σπιλάνης

lesvosvoice.