4 Απριλίου 2017

Χωρίς γλουτένη τρόφιμα συνδέονται με ανάπτυξη Διαβήτη τύπου 2


Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένης χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει επικρατήσει η θεωρία ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προάγουν την υγεία και σε άτομα που δεν έχουν δυσανεξία.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Είναι το συστατικό που δίνει ελαστική μορφή στο ψωμί. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη συστήνεται σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και δυσανεξία, διότι η κατανάλωση της προκαλεί φλεγμονή στο εντερικό επιθήλιο.



Τα άτομα που δεν έχουν κοιλιοκάκη ή δυσανεξία και ακολουθούν μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, δεν γνωρίζουμε αν έχουν κάποιο όφελος. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι αποφεύγοντας την γλουτένη, αποφεύγουμε τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Αυτό σημαίνει ότι η δίαιτα περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες και άλλα μικροστοιχεία χρήσιμα στον οργανισμό.

Σε παλαιότερη μελέτη έχει αποδειχθεί ότι, η κατανάλωση γλουτένης δεν σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους, ή ανάπτυξης Διαβήτη.  Η μελέτη study of U.S. health professionals αφορούσε σε 200000 άτομα και ήθελε να διερεύνηση το αν η γλουτένη είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη και η ανάπτυξη Διαβήτη

Για να διερευνηθεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή αν η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι επιβλαβής, έγινε η μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης. Οι  ερευνητές πήραν στοιχεία από 3 μεγάλες μελέτες, οι οποίες ξεκίνησαν πριν 40 χρόνια. Αυτές είναι η  Nurses’ Health Study (NHS), η  Nurses’ Health Study II (NHS II) και η  Health Professionals Follow Up Study (HPFS). Σε 2000000 άτομα εκτιμήθηκε με ειδικά ερωτηματολόγια, η ποσότητα της γλουτένης, που κατανάλωναν καθημερινά. Τα προϊόντα που κατανάλωναν περισσότερο ήταν μακαρόνια, δημητριακά, πίτσα, μάφιν, κουλούρια και ψωμί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα, που κατανάλωναν λιγότερο από 12 γραμμάρια γλουτένης, είχαν περισσότερο κίνδυνο ανάπτυξης Διαβήτη. Αντίθετα τα άτομα που έτρωγαν περισσότερο είχαν μικρότερο κίνδυνο. Το ποσοστό αύξησης του κινδύνου ήταν 13% για τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη.
.smarthealth

Τα στοιχεία αφορούσαν 30 χρόνια παρακολούθησης και τα αποτελέσματα είναι σημαντικά. Η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης δεν είναι αμοιρη κινδύνων, σε άτομα που δεν έχουν δυσανεξία. Αντίθετα η δίαιτα με γλουτένη είναι προστατευτική, λόγω πρόσβασης σε προϊόντα ολικής αλέσεως.

Δρ. Ρηγόπουλος ΔημήτριοςΤο άρθρο γράφτηκε από τον

Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Στρατιωτικός Ιατρός,

email: dr.rigopoulos@gmail.com, www.rigopoulosdimitrios.gr,

Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30, Αθήνα, τηλ.: 2107700211