30 Μαρτίου 2017

Προτάσεις για τα αδέσποτα Ζώα


Το νεοσύστατο Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου επικροτεί την πρόσκληση της ΕΔΚΕ (Εθελoντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος) από τον Δήμο Σάμου. Είναι μια πολύ καλή αρχή για την επίλυση του προβλήματος με τα αδέσποτα, το οποίο διογκώθηκε μετά την αποχώρηση του «animal care» από το νησί μας τον περασμένο Ιούλιο. Για την βελτίωση της κρίσιμης κατάστασης, οι στειρώσεις θα παίξουν κεντρικό ρόλο. Για το λόγο αυτόν, έχει προσκληθεί η ΕΔΚΕ για ένα Σαββατοκύριακο ή τριήμερο πραγματοποιώντας 25-30 στειρώσεις σκύλων την ημέρα και προσφέροντας δωρεάν, τα εμβόλια λύσσας, την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων, τα φάρμακα και τα αναλώσιμα.
Ο Δήμος έχει να αναλάβει μόνο τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και διατροφής. Για την υλοποίηση του έργου αυτού, ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Κατρακάζος διαθέτει το κτηνιατρείο της Περιφέρειας και ο κ. Καραμηνάς το ιδιωτικό του κτηνιατρείο. Τους ευχαριστούμε θερμά για την τόσο χρήσιμη προσφορά τους. Βέβαια, αυτό το τόσο θετικό ξεκίνημα με την ΕΔΚΕ πρέπει να συμπληρωθεί από διάφορες άλλες δραστηριότητες, τις όποιες εν μέρη έχει ήδη προγραμματίσει ο Δήμος. Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο υποστηρίξαμε αυτές τις προσπάθειες και τονίσαμε την άμεση αναγκαιότητα τους. Περιληπτικά αναφέρονται: -    Αγορά φαρμάκων για την αποπαρασίτωση των αδέσποτων -    Αγορά πιεστικού για καθαρισμό του καταφύγιου -    Ίδρυση ενός Δημοτικού Κτηνιατρείου (εκεί εξετάζονται, περιθάλπονται, στειρώνονται, εμβολιάζονται όλα τα αδέσποτα καθώς επίσης δωρεάν τα κατοικίδια ευάλωτων ομάδων όπως ανέργων, πολύτεκνων και ΑΜΕΑ) -    Άμεση πρόσληψη ενός Δημοτικού Κτηνίατρου (έστω με συμβάσεις) -    Εξεύρεση κατάλληλού οχήματος περισυλλογής/μεταφοράς αδέσποτων (μπορεί να εξοπλιστεί κατάλληλα ένα ήδη υπάρχον όχημα του Δήμου) -  Πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού (εκτός του κτηνίατρου ένας νοσηλευτής σκύλων, ένα κατάλληλο άτομο για την περισυλλογή/μεταφορά αδέσποτων και ένας σταβλίτης/εργάτης) -    Παρασκευή ενός ειδικού χώρου απομόνωσης άρρωστων ζώων -    Ανακοίνωση σταθερών ορών λειτουργίας και επίσκεψης (για να μπορούν οι  πολίτες  και  οι  τουρίστες  να  επισκέπτονται  το  καταφύγιο.  Αυτό  θα βοηθήσει πολύ για να πραγματοποιούνται υιοθεσίες) -  Εξοπλισμό του καταφυγίου με κάμερες για την αποφυγή παράνομων εγκαταλείψεων ζώων Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε για άλλη μια φορά, πως το πρώην καταφύγιο του «animal care» θα έχει άδεια μόνο για 15 έως 20 σκύλους. Όμως, για τους 300-400 αδέσποτους σκύλους σε όλο το νησί (τόσοι υπολογίζονται), δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ως κυνοκομείο, αλλά ως ένα κέντρο περίθαλψης άρρωστων, τραυματισμένων, επικίνδυνων σκύλων και ζώων σε ανάρρωση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι, απαγορεύεται αυστηρά η εγκατάλειψη ζώων, η οποία είναι  η  βασική  αιτία  του  προβλήματος  των  αδέσποτων  και  τιμωρείται  με αυστηρές ποινές! (Για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε στο επόμενο δημοσίευμα)
Ένα άλλο πρόβλημα, που αναφέραμε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η τυχόν ενόχληση της ντόπιας κοινωνίας και των τουριστών από τα αδέσποτα. Είναι γεγονός, πως μέχρι να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο και σύγχρονο κυνοκομείο (υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 4 έως 5 χρόνια), θα υπάρχουν ακόμα τα αδέσποτα στις πόλεις και στα χωριά μας. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τον καλύτερο τρόπο συνύπαρξης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται κτηνιατρική εξέταση και περίθαλψη όλων των αδέσποτων (για αυτό το θέμα αναφερθήκαμε πιο πάνω και στην τελευταία ανακοίνωση μας) καθώς επίσης να αναληφθεί το τακτικό τάισμα τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η δημόσια υγεία και προάγεται ο πολιτισμός, βελτιώνοντας την καλή εικόνα προς τους επισκέπτες του όμορφου νησιού μας. Ποιός θα ήθελε να βλέπει σκελετωμένα και παραμελημένα ζώα στους δρόμους; Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί ευαίσθητοι και φιλόζωοι άνθρωποι (και ανάμεσα στους ξένους), που λυπούνται και ταΐζουν αυτά τα ζώα σε διάφορα μέρη. Αυτό όμως δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα, εάν δεν εφαρμοστεί ένα οργανωμένο σχέδιο με μελετημένες δράσεις. Μια άλλη εικόνα που, ίσως, ενοχλεί αυτούς που δεν τρέφουν και τόσο φιλικά αισθήματα για τα ζώα, είναι και η επαιτεία των αδέσποτων πέριξ των εστιατορίων των ταβερνών και των ξενοδοχείων. Αυτό το πρόβλημα λύνεται με την τοποθέτηση ταϊστρών σε συγκεκριμένα σημεία (που θα μας υποδείξει ο Δήμος) συγχρόνως με τη διανομή σχετικών φυλλαδίων (σε διάφορες γλώσσες), με τα οποία θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα σημεία των ταϊστρών, και γενικά για το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου. Παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει σε πολλούς άλλους Δήμους της Ελλάδος με μεγάλη επιτυχία (π.χ. στο Δήμο Τριπόλεως, Αρταίων, Καρδίτσας, Λέσβου, Ιωαννίνων κτλ., βλ. φωτογραφίες). 

Αντιλαµβανόµαστε όλοι, ότι η αρχή αυτού του εγχειρήµατος θα είναι δύσκολη, καθότι το πρόβληµα µε τα αδέσποτα ζώα είναι τεράστιο και πολύπλοκο. Ποτέ όμως δεν θα φτάσουμε στο επίπεδο πολιτισμού που αφορά αυτόν τον τομέα, εάν δεν ξεκινήσουμε με τα παραπάνω αρχικά βήματα. Ο Δήμος, ως δια του νόμου αποκλειστικός υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα, έχει δείξει την ανάλογη ευαισθησία για το εν λόγο θέμα, αλλά χρειάζεται βοήθεια. Τη βοήθεια και την υποστήριξη αυτή, θα τη βρει και από μας, σε όλες τις θετικές προσπάθειες του για την επίλυση του προβλήματος. Εμείς ως σωματείο μπορούμε να προσφέρουμε στην οργάνωση των μαζικών στειρώσεων, στο τάϊσμα των αδέσποτων, στον εντοπισμό, την καταγραφή και σε ορισμένες περιπτώσεις στην φιλοξενία/μεταφορά άρρωστων αδέσποτων και τέλος στην ενημέρωση του κοινού και την εκπαίδευση των παιδιών (με σχετικά προγράμματα στα σχολεία). 

Οι άριστες σχέσεις και οι συχνές επαφές, που έχουμε με τις άλλες φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Σάμο όπως το ‘Greek Cat Rescue’, το ‘Κέντρο Προ- στασίας Αδέσποτων Ζώων Σάμου’ και το ‘Αρχιπέλαγος’, τους οποίους συγχαίρουμε για τα πολλά ωφέλημα έργα τους, μας δίνουν την ελπίδα για μια αποτελεσματική συνεργασία. Όλοι μαζί (αρχές, οργανώσεις, σύλλογοι και εθελοντές) μπορούμε!