30 Μαρτίου 2017

Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ




Συνεδρίασε χθες στην αντιπεριφέρεια Σάμου, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του συνόλου των φορέων και εκπροσώπων των εθελοντικών ομάδων, ενώ συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη η Ικαρία και οι Φούρνοι.



Στην έναρξη της συνεδρίασης χαιρετισμό, μέσω τηλεδιάσκεψης, απηύθυνε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Περιφερειακής Αρχής για την αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη μεταφορά έμπειρου προσωπικού στο αεροδρόμιο, στο πλαίσιο της λειτουργίας του με το νέο καθεστώς.


Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, αφού ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους,  παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες που έχουν γίνει με επιστολές και παραστάσεις στους αρμοδίους, με πρόσφατη ενέργεια το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου και παράλληλα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ενόψει της έναρξης μιας δύσκολης αντιπυρικής περιόδου. Επιπλέον παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μετά την αποχώρηση των 23 πυροσβεστών που μετακινήθηκαν στο αεροδρόμιο.

Το ΣΟΠΠ αποφάσισε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις και να ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς την άμεση στελέχωση με προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τόσο στην κεντρική της υπηρεσία στη Σάμο, όσο και στους σταθμούς της στο Καρλόβασι, στον Άγιο Κήρυκο και τις Ράχες Ικαρίας.

Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση, κατά την οποία όλοι οι φορείς παρουσίασαν τον προγραμματισμό τους, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας- πυρόσβεσης και διάσωσης  των τριών νησιών μας, που παρουσίασαν τα σημαντικά θεσμικά προβλήματα, με κυριότερο τη δυνατότητα επιχείρησης αυτών και των οχημάτων τους, όλο το χρόνο, που παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργείων μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Αναφέρθηκαν επίσης τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης α αντιπεριφερειάρχης Σάμου δήλωσε: «Σήμερα με την εντυπωσιακή παρουσία όλων δείξαμε ότι μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε αρμονικά για το καλό των νησιών μας. Η παρουσία αυτή, αλλά και τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αποτελεί όμως και μια μορφή έκφρασης της έντονης ανησυχίας μας για την πολύ μεγάλη αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την οποία εμείς ως Περιφερειακή Αρχή, εδώ και πολλούς μήνες, διαμαρτυρόμαστε. Δεδομένου ότι οι αόριστες υποσχέσεις δεν καλύπτουν κανένα μας, ζητάμε από την Κυβέρνηση  την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα νησιά μας. Θέλω, επίσης,  για μια ακόμη φορά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για το εθελοντικό μας κίνημα που με το υψηλό αίσθημα προσφοράς, αλλά και την πολύτιμη επιχειρησιακή του εμπειρία, μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι» .