30 Μαρτίου 2017

Στο δρόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα για το μεταναστευτικό


Το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα με κύριο στόχο να μπει στο μικροσκόπιο το ζήτημα του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών στη Χίο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Β. Αιγαίου.

Μέλη της Επιτροπής βρίσκονται από το Σάββατο στις Βρυξέλλες πραγματοποιώντας στοχευμένες ενέργειες κι επαφές σε διάφορα επίπεδα. Η κυριότερη συνάντηση αφορά σε επαφή με νομικά γραφεία στις Βρυξέλλες τα οποία κλήθηκαν να εξετάσουν την εφαρμογή και τη λειτουργία των συνθηκών Λισσαβόνας και της Ε.Ε.- Τουρκίας
. Σύμφωνα με την άποψή τους προκύπτει ότι υπάρχουν κενά σε διάφορα σημεία των συνθηκών. Για την πρώτη διατυπώνεται η άποψη ότι η Ε.Ε. ασχολείται με το μεταναστευτικό σε επίπεδο χρηματοδότησης, όχι όμως σε επίπεδο κοινής πολιτικής στα κράτη μέλη ενώ για τη δεύτερη, ότι παρουσιάζεται ένα γραπτό κείμενο που ερμηνεύεται ποικιλιτρόπως χωρίς ξεκάθαρη στόχευση.

Αναλαμβάνοντας να μεταφέρει στην καρδιά της Ευρώπης το ρεαλιστικό κλίμα που επικρατεί στη Χίο, η Παγχιακή Επιτροπή προσήλθε οργανωμένη στο Ευρωκοινοβούλιο διανέμοντας ειδικό βιβλίου που παρουσιάζει τη βύθιση του νησιού σε κοινωνικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο.

Στην αποστολή συμμετέχουν οι: Γιάννης Σιδεράτος, Σίμος Παπαλεωνίδας και Γιώργος Αγιωργούσης. Την αποστολή καλύπτει δημοσιογραφικά ο «π».

Τη ρεαλιστική διάσταση και τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στη Χίο παρουσίασαν στο Ευρωκοινοβούλιο εκπρόσωποι της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα.

Να μπει φρένο στη βίαιη μεταβολή της ζωής των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου που έχουν επωμιστεί το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού και να στηριχθούν μέσα από κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας, από τις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, που βρέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

Τα μέλη της Παγχιακής Επιτροπής υπογράμμισαν ότι με την τροπή που έχει πάρει το μεταναστευτικό δημιουργούνται συνθήκες αποτροπής οποιασδήποτε επένδυσης σε Χίο, Λέσβο και Σάμο. «Η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά της έχουν συνδράμει τα θύματα πολέμου όσο κανείς άλλος. Αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι εμείς εναντιωνόμαστε στις πολιτικές και όχι στους ανθρώπους. Δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες έχουν μείνει μόνες τους να παρακολουθούν την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε εξαιτίας της αυθαίρετης ερμηνείας της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας. Αυτό που καθημερινά βιώνουμε είναι τραγικό. Μέσα στους καταυλισμούς επικρατεί βία, σωματεμπορεία και διακίνηση ναρκωτικών. Η ζωή μας έχει αλλάξει προς το χειρότερο και φυσικά υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τη δημόσια διοίκηση», ανέφεραν τα μέλη της Παγχιακής Επιτροπής.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων «Σάμος SOS» και του σωματείου «Πιττακός» της Μυτιλήνης, που εστίασαν στην βύθιση του τουρισμού και της οικονομίας των νησιών εξαιτίας του μεταναστευτικού. Παράλληλα υπογράμμισαν την ανεξέλεγκτη δράση των Μ.Κ.Ο. στα νησιά αλλά και τις αυθαιρεσίες της Frontex που όπως κατήγγειλαν προχωρά σε ελέγχους και απογορεύει την κίνηση πολιτών σε παραλίες και δημόσιους χώρους.

Την ημερίδα παρακολούθησαν δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι Ευρωβουλευτών καθώς και υπάλληλοι της Κομισιόν.

politischios.gr/