30 Μαρτίου 2017

Σημαντική εκδήλωση του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης για τα 196 χρόνια από την εθνική παλλιγγενεσία


Να αποτελέσουν η Ελλάδα και η σύγχρονη Τουρκία πρότυπο χωρών στην οικονομική και πολιτική συνεργασία ζήτησε από την καρδιά της Σμύρνης η Ελληνίδα Πρόξενος Αργυρώ Παπούλια με αφορμή την δεξίωση που παρέθεσε στο ξενοδοχείο Hilton για την επέτειο των 196 χρόνων από την εθνική παλλιγγενεσία.

Μιλώντας σε πλήθος πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της γειτονικής μεγαλούπολης, η Ελληνίδα Πρόξενος εστίασε στα γεγονότα που πλήττουν τις δύο χώρες με αποκορύφωμα τη μεταναστευτική κρίση.




«Τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από εμπόλεμες καταστάσεις που αφήνουν το αποτύπωμα τους στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ και τη Συρία, εκατομμύρια εγκατέλειψαν τις οικογενειακές εστίες τους και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Οι καταστάσεις αυτές επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη για τις χώρες και τους λαούς να συμβιώσουν ειρηνικά.
Γιατί μόνο με την ειρηνική συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό μπορεί να υπάρχει κοινή πρόοδος και ευημερία.

Η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός αυτό πιστεύουν και το κάνουν πράξη σε όλη την  ιστορική τους διαδρομή», ανέφερε η ίδια.

Να ενισχυθούν περισσότεροι οι σχέσεις των δύο χωρών

Επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας η κα. Παπούλια σημείωσε ότι αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύθηκαν σημαντικά από τις αρχές του αιώνα σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.
«Στο εμπόριο, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στο τουρισμό και στον πολιτισμό η πρόοδος των διμερών σχέσεων είναι εντυπωσιακή με οφέλη για τις δύο χώρες, τους Έλληνες και τους Τούρκους.
Αποτελεί πεποίθησή μου ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Επάνω από όλα ότι οφείλουμε  να συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι οι χώρες μας μπορούν να αποτελούν παράδειγμα και πρότυπο ειρηνικής συνεργασίας για όλες τις γειτονικές χώρες και τους λαούς της περιοχής.

Όταν με ερωτούν στη Τουρκία και στην Ελλάδα τι μου αρέσει πιο πολύ από τη διαμονή μου στη Σμύρνη απαντώ ότι η Σμύρνη είναι μια πόλη με φιλόξενους κατοίκους, πλούσια ιστορία και μοναδικές φυσικές ομορφιές.

Όμως αυτό που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο είναι ότι μέχρι τώρα έχω γνωρίσει εκατοντάδες Τούρκους που μου έχουν, με υπερηφάνεια, τονίσει ότι οι καλύτερες φιλίες τους είναι με Έλληνες.
Από την Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Κω, τη Ρόδο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Το ίδιο ακριβώς μου επισημαίνουν και Έλληνες από τα εγγύτερα ελληνικά νησιά.
Από το Αιγαίο που μας ενώνει και δεν μας χωρίζει», κατέληξε η Πρόξενος.

Στην εκδήλωση του Προξενείου το «παρών» έδωσε ο Γ. Ξενάκης εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης Ekrem Demirtas, καθώς και πλήθος πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων της γείτονας χώρας.

Ανταπόκριση από τη Σμύρνη για το Politischios.gr: Denizhan Guzel