28 Μαΐου 2016

Τα ψέματα των δημοτικών συμβούλων του Πασόκ στη Σάμο κρατούν 3 μέρες να τι ψήφισαν μαζί με τους Νεοδημοκράτες !!ναι στο HOT SPOTS

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                  
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ                                                              
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                                                          Αριθμός  αποφάσεως: 2/2016

Απόσπασμα από το πρακτικό της 1ης έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της 13ης  Ιανουαρίου  2016.



Θέμα: : «Συζήτηση ενημέρωση λήψη απόφασης για την επικείμενη δημιουργία  ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (Hot Spot) στη πόλη της Σάμου, Βάσει της Υπουργικής απόφασης 6634/1/147524 ΦΕΚ 10/8-1-2016 τ’ Β’»

Στη Σάμο, σήμερα την 13η   Ιανουαρίου 2016, ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη  και ώρα 18:30 το δημοτικό συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια έκτακτη συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεών του, ύστερα από τη με αριθμ. πρωτ. 458/11-1-2016,  έγγραφη πρόσκληση του προέδρου Αμυρσώνη Κων/νου, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις  του άρθρου 67 του  ν. 3852/2010 (φεκ Α' 87).

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης  διαπιστώθηκε από τον πρόεδρο , πως υπήρχε η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι επί συνόλου 33 μελών παρευρίσκοντο 26 μέλη . Συγκεκριμένα παρευρίσκοντο οι εξής:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ  

1. ΑΜΥΡΣΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ      Πρόεδρος 
2 .ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΑΝΝΗ) Μέλος
3. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ      Μέλος
4  ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Αντ/ρχος
5. ΒΟΛΑΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μέλος
6. ΔΙΑΚΟΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μέλος
7. ΘΑΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ  Μέλος      
8. ΚΑΛΑΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Αντ/ρχος
9.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΑ     Μέλος
10. ΚΟΖΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  Μέλος
11. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μέλος
12.ΜΑΝΔΟΥΡΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  Μέλος
13.ΜΑΣΤΡΟΚΩΝΣΤΑΝΤΗ - ΛΑΘΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Μέλος  
14.ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  Αντ/δρος Δ.Σ 
15.ΜΑΥΡΑΤΖΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Μέλος
16 .ΜΑΥΡΑΤΖΩΤΗΣ ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ     Μέλος
17.ΜΗΛΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Μέλος
18.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 
19.ΠΑΤΣΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Μέλος
20.ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΑΝΩ    Μέλος
21.ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ   Αντ/ρχος 
22.ΣΙΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Μέλος
23.ΤΖΙΧΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
24.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μέλος
25.ΤΣΕΡΕ ΠΥΡΓΙΩΤΟΥ ΖΩΗ Μέλος
26.ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Γραμματέας  Δ.Σ






ΑΠΟΝΤΕΣ


1..ΒΑΛΚΑΜΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  Αντ/ρχος
2. ΓΡΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Μέλος
3.ΚΑΒΑΔΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Μέλος
4  ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  Μέλος
5.ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Μέλος      
6.ΜΑΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Μέλος
7.ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μέλος
   
   
Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν και οι προέδρου των δημοτικών Κοινοτήτων Σαμίων και Βαθέος για το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά την εγκατάσταση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (Hot Spot).
Ο  Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος προσκλήθηκε και παρίσταται στη συνεδρίαση.
Στη συνεδρίαση μετέχει  και ο  υπάλληλος του Δήμου Σάμου Καραδημητρίου Κων/νος για την τήρηση των πρακτικών.
Παρευρίσκονται επίσης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Σάμου  Καραγιαννίδης Ιωάννης Δ/ντής Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σάμου,  Τσολακάκης Σταμάτιος Δ/ντης Αγροτικής και Οικονομικής Ανάπτυξης   και Καλόγηρος Γεώργιος,  προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης .

«Πριν  από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 67, παράγραφο 5, του νόμου 3852/2010 (περί συγκλήσεως δημοτικού συμβουλίου), Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση αυτή μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος ανέφερε : Κρίθηκε αναγκαία η έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου,  προκειμένου , μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 6634/1/147524 ΦΕΚ 10/8-1-2016 τ’ Β’ Υπουργικής απόφασης με την οποία  στη νήσο Σάμου σε έκταση 12298 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή του πρώην πεδίου βολής του Δήμου Σάμου όπως αυτή περιγράφεται στη σχετική απόφαση Δ.Σ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.Ε.Θ.Α) Συστήνεται Κέντρο Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ) και προσωρινές Δομές Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων κοινωνικών πολιτών τρίτων χωρών (εφεξής «Δομές»)., για αυτό καλέσαμε  εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο ώστε να προχωρήσουμε στην λήψη απόφασης σε  αυτό το σοβαρό θέμα .
Ο πρόεδρος ζήτησε να εγκριθεί το κατεπείγον  της πρόσκλησης.
Aκολούθησε ψηφοφορία και ομόφωνα εγκρίθηκε το κατεπείγον της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αναγγέλλοντας το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης,  έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο ο οποίος εισηγούμενος το θέμα αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις ενέργειες  του Δήμου μέσα από τα θεσμικά του  όργανα και τη συνεισφορά του,   στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού.
Αντ’  αυτού εντελώς αυθαίρετα χωρίς καμία προσυνεννόηση με το Δήμο η Κυβέρνηση ανακοινώσε προ ημερών την απόφασης της να χρησιμοποιήσει το χώρο του πρώην πεδίου βολής ως κόμβο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.
Πρόκειται για μια επιλογή όχι αυθαίρετη αλλά και έωλη – δεδομένου ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η δημιουργία δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος , δεν έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο φύλαξης κυκλοφορίας και μεταφοράς στο λιμάνι δεν υπάρχει καν περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η Κυβέρνηση αποφάσισε και διατάσσει να χτισθεί έναν συνοικισμό 5000 ανθρώπων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Σάμου , αγνοώντας τις συνέπειες της επιλογής της στην καθημερινή ζωή της πόλης.
Καθήκον και ευθύνη μας είναι να πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να ακυρώσουμε την κυβερνητική αυθαιρεσία.
Καλώ όλες τις δημοτικές παρατάξεις να συμμετάσχουν ενεργά και ανυστερόβουλα στην προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να διαφυλάξει τον κοινωνικό ιστό της πόλης.
Καλώ τους δημότες να συμπράξουν   σ’  αυτή τη προσπάθεια να δυναμώσουν τη φωνή μας για  να φτάσει ποιο ηχηρά στα αυτιά των ιθυνόντων, ακυρώνοντας παράλληλα την ύπουλη επιχείρηση αποπροσανατολισμού τους.
Καλώ  την Περιφέρεια να  ξεκαθαρίσει επιτέλους τη θέση της. Συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική επιλογή; Αν ναι ας το πει ευθαρσώς και ας εξηγήσει το γιατί στους Δημότες της Σάμου . Εάν όμως ειλικρινά διαφωνεί ας συνταχθεί μαζί μας, ας δώσει το παρών ειλικρινά στο πλάι μας. Για να αγωνιστούμε μαζί να αλλάξουμε την κυβερνητική απόφαση.
Καλώ την Κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της λογικής, τη φωνή της τοπικής Κοινωνίας μας και να δεχθεί το νηφάλιο διάλογο με την Αυτοδιοίκηση. Η αναθεώρηση  της απόφασης της δεν αποτελεί οπισθοχώρηση  αλλά πράξη ευθύνης.

Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε και πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Θάνος Στυλιανός ο οποίος ανέφερε:

Η Σάμος αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό για τη χώρα με τις ανάλογες ωφέλειες για την οικονομία της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε έναν ανεξέλεγκτο καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών οδηγώντας σε κατάρρευση την τοπική οικονομία.

Η τοπική κοινωνία διαχειρίστηκε εξ αρχής με ευθύνη, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά το πρόβλημα, όπως την δίδαξε η ιστορία.
Οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις δείχνουν όμως πως δεν θα υπάρξει σύντομο τέλος σε αυτό το ανθρώπινο δράμα.
Δεδομένου ότι υπάρχουν εμφανείς αδυναμίες ώστε να διασφαλιστεί η αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, καθώς και της άμεσης επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών, πρέπει να αναζητηθούν τρόποι διευκόλυνσης των υπηρεσιών καταγραφής αλλά και να προστατεύσουμε την τουριστική ταυτότητα αλλά και την εικόνα του νησιού.

Η Περιφέρεια και ο Δήμος ενώ ήξεραν για την επικείμενη δημιουργία του Κέντρου Καταγραφής (hot spot) από τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν ενημέρωσαν το Δημοτικό συμβούλιο ούτε έφεραν προς ψήφιση κανένα σχετικό θέμα.
Ενόψει του αδιεξόδου που προέκυψε για το «πού» θα γίνει τελικά το hot spot αίφνης οδεύουμε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και ενώ υπάρχουν τετελεσμένα σύμφωνα με ΦΕΚ, και για τη δημιουργία του hot spot αλλά και του χώρου που θα κατασκευασθει, αυτός δηλαδή του πεδίου βολής.
Η Περιφέρεια και ο Δήμος πρέπει επιτέλους να συντονισθούν για να ξεπερασθούν τα όποια προβλήματα συνεργασίας και να υπάρχει κοινή στάση.
Μήπως οι διαφοροποιήσεις και οι προσπάθειες αποποίησης ευθυνών Περιφέρειας και Δήμου την ύστατη αυτή στιγμή υποκρύπτουν σκοπιμότητες και αντικρουόμενα συμφέροντα;
Η κοινωνία ζητά απαντήσεις.
Είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως τις ανέλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2011 αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος αλλά σκεπτόμενη και δρώντας ορθά με γνώμονα τις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές αρχές του Έλληνα νησιώτη ακρίτα.
Το προτεινόμενο hot spot πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από μελέτη κατασκευής και περιβαλλοντική που θα εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο.
Πρέπει επίσης να υπάρχουν οι απαραίτητες δομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο Δήμος Σάμου να εγγυηθεί για την ομαλή λειτουργία των δομών αυτών.

Πρέπει να υπάρξουν όροι και κανόνες Λειτουργίας του hot spot έτσι ώστε να αποτραπούν επεισόδια αλλοθρήσκων, να διαψυλαχθουν τα ανήλικα και να εξασφαλίζεται η διανυκτέρευση των προσφύγων εντός των προβλεπόμενων χώρων και μόνο εκεί.
Το ακίνητο αυτό πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: α. Έκταση γηπέδου τουλάχιστον 10 στρέμματα, β. Να υπάρχει κεντρικό κτίριο για στέγαση γραφείων στελεχωμένου ιατρείου, προσωρινή παραμονή ευπαθών ομάδων.



Βασική προϋπόθεση λειτουργίας του hot spot  θεωρούμε ότι είναι να τηρηθούν τα ακόλουθα :

1. Να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαραίτητες ηλεκτρονικές υποδομές η υπηρεσία ταυτοποίησης της ΕΑ.ΑΣ προκειμένου να μπορεί να ολοκληρώσει βάση την καταγραφή  ικανού αριθμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε καθημερινή βάση.
2. Η παραμονή όσων καταγράφονται ή τακτοποιούνται να μην υπερβαίνει τις 72 ώρες. Να μεταφέρονται άμεσα με πλοίο σε κέντρα είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε σε όποιο άλλο σημείο υποδειχθεί. Η μεταφορά να διασφαλιστεί είτε από το Υπουργείο Ναυτιλίας είτε από το Υπουργείο Άμυνας. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους παράνομους μετανάστες, σε ότι αφορά στη μεταγωγή τους και στην άμεση διαδικασία επαναπροώθησης τους.
3. Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι χώροι του εμπορικού λιμένος που οι συνεργαζόμενες ΜKΟ έχουν μετατρέψει σε καταυλισμούς παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
Η ταυτότητα και ο ρόλος των ΜΚΟ να διασαφηνισθούν και οι ρόλοι τους και το έργο τους να είναι ξεκαθαρισμένο.

4. Να εξασφαλισθούν πόροι για την επαρκή σίτιση με διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών.
5. Να ζητηθεί από το στράτευμα να υπάρξει εποπτεία των χώρων αποβίβασης για αποφυγή πυρκαγιών.
6. Η ταυτοποίηση θα γίνεται στη Σάμο μόνο για όσους πρόσφυγες εισέρχονται εντός των διοικητικών ορίων του νομού.
Απαιτούμε αντισταθμιστικά οφέλη νια το νησί μας όπως:
α) Απορρόφηση εργατικού δυναμικού ανέργων μόνο από το νησί μας. Επιδότηση της εντοπιότητας.
β) Υλικοτεχνικό εξοπλισμό στον δήμο όπως απορριμματοφόρο, σάρωθρο και πυροσβεστικά οχήματα,
γ) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου μας.
Εξασφάλιση πόρων για την καθαριότητα των παραλιών και την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος.
δ) Στήριξη της τοπικής οικονομίας για τις απαιτούμενες προμήθειες συντήρησης κ καθαρισμού.
Φορολογικά κίνητρα ουσίας για τουριστικές επενδύσεις στο νησί μας και μείωση του ΦΠΑ.
ε) Την έκτακτη δρομολόγηση πλοίων σε καθημερινή βάση προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη αναχώρηση προσφύγων για την αποφυγή προβλημάτων που ζήσαμε κατά το παρελθόν.
στ) Φθηνότερα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για του κατοίκους του νομού.
Πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόταση, προϊόν διαλόγου με κοινωνικές ομάδες, που συμβαδίζει με την ανάγκη προστασίας της τουριστικής ταυτότητας του νησιού αλλά και με την διευκόλυνση της διαδικασίας καταγραφής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Οι προτάσεις μας παράλληλα αναδεικνύουν τον ουσιαστικό ρολό που πρέπει να επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση β’ βαθμού συντονίζοντας και εποπτεύοντας τις δράσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων διασφαλίζοντας την εξομάλυνση του προβλήματος.
Για όσο καιρό διαρκέσει η μεταναστευτική ροή οι εμπλεκόμενοι φορείς της αυτοδιοίκησης με φερεγγυότητα να ικανοποιήσουν τους όρους, προϋποθέσεις και απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας.
Κλείνοντας ας ευχηθούμε να πρυτανεύσει η λογική και να επικρατήσει η ειρήνη για να μην αναγκάζονται οι λαοί να φεύγουν μακριά από τη πατρίδα τους και τα σπίτια τους είτε με την ιδιότητα του πρόσφυγα η την ιδιότητα του οικονομικού μετανάστη.

Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε και πήρε ο επικεφαλής από της  ελάσσονος  μειοψηφία της παράταξης  Λαϊκή Συσπείρωση ο οποίος έθεσε σαν πρόταση το παρακάτω ψήφισμα:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΙΡΩΣΗΣ
Όχι στο Κέντρο διαλογής (Hot Spot) και στον κατάπτυστο διαχωρισμό των προσφύγων σε νόμιμους και παράνομους ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων για φθηνό εργατικό δυναμικό. Όχι στις απελάσεις και στους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.
Δημιουργία αξιοπρεπών προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας που θα παρέχουν δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνέα  και νομική βοήθεια, με ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων Μ.Κ.Ο. που λυμαίνονται τον τομέα αλληλεγγύης.
Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και τακτοποίησης και απευθείας μεταφορά τους,  στις χώρες του τελικού προορισμού
Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με την διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, της Σέγκεν του Frontex, Όχι σε νέα μέτρα της Ε.Ε για καταστολή στα σύνορα.
Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές Ε.Ε – ΗΠΑ -  ΝΑΤΟ  για να σταματήσει ο ξεριζωμός και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.

Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ (ΑΚΙΣ) δημ. σύμβουλος Σίμος Αντώνιος κατέθεσε την παρακάτω πρόταση:

Πρόταση ψηφίσματος της ΑΚΙΣ για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Σάμο, όπως κατατέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της 13ης Ιανουαρίου 2016.
1.  Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου να μην ενδώσει στη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων (Hot Spot), φέρνοντας το θέμα απευθείας στο σαμιακό λαό για να αποφασίσει με τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος.
2. Να απομακρυνθούν, σε συνεργασία με την περιφέρεια Β. Αιγαίου, άμεσα οι εγκαταστάσεις της προσωρινής διαμονής των προσφύγων από τη χερσαία ζώνη των λιμένων Σάμου και Καρλοβάσου και να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η διαχείριση των προσφυγικών ροών να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η παραμονή των προσφύγων στο νησί μας να μην ξεπερνά το ένα 24ωρο.
3. Να ζητηθεί από την κυβέρνηση να προβεί στην καταγραφή των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο και να απαιτηθεί η απομάκρυνση, αφενός μεν όσων δεν προσφέρουν κοινωνικό έργο, αφετέρου δε όσων επιτείνουν με τις ενέργειές τους την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο νησί μας.
4. Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η μετεγκατάσταση του υπάρχοντος κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών από την πόλη της Σάμου σε έτερο χώρο εκτός αστικού και τουριστικού ιστού.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων ,   των επικεφαλής των παρατάξεων, των δημοτικών συμβούλων καθώς και φορέων της πόλης (λεπτομέρειες στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά).

Στη συνέχεια ζήτησε και πήρε το λογο  ο κ. Δήμαρχος ο οποίος συνοψίζοντας τις παραπάνω τοποθετήσεις κατέθεσε προς ψήφιση την παρακάτω πρόταση έκδοσης  ψηφίσματος

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου:

1. Δηλώνει ότι η Δημοτική Αρχή και η σαμιακή κοινωνία θα εξακολουθήσουν να επιδεικνύουν την ίδια επάρκεια και ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες που φτάνουν στο νησί. Η όλη διαχείριση των 130.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν διέλθει από τη Σάμο μέσα στους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνει τη θέση αυτή.
2. Εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην επιλογή του πρώην Πεδίου Βολής ως Κόμβου Υποδοχής Μεταναστών -- χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Δήμο Σάμου και χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (Δημιουργία απαραίτητου δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, διασφάλιση σωστής και άμεσης αποκομιδής απορριμμάτων,  εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, περιβαλλοντικής αδειοδότησης και άδειας οικοδόμησης, δημιουργία ενός σχεδίου φύλαξης, κυκλοφορίας και μεταφοράς στο λιμάνι).
3. Καλεί την ίδια την Κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της Τοπικής Κοινωνίας και να αναθεωρήσει την απόφαση της, προκειμένου να επιλέξει τον καταλληλότερο χώρο για τη δημιουργία του Κόμβου Υποδοχής
4. Εκτιμά ότι η επιλογή του πρώην Πεδίου Βολής, ενός χώρου που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Σάμου θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης και την ομαλή κοινωνική ζωή. Οι δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης,  τις οποίες ανέλαβε στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Σεπτεμβρίου 2015 για τη δημιουργία πέντε (5) Κόμβων Υποδοχής στην Ελλάδα, πρέπει να υλοποιηθούν κατά τρόπο ρεαλιστικό, χωρίς να δημιουργεί οξεία προβλήματα στον κοινωνικό ιστό, όπως εν προκειμένω η επιλογή του πρώην Πεδίου Βολής.
5. Καλεί όλους τους Δημότες και φορείς της Σάμου, καθώς και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου να συμβάλουν στην προσπάθεια του Δήμου για την ακύρωση της αυθαίρετης κυβερνητικής απόφασης.

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία
Την πρόταση του κ. Δημάρχου ψήφισαν δέκα έξη (16) Δημοτικοί Σύμβουλοι και συγκεκριμένα:  1)Αμυρσώνης Κων/νος, 2)Ανδρεάδου Σουλτάνα 3)Βασιλάκης Ανδρέας, 4) Βογιατζής Κων/νος, 5)Βολακάκης Δημήτριος ,6) Θάνος Στυλιανός, 7) Καλατζής Αναστάσιος 8) Καραγιάννη Ιωάννα 9) Κοζώνης Αναστάσιος 10) Ματθαίου Εμμανουήλ 11) Μαυρατζώτης Ελισαίος 12) Μηλίγκος Δημήτριος 13) Παπαγεωργίου Παρασκευάς 14)Πατσίδης Κυριάκος, 15) Σεβαστάκης Χριστόδουλος, 16) Τριανταφύλλου Νικόλαος.   Υπέρ της πρότασης ψήφισαν και οι εκπρόσωποι της Δ/Κ Σαμίων Βογιατζής Δημήτριος και Δ/Κ Βαθεος Σανδαλής Εμμανουήλ.

Τη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισαν οι δημ σύμβουλοι Μαυρατζώτης Δημήτριος, Σαρρηγεωργίου Θεανώ και Τζίχας Κων/νος.

Τη πρόταση της ΑΚΙΣ ψήφισε ο δημ σύμβουλος Σίμος Αντώνιος

Οι  δημοτικοί σύμβουλοι  Διακοσταμάτης Γεώργιος, Μανδουραράκης  Ιωάννης, Μαστροκωνσταντή Λαθουρα Μαριανθη, Τσερέ Πυργιώτου Ζωή και Χατζηχριστοδούλου Χρήστος δεν ψήφισαν καμία πρόταση

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη:
Την   εισήγηση του Δημάρχου και τις τοποθετήσεις προτάσεις των δημοτικών συμβούλων.
Τις διατάξεις του ν. 3852/2010
Την ονομαστική ψηφοφορία.
Και έπειτα από διαλογική συζήτηση

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ κατά πλειοψηφία
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου:

1. Δηλώνει ότι η Δημοτική Αρχή και η σαμιακή κοινωνία θα εξακολουθήσουν να επιδεικνύουν την ίδια επάρκεια και ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες που φτάνουν στο νησί. Η όλη διαχείριση των 130.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν διέλθει από τη Σάμο μέσα στους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνει τη θέση αυτή.
2. Εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην επιλογή του πρώην Πεδίου Βολής ως Κόμβου Υποδοχής Μεταναστών -- χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Δήμο Σάμου και χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (Δημιουργία απαραίτητου δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, διασφάλιση σωστής και άμεσης αποκομιδής απορριμμάτων,  εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, περιβαλλοντικής αδειοδότησης και άδειας οικοδόμησης, δημιουργία ενός σχεδίου φύλαξης, κυκλοφορίας και μεταφοράς στο λιμάνι).
3. Καλεί την ίδια την Κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της Τοπικής Κοινωνίας και να αναθεωρήσει την απόφαση της, προκειμένου να επιλέξει τον καταλληλότερο χώρο για τη δημιουργία του Κόμβου Υποδοχής.
4. Εκτιμά ότι η επιλογή του πρώην Πεδίου Βολής, ενός χώρου που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Σάμου θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης και την ομαλή κοινωνική ζωή. Οι δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης,  τις οποίες ανέλαβε στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Σεπτεμβρίου 2015 για τη δημιουργία πέντε (5) Κόμβων Υποδοχής στην Ελλάδα, πρέπει να υλοποιηθούν κατά τρόπο ρεαλιστικό, χωρίς να δημιουργεί οξεία προβλήματα στον κοινωνικό ιστό, όπως εν προκειμένω η επιλογή του πρώην Πεδίου Βολής.
5. Καλεί όλους τους Δημότες και φορείς της Σάμου, καθώς και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου να συμβάλουν στην προσπάθεια του Δήμου για την ακύρωση της αυθαίρετης κυβερνητικής απόφασης.

Ύστερα από τα παραπάνω λύθηκε η συνεδρίαση στις 00:35 ’

Η  απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 2/2016
Αφού αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως.


           Ο Πρόεδρος        

   Τα Μέλη
                            Τ.Υ
         
            Αμυρσώνης Κων/νος                                             T.Y

Σάμος  13 Ιανουαρίου  2016
Ακριβές απόσπασμα

Ο πρόεδρος του Δ.Σ
Αμυρσώνης Κων/νος