28 Μαΐου 2016

Aνοησίες και υπεκφυγές του Δημάρχου σε συγκεκρινα ερωτήματα

Όταν τον στριμώχνουν  τα ίδια του τα κείμενα θεωρεί τώρα την πρόταση του για το κέντρο στην Πειραική ΠΑΤΡΑΙΚΉ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - HOTSPOT

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η δημιουργία Κέντρου Υποδοχής  Μεταναστών (Hotspot) και στη Σάμο αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης (ειδικότερα, αποφασίστηκε η δημιουργία 6 Hotspot στην Ιταλία και 5 στην Ελλάδα). Την αρμοδιότητα λειτουργίας του Hotspot θα έχει η Περιφέρεια και ΟΧΙ ο δήμος. 
Σε ανύποπτο χρόνο είχα δηλώσει, ότι η επιλογή ενός χώρου δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών (Hotspot) στη Σάμο χωρίς διαβούλευση και ειλικρινή πληροφόρηση της Αυτοδιοίκησης, θα ήταν μια άκριτη και άστοχη πράξη. Παράλληλα,  στις επανειλημμένες επαφές που είχα με τους κυβερνητικούς αρμόδιους, υπογράμμισα ποιες είναι οι αναγκαίες προδιαγραφές για τη δημιουργία ενός Hotspot στο νησί, και προτείναμε ενδεικτικά ως καταλληλότερο χώρο το παλαιό εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, το οποίο διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές, έχει δυνατότητα φύλαξης, και πάνω από όλα βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού και δεν επηρεάζει την καθημερινότητα της πόλης της Σάμου.

Αντ΄ αυτού, εντελώς αυθαίρετα, χωρίς καμία προσυνεννόηση με τον Δήμο, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών την απόφασή της να χρησιμοποιήσει το χώρο του πρώην Πεδίου Βολής ως κόμβο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. 
Πρόκειται για μια επιλογή όχι μόνο αυθαίρετη αλλά και έωλη – δεδομένου ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η δημιουργία δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο φύλαξης, κυκλοφορίας και μεταφοράς στο λιμάνι, δεν υπάρχει καν περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η Κυβέρνηση αποφάσισε και διατάσσει να χτίσει έναν «συνοικισμό» 5.000 ανθρώπων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Σάμου, αγνοώντας τις συνέπειες της επιλογής της στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης.
Επιπλέον όμως, καταβλήθηκε και καταβάλλεται μία ύπουλη, υπόγεια προσπάθεια να χρεωθεί η κυβερνητική αυθαιρεσία στον Δήμο μας, και να καταλογιστούν στη Δημοτική Αρχή ευθύνες που δεν τις ανήκουν. Στην προσπάθεια αυτή επιστρατεύθηκαν, όπως γίνεται συνήθως, όχι ακριβοπληρωμένες αλλά φτηνά μισθωμένες πένες,  που εν ονόματι μιας δήθεν ενημέρωσης επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, να συγκαλύψουν αμαρτίες, να ενσπείρουν καινά δαιμόνια στην κοινή γνώμη. Γιατί; Διότι το σχέδιο είναι να περάσει η αυθαίρετη κυβερνητική απόφαση χωρίς αντιδράσεις από τους θιγόμενους δημότες, και με τον Δήμο, που είναι ο μέγας πολέμιος της επιλογής αυτής, να εμφανίζεται περίπου ως συνήγορος της Κυβέρνησης!
Καθήκον και ευθύνη μας είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ακυρώσουμε την κυβερνητική αυθαιρεσία.
Καλώ όλες τις Δημοτικές παρατάξεις να συμμετάσχουν ενεργά και ανυστερόβουλα στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να διαφυλάξει τον κοινωνικό ιστό της πόλης της Σάμου.
Καλώ τους Δημότες να συμπράξουν μαζί μας σ’ αυτή την προσπάθεια, να δυναμώσουν τη φωνή μας για να φτάσει πιο ηχηρή στα αυτιά των ιθυνόντων, ακυρώνοντας παράλληλα την ύπουλη επιχείρηση αποπροσανατολισμού τους.
Καλώ επίσης την Περιφέρεια να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη θέση της. Συμφωνεί με την κυβερνητική επιλογή; Αν ναι, ας  το πει ευθαρσώς, και ας εξηγήσει το γιατί στους Δημότες της Σάμου. Εάν όμως ειλικρινά διαφωνεί, ας συνταχθεί ειλικρινά μαζί μας, ας  δώσει το παρών ειλικρινά στο πλάι μας. Για να αγωνιστούμε μαζί και να αλλάξουμε την κυβερνητική απόφαση.
Καλώ, τέλος, την ίδια την Κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της λογικής, τη φωνή της τοπικής κοινωνίας μας, και να δεχθεί το νηφάλιο διάλογο με την Αυτοδιοίκηση. Η αναθεώρηση της απόφασής της δεν θα αποτελεί οπισθοχώρηση, αλλά πράξη ευθύνης.
Ανεξάρτητα από το ποιος έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των Κόμβων Υποδοχής, είναι ξεκάθαρο ότι το προσφυγικό κύμα που πλήττει το Β.Αιγαίο δεν είναι διαχειρίσιμο στην καθημερινότητά του χωρίς τη συνευθύνη και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.